Γιατί η Ουκρανία μπορεί να θέλει η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα;

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο προειδοποίησε την Κυριακή 18/7 σε συνέντευξή του σε κορυφαία ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι μια «Τέτοια κλιμάκωση από την πλευρά της Ουκρανίας (με την εισβολή στο Κουρσκ) είναι μια προσπάθεια να ωθήσει τη Ρωσία σε ασύμμετρες ενέργειες. Λοιπόν, ας πούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα. Ξέρω σίγουρα πως η Ουκρανία θα ήταν πολύ χαρούμενη εάν η Ρωσία ή εμείς χρησιμοποιούσαμε εκεί τακτικά πυρηνικά όπλα. Θα το χειροκροτήσουν. Τότε, μάλλον, δύσκολα θα μας είχαν μείνει σύμμαχοι. Γενικά, δε θα έμεναν ούτε συμπαθητικές προς εμάς χώρες».

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό ακούγεται παράλογο στην επιφάνεια, αλλά είναι πραγματικά πολύ λογικό αν το σκεφτεί κανείς πιο βαθιά. Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι ταμπού λόγω της φυσικής και περιβαλλοντικής ζημιάς που προκαλούν. Υπάρχουν επίσης αξιόπιστοι φόβοι ότι θα οδηγούσαν τους πυρηνικά οπλισμένους αντιπάλους κάποιου να ανταποκριθούν κατά τρόπο τσιμπημένο, ανεβαίνοντας έτσι γρήγορα τη σκάλα κλιμάκωσης στο χείλος του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, αρκετά κράτη εξακολουθούν να διατηρούν πυρηνικά όπλα για αποτρεπτικούς σκοπούς σύμφωνα με τα αντίστοιχα δόγματά τους.

Όσον αφορά τη Ρωσία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του κράτους. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη στο πλαίσιο του Κουρσκ, αλλά το υποθετικό σενάριο της πλήρους κατάληψης αυτής ή κάποιας άλλης περιοχής από την Ουκρανία θα μπορούσε να θεωρηθεί από ορισμένους ιθύνοντες ότι πληροί το κριτήριο, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα καταρρεύσουν οι γραμμές του μετώπου. Για να είμαστε σαφείς, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη ένδειξη πως κάτι τέτοιο θα εξελιχθεί.

Παρ' όλα αυτά, η Ουκρανία θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει την επίθεσή της εκεί, πλήττοντας το κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο. Ένας κορυφαίος Ρώσος στρατιωτικός δημοσιογράφος είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι «[η Ουκρανία] σχεδιάζει να χτυπήσει τους χώρους αποθήκευσης αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων ενός πυρηνικού εργοστασίου» είτε στο Κουρσκ είτε στο Ζαπορόζιε. Αυτό ώθησε τότε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να δηλώσει επισήμως ότι «θα ληφθούν άμεσα σκληρά στρατιωτικά και στρατιωτικοτεχνικά αντίμετρα» σε αυτή την περίπτωση.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι τέτοια πλήγματα εναντίον αυτών των στόχων «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια μεγάλης κλίμακας τεχνογενή καταστροφή στην Ευρώπη», για να μην αναφέρουμε τη ρωσική ενδοχώρα, εάν ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ λιώσει μετά από αυτά. Αυτές οι συνδυασμένες συμβατικές (εισβολή) και μη συμβατικές (de facto βρώμικη βόμβα) επιθέσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τους Ρώσους ιθύνοντες πιο κοντά στο να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων σε απάντηση ως έσχατη λύση από αυτοάμυνα.

Είτε πέσουν εντός των ρωσικών συνόρων είτε εντός των συνόρων της Ουκρανίας, θα προκαλέσουν πολιτικό σοκ σε όλο τον κόσμο λόγω του σπασίματος του προαναφερθέντος ταμπού, το οποίο θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει στο να μην υπάρχουν πλέον «ούτε καν συμπαθείς χώρες» που να υποστηρίζουν τη Ρωσία, εκτός από μερικές όπως η Βόρεια Κορέα. Η Κίνα και η Ινδία θα δέχονταν τεράστια πίεση να αποστασιοποιηθούν από τη Ρωσία, όχι μόνο από τη Δύση, αλλά και για λόγους εμφάνισης, αφού δεν θα ήθελαν να νομιμοποιήσουν τη χρήση πυρηνικών όπλων από τους αντιπάλους τους.

Έχουν επίσης κυκλοφορήσει αναφορές ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προβούν σε συμβατικά αντίποινα κατά των ρωσικών δυνάμεων εντός του εδάφους που διεκδικεί η Ουκρανία, εάν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα εκεί, θέτοντας έτσι τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων τους σε άμεση πορεία προς τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, εάν αυτό συμβεί. Η Ουκρανία εξακολουθεί να χάνει από τη Ρωσία παρά την αιφνιδιαστική επίθεση στο Κουρσκ, οπότε η ηγεσία της μπορεί να υπολόγισε, όσο «παράλογη» κι αν φαίνεται σε αντικειμενικούς παρατηρητές, να προκαλέσει τη Ρωσία να ανεβάσει το διακύβευμα σε αυτό το επίπεδο.

Αυτή την ακολουθία κλιμάκωσης είχε πιθανότατα κατά νου ο Λουκασένκο όταν προειδοποιούσε ότι η Ουκρανία θέλει η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που υποθετικά θα μπορούσε να συμβεί αν καταλάβει πλήρως μια ρωσική περιοχή ή/και αν είναι υπεύθυνη για μια πυρηνική καταστροφή μέσω των επιθέσεών της κατά των ρωσικών πυρηνικών εργοστασίων.  Το πρώτο πιθανότατα δεν θα συμβεί, αφού η επίθεσή τους φαίνεται να έχει σταματήσει, ενώ το δεύτερο είναι εξ ολοκλήρου στα χέρια της Ουκρανίας, οπότε η Δύση οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για να την εμποδίσει να το κάνει αυτό.

--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail