Φορολογώντας και τα μικρά βαρκάκια - Η "εξυπνάδα" ξεπερνά κάθε όριο

pixabay / orythys
ΑΑΔΕ: Ετήσιος φόρος από 100 έως 200 ευρώ σε 100.000 μικρά σκάφη - Την υποχρέωση πληρωμής αυτού του φόρου προβλέπει το άρθρο 12 του ν. 25/1975 όπως είχε τροποποιηθεί με τον ν. 4646/2019. Βάσει του άρθρου, όλα τα μικρά και μεσαία θαλάσσια σκάφη και πλοία, είτε επαγγελματικά είτε ιδιωτικά – με εξαίρεση μόνο τα αλιευτικά και τα ρυμουλκά των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριοποίησής τους – οφείλουν να καταβάλλουν κάθε χρόνο φόρο πλοίων β’ κατηγορίας, ο οποίος ανέρχεται σε 100 ευρώ εφόσον το μήκος του σκάφους δεν υπερβαίνει τα 7 μέτρα και σε 200 ευρώ εφόσον το μήκος υπερβαίνει τα 7 μέτρα και φθάνει μέχρι τα 12 μέτρα.

Του Στρατή Μαζίδη

Τα παραπάνω μπορεί να διαβάσει κανείς στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ. Έχεις ένα μικρό φουσκωτό, που ούτως ή άλλως σου τρώει χρήματα για συντήρηση και καύσιμα; Ε δώσε και 100 ευρώ στην ΑΑΔΕ. Τι ψυχή έχουν; 

Αλλά ας σοβαρευτούμε. Η διαχρονική ανοησία του κράτους όσον αφορά τη φορολογία χτυπά κόκκινο. Σε μια χώρα μέσα στη θάλασσα και ένα ναυτικό λαό, θεωρείται πολυτέλεια η κατοχή ενός μικρού σκάφους, και μάλιστα χωρίς καμπίνες, όπως με πληροφόρησε άνθρωπος που έχει γνώση. Διότι όταν έχουμε καμπίνες, πάμε σε άλλα νούμερα.

Μα βρε πανέξυπνοι άνδρες, όσοι έχουν ένα μικρό σκάφος, είτε με καμπίνες, είτε χωρίς, πάλι εσάς δεν πληρώνουν άμεσα με το ΦΠΑ και έμμεσα μέσω της φορολογίας όσων τους παρέχουν υπηρεσίες / προϊόντα όταν:

α. πληρώνουν για να το συντηρήσουν;

β. αγοράζουν καύσιμα;

γ. χρεώνονται για το χώρο φιλοξενίας του είτε σε μαρίνα είτε σε διαμορφωμένο χώρο στην στεριά;

δ. επισκέπτονται περιοχές όπου θα βγουν να ψωνίσουν στα καταστήματα;

Είναι σα να έρθει η κυβέρνηση της Ελβετίας να φορολογήσει το snowmobile όσων ζουν σε χωριά των Αλπεων.

Αλήθεια κάτι βαρκάκια τους ενός μέτρου ή κάτι φουσκωτά κανό των δύο μέτρων, θα φορολογηθούν κι αυτά; Φαντάζει αστείο αλλά με αυτούς που έχουμε μπλέξει, δε θα έβαζα το πόδι μου ούτε σε φουσκωτό του σούπερ μάρκετ.

Έχει καταντήσει αηδία αυτή η ιστορία με τη φορολογική δικτατορία της ΑΑΔΕ. Κάποτε ο λαός είχε ένα απλό ραντεβού με την εφορία μια φορά το χρόνο. Τώρα κάθε τρεις και λίγο έχουμε μια ΑΑΔΕ στο κεφάλι μας, πότε με το εισόδημα, πότε με το ενοίκιο που πληρώνουμε στα σπίτια μας [ΕΝΦΙΑ], πότε με το ένα, πότε με το άλλο. Το μόνο που δεν έχει ζητηθεί από τον κόσμο είναι στο πορτοφόλι μαζί με τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους, να βάλει και μία του Πιτσιλή.

Κάπου έλεος...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail