Σε μπελάδες η ουκρανική οικονομία, καθώς κανείς δεν μπορεί να αναπληρώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα

pixabay / nextvoyage
Η ουκρανική οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς η δυτική στήριξη μειώνεται

Η ουκρανική οικονομία βρίσκεται σε αγωνία. Οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να συμβάλουν στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ουκρανίας για να επηρεάσουν άμεσα την κατάσταση των πραγμάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Lyuba Lulko - pravda.ru
/ Παρουσίαση Freepen.gr

Η υποστήριξη της Ουκρανίας γίνεται όλο και πιο δαπανηρή.

Το μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Rada Pavel Frolov δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουκρανίας είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Τα έξοδα του Κιέβου είναι διπλάσια από τα έσοδά του.

Σύμφωνα με τον Frolov, οι δυτικοί εταίροι μπορούν να καλύψουν το φετινό έλλειμμα των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά «η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη» το επόμενο έτος, οπότε το Κίεβο «ζητά από τους εταίρους να μη μειώσουν την στήριξή τους».

Είναι προφανές, ωστόσο, πως η στήριξη από τη Δύση θα μειωθεί. Οι δυτικοί επιμελητές αρνούνται ήδη στο Κίεβο νέα μεγάλα δάνεια, για να μην αναφέρουμε τις επιδοτήσεις.

Γίνεται όλο και πιο ακριβή η υποστήριξη της Ουκρανίας εν μέσω σοβαρής έλλειψης χρημάτων. Ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν έλλειμμα ρεκόρ χρημάτων στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ, το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ θα φτάσει τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και θα αυξηθεί στα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2034.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κογκρέσο, η Ουάσινγκτον πρέπει να στείλει πολλά κονδύλια στην Ουκρανία και στους συμμάχους της στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 76% όλων των ιδιωτικών φορολογικών εσόδων δαπανάται για πληρωμές τόκων για την εξυπηρέτηση του εθνικού χρέους των ΗΠΑ ύψους 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Ουκρανία, περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η φτωχοποίηση θα συνεχιστεί, καθώς οι κοινωνικές πληρωμές θα πρέπει να περικοπούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πιστωτών και το κόστος συντήρησης του στρατού θα αυξηθεί. Δεν υπάρχει τίποτα για να αναπληρωθεί ο προϋπολογισμός: η βιομηχανία έχει καταστραφεί, υποφέρει από διακοπές ρεύματος και μειωμένη ζήτηση.

Αυτό αναγκάζει τις αρχές του Κιέβου να λάβουν εξαιρετικά αντιλαϊκά μέτρα.

Το ουκρανικό νόμισμα, η γρίβνα, έχει φτάσει στο επίπεδο των 42 UAH ανά 1 δολάριο και τείνει να φτάσει τα 50 UAH ανά δολάριο. Οι Ουκρανοί λαμβάνουν μισθούς και συντάξεις σε γρίβνα, αλλά όλες οι τιμές για τρόφιμα, καύσιμα, αγαθά, ταξίδια κ.λπ. είναι συνδεδεμένες με το δολάριο και ως εκ τούτου θα αυξηθούν.

Οι φόροι και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα αυξάνονται, δεδομένου ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί πολύ συχνά γεννήτριες ρεύματος τον τελευταίο καιρό. Ο «φόρος πολέμου», ο ΦΠΑ και άλλοι φόροι αυξάνονται επίσης. Για το υπόλοιπο του έτους, οι αρχές σχεδιάζουν να εισπράξουν πρόσθετους φόρους ύψους 138 δισεκατομμυρίων γρίβνα.

Η Ουκρανία μπορεί να κηρύξει τεχνική χρεοκοπία για τα εμπορικά χρέη ή να τα αναδιαρθρώσει. Αυτό θα μειώσει τις πληρωμές τόκων χρέους στα 356 δισεκατομμύρια. Μπορεί επίσης να εκτυπώσει πρόσθετα κρατικά ομόλογα ύψους 220 δισεκατομμυρίων γρίβνα. Τα μέτρα αυτά δεν θα είναι δημοφιλή στους πιστωτές και σε όσους θα αναγκαστούν να αγοράσουν αυτά τα ομόλογα.

Η Ουκρανία μπορεί τελικά να βιώσει τις ακόλουθες συνέπειες:

- πληθωρισμό της τάξης του 15 τοις εκατό,
- μείωση της καταναλωτικής ζήτησης,
- εμφάνιση της παραοικονομίας,
- αναχώρηση επιχειρηματιών στο εξωτερικό.

Σε γενικές γραμμές, η ουκρανική οικονομία δε θα έχει προοπτικές ούτε για επενδύσεις ούτε για ανάπτυξη.

Η παρακμή της οικονομίας της χώρας θα προκαλέσει τη διάλυση του ουκρανικού μετώπου. Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν τις ουκρανικές λιμενικές υποδομές. Οι χθεσινές επιθέσεις στο λιμάνι Izmail, όπου βρίσκονται γεωργικές αποθήκες, είναι μόνο η αρχή.

Αναμφίβολα, οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να θέτουν εκτός λειτουργίας ενεργειακές, βιομηχανικές και άλλες υποδομές της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail