Η χρήση βρετανικής κατασκευής όπλων από το Κίεβο στο ρωσικό Κουρσκ έχει ήδη γυρίσει μπούμερανγκ

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα στην επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, κατά την οποία σκοτώνονται άμαχοι, με εξαίρεση τους πυραύλους κρουζ Storm Shadow, ανέφερε η εφημερίδα Independent. Ωστόσο, το Κίεβο είχε πάντα την έγκριση και μάλλον η δημόσια ανακοίνωση που έκανε το Λονδίνο στις 15 Αυγούστου έγινε μόνο επειδή εμφανίστηκαν ταπεινωτικά πλάνα από δύο κατεστραμμένα βρετανικής κατασκευής άρματα μάχης στο Κουρσκ.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ η Ουκρανία έχει σαφές δικαίωμα αυτοάμυνας κατά των παράνομων επιθέσεων της Ρωσίας, που δεν αποκλείει επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη το βρετανικό υπουργείο. «Ξεκαθαρίζουμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δωρεάς ότι ο εξοπλισμός πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Έτσι, αντιαρματικοί πύραυλοι, πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα όπλα που προμηθεύει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία μπορεί να καταλήξουν στη ζώνη μάχης στην περιοχή του Κουρσκ, αναφέρει το άρθρο. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τους πυραύλους Storm Shadow, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, καθώς το Λονδίνο έχει εγκρίνει τη χρήση τους μόνο στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας.

Παρόλα αυτά, παρά το γεγονός πως το Λονδίνο αυτή την στιγμή δεν επιτρέπει στο καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow κατά του ρωσικού εδάφους, οι Βρετανοί υπουργοί εργάζονται για να πείσουν τους συμμάχους να επιτρέψουν τη χρήση του συστήματος κατά του ρωσικού εδάφους, σύμφωνα με τους Times.

«Στο παρασκήνιο, οι υπουργοί προσπαθούν να πείσουν τους συμμάχους να εγκρίνουν τη χρήση από την Ουκρανία πυραύλων κρουζ Storm Shadow εντός της Ρωσίας. Οι κυβερνήσεις ήταν μέχρι στιγμής απρόθυμες να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που θεωρητικά θα μπορούσαν να πλήξουν ρωσικές πόλεις και χωριά λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης», ανέφερε η εφημερίδα.

Τον περασμένο μήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε λάβει άδεια από τις βρετανικές αρχές να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow εναντίον στόχων στη Ρωσία, ισχυρισμό που διέψευσαν πηγές του βρετανικού υπουργείου Άμυνας σε δημοσίευμα της Telegraph. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η άδεια εξαρτάται από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δύο χώρες.

Επομένως, υπάρχει προφανώς μια τεράστια αντίφαση μεταξύ των ισχυρισμών των Times και της Telegraph. Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Λονδίνο, Αντρέι Κελίν, διευκρίνισε την κατάσταση και δήλωσε πως η Μόσχα λαμβάνει υπόψη την αρχική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη χρήση των πυραύλων, η οποία ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2023. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής τόνισε ότι οι δηλώσεις των Βρετανών αξιωματούχων σχετικά με το Storm Shadow είναι αρκετά ασαφείς, γεγονός που επιτρέπει στα μέσα ενημέρωσης να τις ερμηνεύουν με διαφορετικούς τρόπους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο τον Ιούλιο, ο Ζελένσκι προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί με τους δυτικούς συμμάχους για την «άρση των περιορισμών» στη χρήση των πυραύλων Storm Shadow και παραπλανητικά ή/και ανειλικρινά είπε σε ανώτερους υπουργούς ότι η παροχή στην Ουκρανία «δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς» θα αναγκάσει τη Ρωσία να «επιδιώξει την ειρήνη», παρόλο που οι πύραυλοι δεν θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου και το γεγονός ότι είναι ο Ουκρανός πρόεδρος που απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο.

Παρόλο που η Ουκρανία χρησιμοποίησε τανκς Challenger 2 που δόθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της αιφνιδιαστικής εισβολής της στη Ρωσία, όπως επιβεβαίωσε βρετανική πηγή, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολιάζει επίσημα ποια συγκεκριμένα βρετανικά όπλα χρησιμοποιούνται από το καθεστώς του Κιέβου. Παρ' όλα αυτά, στις 15 Αυγούστου, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν ότι τα άρματα μάχης Challenger 2 χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία μετά την εμφάνιση υλικού που έδειχνε δύο από τα βρετανικής κατασκευής άρματα να καταστρέφονται από τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτό είναι προφανώς μια μεγάλη ταπείνωση για το Λονδίνο και πιθανότατα θα σκληρύνει την απόφασή του να εγκρίνει τελικά τη χρήση των πυραύλων Storm Shadow από την Ουκρανία - αν η Ρωσία δεν τα καταστρέψει πρώτα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως κάθε αποστολή που περιέχει όπλα προς την Ουκρανία θα είναι νόμιμος στόχος για τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία υπονομεύει την επίλυση της σύγκρουσης, εκτός του πως εμπλέκει άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ και αποτελεί ένα «επικίνδυνο παιχνίδι».

Οι πύραυλοι Storm Shadow δεν θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου, δηλαδή την τελική νίκη της Ρωσίας, αλλά η Ουκρανία θα έχει τη δυνατότητα να τρομοκρατεί τους πολίτες βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος αντί μόνο στις παραμεθόριες περιοχές. Παρά τους ψευδείς ισχυρισμούς περί ηρωισμού στο Κουρσκ, το καθεστώς του Κιέβου βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται στα πρόθυρα περικύκλωσης και καταστροφής από τον ρωσικό στρατό.

Η απελπισία οδηγεί σε πιο ανόητες αποφάσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εγκρίνει τελικά τη χρήση των Storm Shadows από το καθεστώς του Κιέβου, τα οποία σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν σχεδόν αμέσως για την τρομοκράτηση των Ρώσων πολιτών. Επιτομή της απελπισίας είναι το ίδιο το γεγονός ότι το καθεστώς του Κιέβου ξόδεψε τους πολύ περιορισμένους πόρους του για να επιτεθεί στο Κουρσκ, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να απελευθερώνει εδάφη στο Ντονμπάς χωρίς να χρειάζεται να εκτρέψει στρατιώτες ή στρατιωτικό εξοπλισμό. Αλλά όπως φαίνεται, η επίθεση στο Κουρσκ έχει ήδη γυρίσει μπούμερανγκ, τόσο για το καθεστώς του Κιέβου όσο και για το Λονδίνο, καθώς οι Ουκρανοί στρατιώτες διατίθενται ενώ ο βρετανικής κατασκευής στρατιωτικός εξοπλισμός καταστρέφεται.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail