Su Lun - globaltimes.cn / Παρουσίαση Freepen.gr
Το εν λόγω αμυντικό τμήμα, το οποίο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού, θα χρησιμεύσει ως το αντίστοιχο των ΗΠΑ για την ενιαία διοίκηση της Ιαπωνίας. Τον Μάιο, το ιαπωνικό κοινοβούλιο θέσπισε νέους νόμους για τη δημιουργία ενός στρατηγείου κοινής διοίκησης για τις Δυνάμεις Αυτοάμυνας της χώρας (SDF) μέχρι το τέλος Μαρτίου 2025. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η τελευταία κίνηση στην αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ιαπωνίας αποδεικνύει pvw οι δύο χώρες εντείνουν την προώθηση της στρατιωτικής ολοκλήρωσης, η οποία μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μια κοινή διοίκηση επιχειρήσεων ΗΠΑ-Ιαπωνίας με την πραγματική έννοια του όρου.
Αυτή η αναβάθμιση είναι, στην πραγματικότητα, η κίνηση της Ουάσινγκτον να δέσει το Τόκιο ακόμη περισσότερο στο άρμα των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με στόχο την υποκίνηση συγκρούσεων και χάους. Από την άλλη πλευρά, όμως, ενώ πιέζει για τη βελτίωση των μαχητικών δυνατοτήτων των SDF της, η Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια φαίνεται πρόθυμη να δει τις δυνάμεις της «δεμένες» με τα στρατεύματα που σταθμεύουν στις ΗΠΑ.
Ως ζωτικός αρωγός της Ουάσινγκτον στην προώθηση της «στρατηγικής της για τον Ινδο-Ειρηνικό», το Τόκιο έχει τη δική του γεωπολιτική ατζέντα. Η Ιαπωνία στοχεύει να ικανοποιήσει τον ισχυρό σύμμαχό της με αντάλλαγμα μεγαλύτερη απελευθέρωση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων. Επιπλέον, χρησιμοποιεί το hype των λεγόμενων κινδύνων στον «Ινδο-Ειρηνικό» για να τρομάξει την ιαπωνική κοινή γνώμη, δικαιολογώντας τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της, όπως η ενίσχυση των «αμυντικών» δυνατοτήτων των SDF και η συνεργασία με τα αμερικανικά στρατεύματα.
Συνολικά, η στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας θα διευκολύνει σαφώς τη φιλοδοξία της Ουάσινγκτον να δημιουργήσει ένα «ΝΑΤΟ Ασίας-Ειρηνικού». Οι ΗΠΑ ενισχύουν τώρα τη διμερή εταιρική σχέση τους με άλλες περιφερειακές χώρες, ενώ παράλληλα δημιουργούν μινι-μερείς συμμαχίες, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιθανό πολυμερές αμυντικό μπλοκ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας της με το Τόκιο είναι επίσης ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο αναπόφευκτα θα δημιουργήσει τεράστια και επικίνδυνα εμπόδια για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Δεδομένου ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Τόκιο έχουν υποσχεθεί να υπερασπιστούν το νησί της Ταϊβάν, μια αμερικανο-ιαπωνική ενιαία διοίκηση θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επεμβαίνουν ευκολότερα στα Στενά της Ταϊβάν σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν.
Οι αρχές του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) της Ταϊβάν θα παρερμηνεύσουν επίσης σίγουρα αυτή την αναβάθμιση. Η λανθασμένη αντίληψη ότι η Ουάσινγκτον και το Τόκιο θα έρθουν να «σώσουν την κατάσταση» θα ενθαρρύνει περαιτέρω τις αποσχιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν να αρνηθούν να αποδεχθούν την αρχή της μίας Κίνας ή ακόμη και να αντιμετωπίσουν την ηπειρωτική Κίνα με πιο προκλητικές κινήσεις. Επιπλέον, σε αυτή τη βάση, οι αρχές του DPP θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συμπαιγνία τους με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Η λανθασμένη εκτίμηση των αρχών του DPP σε αυτό το θέμα θα εντείνει την κατάσταση στα στενά της Ταϊβάν.
Με την πιθανότητα οι αποσχιστές της Ταϊβάν να εκμεταλλευτούν την «ελεύθερη βόλτα» της στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας για να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Βιεντιάν του Λάος το Σάββατο, τονίζει την αποφασιστική αντίθεση της Κίνας σε οποιαδήποτε παρέμβαση, ελιγμό ή πρόκληση σχετικά με το ζήτημα της Ταϊβάν.
Σχετικά με την περιοχή της Ταϊβάν, ο Γουάνγκ δήλωσε: «Κάθε φορά που οι δυνάμεις «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» προβαίνουν σε προκλήσεις, θα λαμβάνουμε σίγουρα αντίμετρα». Αυτό είναι στην πραγματικότητα μια προειδοποίηση προς τις αρχές του DPP και τους αποσχιστές της Ταϊβάν. Ανεξάρτητα από το ποια εξωτερική δύναμη τους υποστηρίζει για να προκαλέσουν το θέμα, η ηπειρωτική Κίνα θα αντεπιτεθεί. Όταν η πρόκληση φτάσει στα άκρα, η αντεπίθεση θα γίνει επίσης η ισχυρότερη.
Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι θέμα των εσωτερικών υποθέσεων της Κίνας και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, δεν έχουν κανένα λόγο να παρεμβαίνουν. Η δήλωση του Γουάνγκ προειδοποιεί τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ότι παίρνουν το ζήτημα της Ταϊβάν ως πρόσχημα για να ενισχύσουν τη διμερή στρατιωτική τους συνεργασία και παρεμβαίνουν άμεσα στο ζήτημα της Ταϊβάν, δήλωσε στους Global Times ο Xin Qiang, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fudan.
Ανεξάρτητα από το ποιος θα έρθει στην εξουσία το επόμενο έτος μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η σκληρή στάση των ΗΠΑ σε θέματα που σχετίζονται με την Κίνα θα παραμείνει και η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να αμφισβητεί την αρχή της μίας Κίνας. Ωστόσο, όσο περισσότερο καταπατά τις κόκκινες γραμμές της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της επιδοκιμασίας και ακόμη και της ενθάρρυνσης της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», τόσο ισχυρότερη θα είναι η αντεπίθεση που θα υποστεί. Αυτή είναι μια αυστηρή προειδοποίηση τόσο για τους αποσχιστές της Ταϊβάν όσο και για τις εξωτερικές δυνάμεις που ονειρεύονται να παίξουν το «χαρτί της Ταϊβάν» εναντίον της Κίνας.
Σύμφωνα με διάφορες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας ΗΠΑ-Ιαπωνίας «δύο συν δύο» που πραγματοποιήθηκαν στο Τόκιο συζήτησαν το θέμα της δημιουργίας μιας ενιαίας διοίκησης στο πλαίσιο των υφιστάμενων αμερικανικών δυνάμεων της Ιαπωνίας. Οι δύο χώρες αναμένεται να δρομολογήσουν μια ομάδα εργασίας για το θέμα αυτό, η οποία θα αναφερθεί σε κοινή δήλωση. Αυτό σηματοδοτεί «μία από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις των δυνάμεων που εδρεύουν στην Ιαπωνία στη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εποχή», σχολίασε το ιαπωνικό μέσο ενημέρωσης Nikkei Asia.