Να γιατί η Ρωσία αδιαφορεί για τον Τραμπ

facebook.com/DonaldTrump/photos
Παρά τα όσα λέει, ο πρώην πρόεδρος δε θα μπορέσει να αλλάξει τη διπλωματική πορεία

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη δηλώσει επανειλημμένα ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και να λύσει την ουκρανική κρίση, εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Επέμεινε επίσης ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ να ξεκινήσει η σύγκρουση. Ωστόσο, τέτοιες δηλώσεις θα πρέπει να θεωρούνται ως ρητορική και λαϊκισμός παρά ως πραγματική πολιτική ατζέντα του Τραμπ. 

Του Ivan Timofeev, διευθυντή προγράμματος του Valdai Club - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο μεγιστάνας που έγινε πολιτικός δε θα μπορέσει να κάνει αυτό που ισχυρίζεται και για πολλούς λόγους. Υπάρχει το παράδειγμα της πρώτης του θητείας, όταν έκανε τέτοιες δηλώσεις αλλά δεν κατάφερε να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Μόσχα. Από τη μια πλευρά, είχε σοβαρά μειονεκτήματα από το λεγόμενο εκλογικό σκάνδαλο - φάρσα «RussiaGate» και, από την άλλη, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας ήταν ήδη σε ρήξη και χειροτέρευαν.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση ήταν πολύ πιο ευνοϊκή κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, ειδικά καθώς δεν υπήρχαν στρατιωτικές ενέργειες στην κλίμακα που βλέπουμε τώρα. Ωστόσο, δεν κατάφερε να επαναφέρει τη σχέση σε εποικοδομητικό δρόμο.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, αλλά δεν πέτυχε πολλά ούτε σε αυτόν τον τομέα.

Πράγματι, ο Τραμπ αύξησε ακόμη και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Και ενώ ήταν αρκετά μετριοπαθής στην εφαρμογή του νόμου Countering America's Adversaries Through Sanctions (CAATSA), ήταν κατηγορηματικός στην επιβολή κυρώσεων στο Nord Stream-2, θεωρώντας ότι ήταν ένας τρόπος να απωθήσει τη Μόσχα από την αγορά φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης και να την ανοίξει για το αμερικάνικο LNG..

Σήμερα τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα, γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Και είναι εντελώς ασαφές πώς ο Τραμπ πρόκειται να βελτιώσει τις σχέσεις. Φυσικά, ο Ρεπουμπλικανός είναι υπέρμαχος των συναλλακτικών δεσμών, αλλά τον απασχολούν πρωτίστως τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται πολύ για την Ευρώπη – ή, μάλιστα, για άλλες χώρες. Αλλά μπορούμε να δούμε ότι η πρώτη του θητεία δεν είχε καμία επίδραση στο ΝΑΤΟ ή στις σχέσεις της Αμερικής με τους δυτικούς συμμάχους της.

Άρα, είναι απίθανο να αλλάξει κάτι τώρα. Επιπλέον, δεν πρόκειται μόνο για την ουκρανική κρίση. Θυμόμαστε τη λίστα με τις ρωσικές απαιτήσεις που έγιναν στα τέλη του 2021 και την αντίδραση της Δύσης σε αυτές. Και ο Τραμπ είναι απίθανο να μπορέσει να στρέψει την κατάσταση προς έναν συμβιβασμό.

Πρώτα απ' όλα, ο Τραμπ είναι ένας αντι-κινεζικός πολιτικός και την προεδρία του θα απασχολήσει πρωτίστως το Πεκίνο. Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για το αν θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τραμπ ή ο Χάρις, καθώς η δομή των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον δεν θα αλλάξει ριζικά.

* Αυτή η ανάρτηση δημοσιεύθηκε αρχικά στο Publico.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail