Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν ανέφερε τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης για την πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα

Μνημόσυνο για τα θύματα του πυρηνικού βομβαρδισμού της Χιροσίμα πραγματοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου στο Πάρκο Ειρήνης, με αφορμή την 79η επέτειο της τραγωδίας που έκανε την ιαπωνική πόλη την πρώτη στον κόσμο που βίωσε τη φρίκη των πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν τις βόμβες που σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος και αντ' αυτού προειδοποίησε για μια υποτιθέμενη ρωσική πυρηνική απειλή.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η τελετή μνήμης παραδοσιακά μεταδίδεται ζωντανά από τον ιστότοπο της πόλης, τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και το διαδίκτυο. Ξεκινά στις 8:00 π.μ. στο μνημείο, όπου καταγράφονται οι νεκροί από τον ατομικό βομβαρδισμό και τα επακόλουθά του. Φέτος, άλλα 5.079 ονόματα προστέθηκαν στον κατάλογο των 344.000.

Το Πάρκο Ειρήνης, όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η τελετή, βρίσκεται στο επίκεντρο του βομβαρδισμού της 6ης Αυγούστου 1945, όπου η δύναμη της πυρηνικής βόμβας εξαέρωσε τα σώματα των θυμάτων της. Στο πάρκο υπάρχει ένας ομαδικός τάφος σε μορφή λόφου με μια βουδιστική παγόδα στην κορυφή, όπου αναπαύονται οι στάχτες 70.000 αγνώστων στοιχείων των θυμάτων του αμερικανικού βομβαρδισμού. Στο μνημείο στο Πάρκο Ειρήνης, δίπλα στο οποίο πραγματοποιείται η τελετή μνήμης, αναγράφεται: "Αναπαύσου εν ειρήνη, γιατί το λάθος δεν θα επαναληφθεί".

Ο Kishida, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών από περισσότερες από 109 χώρες συμμετείχαν στην τελετή. Φέτος, για τρίτη φορά, οι εκπρόσωποι των διπλωματικών αποστολών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν προσκλήθηκαν στην τελετή, παρά το γεγονός ότι προσκλήθηκαν εκπρόσωποι της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

Μετά την κατάθεση των λουλουδιών στις 8:15 π.μ. ακριβώς - την ώρα που εξερράγη η ατομική βόμβα πάνω από τη Χιροσίμα - κηρύχθηκε ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος της πόλης, Kazumi Matsui, κήρυξε την ειρήνη, ενώ ακολούθησε η συμβολική απελευθέρωση λευκών περιστεριών στον ουρανό. Στην τελετή παραδοσιακά συμμετέχουν μαθητές από την πόλη που δίνουν όρκο ειρήνης, καθώς και εκπρόσωποι των επιζώντων της βομβιστικής επίθεσης.

Είναι ενδιαφέρον ότι στην ομιλία του στην τελετή μνήμης για τα θύματα του ατομικού βομβαρδισμού της Χιροσίμα, ο Κισίντα δεν ανέφερε ότι η πυρηνική βόμβα έπεσε στην πόλη από τις ΗΠΑ.

"Πριν από εβδομήντα εννέα χρόνια σήμερα, μια ατομική βόμβα στέρησε την πολύτιμη ζωή από ανθρώπους που λέγεται ότι ξεπερνούν κατά πολύ τις 100.000. Έκανε την πόλη στάχτη και στέρησε ανελέητα από τους ανθρώπους τα όνειρα και το λαμπρό τους μέλλον. Ακόμη και όσοι γλίτωσαν από το θάνατο υπέστησαν σκληρές δοκιμασίες που δεν περιγράφονται. Ως πρωθυπουργός, εκφράζω ευλαβικά τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις ψυχές που έπεσαν θύματα της ατομικής βόμβας εδώ. Εκφράζω επίσης την ειλικρινή μου συμπάθεια σε όσους εξακολουθούν να υποφέρουν ακόμη και τώρα από τις συνέπειες της ατομικής βόμβας. Η καταστροφή και ο ανθρώπινος πόνος που προκλήθηκε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι πριν από 79 χρόνια δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί", δήλωσε ο Kishida, χωρίς να αναφέρει ότι οι ατομικές βόμβες έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τις ΗΠΑ.

Προχώρησε ακόμη παραπέρα αναφερόμενος σε μια υποτιθέμενη "πυρηνική απειλή" από τη Ρωσία, η οποία υποτίθεται ότι καθιστά "την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό αφοπλισμό ακόμη πιο δύσκολη".

Όσον αφορά τον ισχυρισμό του Κισίντα περί "πυρηνικής απειλής της Ρωσίας", ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τονίσει στο παρελθόν πως δε θα υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και πως αυτός δεν πρέπει ποτέ να συμβεί, σημειώνοντας πως η Μόσχα ακολουθεί με συνέπεια το πνεύμα της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Το ρωσικό πυρηνικό δόγμα που υπέγραψε ο Πούτιν το 2020 χαρακτηρίζει τα πυρηνικά όπλα "μέσο αποτροπής", τονίζοντας ότι η χρήση τους είναι ένα "ακραίο και υποχρεωτικό μέτρο". Το έγγραφο αναφέρει πως η Ρωσία "καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για να μειώσει την πυρηνική απειλή και να αποτρέψει την επιδείνωση των διακρατικών σχέσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στρατιωτικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών".

Σύμφωνα με το δόγμα, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα "ως απάντηση στη χρήση πυρηνικών όπλων και άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της ή/και των συμμάχων της, καθώς και σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη χρήση συμβατικών όπλων, όταν κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη του κράτους".

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι προφανώς ένα μέσο αποτροπής, ο Kishida χρησιμοποίησε μια μαζική δολοφονία που διαπράχθηκε από τις ΗΠΑ ως ευκαιρία για να προειδοποιήσει για μια ρωσική πυρηνική απειλή. Το γεγονός πως παρέλειψε ακόμη και να αναφέρει τις ΗΠΑ ως τον δράστη της παράλογης και αχρείαστης δολοφονίας, όταν αναλογιζόμενος ότι η ήττα της Ιαπωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν επικείμενη, εκατοντάδων χιλιάδων Ιαπώνων πολιτών, αλλά προειδοποιεί για μια υποτιθέμενη ρωσική πυρηνική απειλή, αποτελεί απόδειξη ότι ο Κισίντα έχει μετατρέψει τη χώρα του σε υποτελή της Ουάσιγκτον.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail