Γίνεται η Αφρική ένα νέο μέτωπο μάχης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας;

MIKHAIL METZEL/KREMLIN
Οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας ισχυρίστηκαν πρόσφατα ότι είχαν ρόλο στη μαζική ενέδρα που συντονίστηκε με τους αντάρτες Τουαρέγκ και σκότωσε τα ρωσικά στρατεύματα που επιχειρούσαν μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι στο Μάλι, τη γαλλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Ο ισχυρισμός αυτός προκάλεσε φόβους ότι τμήματα της Αφρικής μπορεί να μετατραπούν σε εμπόλεμη ζώνη πολέμου δι' αντιπροσώπων για τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Damilola Banjo - passblue.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κοιτάζει πέρα από το επίμονο πεδίο μάχης στην πρώτη γραμμή της χώρας του για άλλες νίκες. Στην Αφρική, η φαινομενική επιτυχία στο Μάλι θα μπορούσε να είναι σε μεγάλο βαθμό ρητορική, δήλωσαν αρκετοί αναλυτές στο PassBlue. Ορισμένοι από αυτούς λένε ότι η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάλι στα τέλη Ιουλίου, η οποία φέρεται να σκότωσε 84 Ρώσους μισθοφόρους, για να σημειώσει μια συμβολική νίκη κατά της Ρωσίας, αλλά μπορεί να μην είχε άμεση ανάμειξη. Η ενέδρα έλαβε χώρα στο Tinzawatene, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.

Η σφαγή των πολιτοφυλάκων του Σώματος της Αφρικής - πολλά πρώην μέλη της ιδιωτικής ομάδας Wagner που πολεμούσαν υπό τη διοίκηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας - συνέβη περίπου μια εβδομάδα πριν από την αιφνίδια εισβολή των ουκρανικών στρατευμάτων στο Κουρσκ της Ρωσίας, κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Η κατάληψη της 6ης Αυγούστου παραμένει σε εξέλιξη.

«Η Ουκρανία είδε μια ευκαιρία να χτυπήσει τη Ρωσία στον πόλεμο παραπληροφόρησης όταν παρατήρησε ότι σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί Ρώσοι μισθοφόροι», δήλωσε ο Ulf Laessing, διευθυντής του Περιφερειακού Προγράμματος Σαχέλ στο Ίδρυμα Konrad Adenauer, μια γερμανική δεξαμενή σκέψης πολιτικών κομμάτων που έχει γραφείο στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό.

«Μπορεί να έχει παρασχεθεί κάποια εκπαίδευση ή εξοπλισμός σε αυτούς τους αντάρτες Τουαρέγκ, αλλά δε νομίζω πως η Ουκρανία εμπλέκεται άμεσα», πρόσθεσε. «Απλώς είδαν μια ευκαιρία να χτυπήσουν τη Ρωσία και να την ενοχοποιήσουν ως τον επιτιθέμενο που στέλνει μισθοφόρους στο Μάλι».

Οι Τουαρέγκ του Μάλι, μια μειονοτική νομαδική ομάδα στη χώρα, είναι οργανωμένοι στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για την Άμυνα του Λαού της Αζαουάντ και έχουν συμμαχήσει με άλλες ισλαμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM). Οι νομάδες ζουν κυρίως στο βορρά και έχουν ηγηθεί συντονισμένα ενός αυτονομιστικού κινήματος από το 2011. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έστειλε ειρηνευτική αποστολή στο Μάλι το 2013 για να βοηθήσει στην σταθεροποίηση της χώρας, καθώς αυτή πολεμούσε με τις γαλλικές δυνάμεις για να απωθήσει τους Τουαρέγκ και άλλους αντάρτες. Η αποστολή αποχώρησε από το Μάλι τον Δεκέμβριο του 2023, κατόπιν αιτήματος της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μάλι, η οποία έχει τον έλεγχο από το 2021.

Ωστόσο, οι αντάρτες Τουαρέγκ έλεγχαν το βόρειο Μάλι για περισσότερο από μια δεκαετία, προτού ο στρατός του Μάλι, με τη βοήθεια ρωσικών πολιτοφυλακών που προσκλήθηκαν από τον προσωρινό πρόεδρο συνταγματάρχη Ασίμι Γκοϊτά το 2021, εξαπολύσει επίθεση αμέσως μετά την αποχώρηση της αποστολής του ΟΗΕ. Η ώθηση εκδίωξε τους αντάρτες από το Κιντάλ και στη συνέχεια οι Ρώσοι ενδέχεται να απέκτησαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου βιοτεχνικού ορυχείου χρυσού στο Μάλι.

Οι ειδικοί δήλωσαν πως ο στόχος της Ρωσίας στο Μάλι και σε άλλα μέρη της Αφρικής που αντιμετωπίζουν εσωτερικές συγκρούσεις ή ένοπλες εξεγέρσεις είναι να αποκτήσει πρόσβαση στα τεράστια κοιτάσματα χρυσού και άλλων ορυκτών τους και να αντιμετωπίσει τη δυτική επιρροή.

Η στρατηγική της Ρωσίας επέτρεψε στο Κρεμλίνο να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις και να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του πολέμου του στην Ουκρανία. Το Blood Gold Report, ένα ερευνητικό πρόγραμμα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, διαπίστωσε ότι η Ρωσία έχει κερδίσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο χρυσού στην Αφρική μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Περιέργως, πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν πως έξι Πολωνοί υπήκοοι που διαδήλωναν στη βόρεια Νιγηρία και κρατούσαν ρωσικές σημαίες συνελήφθησαν από τις αρχές. Οι Νιγηριανοί διαδηλωτές στην περιοχή κρατούσαν επίσης ρωσικές σημαίες. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε στο PassBlue ότι η ομάδα των «έξι φοιτητών αφρικανικών σπουδών και ο καθηγητής τους από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, οι οποίοι συνελήφθησαν στην πόλη Κάνο στη βόρεια Νιγηρία, είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους». Οι Πολωνοί δεν είπαν γιατί οι φοιτητές κρατούσαν ρωσικές σημαίες.

Ειδικοί της περιοχής έχουν αμφισβητήσει την πιθανότητα οι Τουαρέγκ να συνεργαστούν με τους Ουκρανούς σε σημαντικό βαθμό. Ωστόσο, ο Andriy Yusov, εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, καυχήθηκε στην εθνική τηλεόραση στις 29 Ιουλίου ότι η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες Τουαρέγκ, οι οποίοι είναι επίσης γνωστοί ως Μόνιμο Στρατηγικό Πλαίσιο για την Ειρήνη, την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη (CSP-PSD), στο Κιντάλ να επιτεθούν στα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούσαν με στρατιώτες του Μάλι για την εξάλειψη της Αλ Κάιντα και άλλων τζιχαντιστών. Η επίθεση φέρεται να σκότωσε τουλάχιστον 47 στρατιώτες του Μάλι και 84 Ρώσους μισθοφόρους, σύμφωνα με τους Τουαρέγκ.

Τα σχόλια του Γιούσοφ προκάλεσαν την οργή της κυβέρνησης του Μάλι, προκαλώντας ανησυχίες αλλού στην περιοχή του Σαχέλ ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας διαχέεται στην ήπειρο. (Ουκρανοί έχουν ήδη πολεμήσει Ρώσους στο Σουδάν.) Αν και το Κίεβο προσπάθησε να ανακαλέσει, ο ισχυρισμός του Γιούσοφ πυροδότησε μια διπλωματική διαμάχη που απειλεί να ακυρώσει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να οικοδομήσει πολυμερείς σχέσεις στην Αφρική, μια προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Ζελένσκι. Από την έναρξη του πολέμου του 2022, έχει προσπαθήσει να επεκτείνει τη διπλωματική παρουσία της Ουκρανίας στην Αφρική για να αντιμετωπίσει την επιρροή της Ρωσίας και ενδεχομένως να εμποδίσει την πρόσβασή της στους πόρους της ηπείρου που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του πολεμικού της ταμείου.

Οι 54 χώρες της ηπείρου έχουν ως επί το πλείστον αποφύγει να πάρουν θέση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ουδετερότητα επεκτείνεται στο ότι σχεδόν οι μισές αφρικανικές χώρες απείχαν από το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2022 που καταδίκασε τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Επιπλέον, 24 και 27 αφρικανικές χώρες, αντίστοιχα, απείχαν από ένα ψήφισμα της Συνέλευσης που ανέστειλε τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ένα ψήφισμα που απαιτούσε από τη Ρωσία να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία.

Ο Laessing δήλωσε ότι η Ουκρανία υποτίμησε το Μάλι και τη σχέση του με τη Ρωσία. «Υπολόγισε εντελώς λάθος», είπε. «Υποστηρίζοντας τους αντάρτες Τουαρέγκ, η Ουκρανία ώθησε χώρες όπως το Μάλι, ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο, που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, να τηρήσουν πιο σκληρή στάση απέναντι στις δυτικές χώρες που τις επικρίνουν».

Το Μαλί και ο Νίγηρας, μια άλλη χώρα της Δυτικής Αφρικής που διοικείται από στρατιωτική κυβέρνηση μετά από πραξικόπημα το 2023, ανακοίνωσαν πως διακόπτουν επίσης τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία. Δήλωσε ότι το πράττει σε ένδειξη αλληλεγγύης «προς την κυβέρνηση και τον λαό του Μάλι».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του στις 5 Αυγούστου ότι η απόφαση του Μάλι να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία είναι «κοντόφθαλμη και βιαστική».

Ομοίως, η Σενεγάλη κάλεσε τον Ουκρανό πρέσβη για να αμφισβητήσει την εμπλοκή της κυβέρνησής της στο Μάλι. Η Επιτροπή Ecowas, το κύριο όργανο της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών ή Ecowas, εξέφρασε την «έντονη αποδοκιμασία» της για την επίθεση της Ουκρανίας κατά των Ρώσων μισθοφόρων που βοηθούν το Μάλι στον αγώνα του κατά των Τουαρέγκ.

Ο επιτετραμμένος της αποστολής του Μάλι στον ΟΗΕ, Yaya Habib Sissoko, έστειλε επιστολή στον εκ περιτροπής πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 5 Αυγούστου, δηλώνοντας την πρόθεσή του να διακόψει τους δεσμούς του με την Ουκρανία και ζήτησε να διανεμηθεί η επιστολή του στα άλλα μέλη του Συμβουλίου. «Το Μαλί θεωρεί ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι υποστήριξη της τρομοκρατίας», ανέφερε η επιστολή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Μάικλ Ιμράν Κανου από τη Σιέρα Λεόνε. Η επιστολή μεταφράστηκε από τα γαλλικά στα αγγλικά.

Η επιστολή δεν ζητούσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος, ενδέχεται να εμποδίζει τη συνεδρίαση για να κρατήσει την ταπεινωτική επίθεση μακριά από την ευρύτερη δημοσιότητα. Η ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ πραγματοποίησε ωστόσο μια ανοιχτή συνεδρίαση στις 13 Αυγούστου με επίκεντρο την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ.

Ο Laessing δήλωσε πως η ανάληψη ευθύνης για την ενέδρα ήταν λάθος της Ουκρανίας, καθώς προσπαθούσε να ενισχύσει τις σχέσεις της στην Αφρική. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba είχε μόλις ολοκληρώσει μια περιοδεία στο Μαλάουι, τη Ζάμπια και τον Μαυρίκιο για να αντλήσει υποστήριξη για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εξαγωγών σιτηρών στις χώρες αυτές.
Το Κρεμλίνο έχει τοποθετηθεί ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των δυτικών δυνάμεων, καθώς αυτές συγκρούονται όλο και περισσότερο με τους Αφρικανούς ηγέτες που επιδιώκουν πιο ισότιμες σχέσεις. Το Μάλι απέλασε τους Γάλλους το 2022 με βάση τις κατηγορίες για νεοαποικιοκρατία και πατερναλιστικές πολιτικές.

Ο Νίγηρας ζήτησε πιο πρόσφατα από τα αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία καταπολεμούν το Ισλαμικό Κράτος και μια θυγατρική της Αλ Κάιντα, την Jama'at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM), να αποχωρήσουν. Ο Νίγηρας χρησιμοποιεί τώρα Ρώσους μισθοφόρους για την καταπολέμηση της εξέγερσης.

Η Μπουρκίνα Φάσο, το τρίτο μέλος της νεοσύστατης Συμμαχίας των κρατών του Σαχέλ, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Μάλι και τον Νίγηρα, έχει επίσης αναζωπυρώσει τη σχέση της με τη Ρωσία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς αποχώρησε από την Ecowas. Παρόλο που δεν υπάρχουν αναφορές ότι η Ομάδα Βάγκνερ ή το Σώμα της Αφρικής δραστηριοποιούνται στην Ουαγκαντούγκου, την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα, τα ρωσικά σύμβολα και η ρωσική γλώσσα είναι εμφανή σε όλη την πόλη.

Αναλυτές ασφαλείας εκτιμούν ότι η Ρωσία τελειοποίησε το σχέδιό της για τις δραστηριότητές της στην Αφρική στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η ομάδα Wagner εισήλθε στη χώρα το 2018 για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ομάδων ανταρτών κατόπιν αιτήματος του προέδρου Faustin-Archange Touadéra. Η πολιτοφυλακή - τώρα το Africa Corps - παρέχει επίσης ασφάλεια στον πρόεδρο, μαζί με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, τη Minusca, και τις επίλεκτες δυνάμεις του ίδιου του προέδρου.

Αναλυτές δήλωσαν στο PassBlue πως ενώ η Ουκρανία μπορεί να πέτυχε μια συμβολική νίκη σκοτώνοντας Ρώσους μισθοφόρους στο Μάλι, είναι απίθανο να διεξάγει έναν πολυμετωπικό πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Ράιαν Κάμινγκς, ανώτερος συνεργάτης του προγράμματος για την Αφρική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να είχε την πρόθεση να σηματοδοτήσει στη Ρωσία ότι μπορεί να εμπλακεί σε πόλεμο δι' αντιπροσώπων τόσο μακριά στην Αφρική, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία πως το Κίεβο παρείχε σημαντική υποστήριξη στους αντάρτες.

«Παραμένω επιφυλακτικός σχετικά με την ουκρανική εμπλοκή στο Μάλι, ιδίως δεδομένου ότι οι πολιτοφυλακές Τουαρέγκ διαθέτουν επαρκείς πόρους και υψηλά επίπεδα τοπικών πληροφοριών», δήλωσε ο Cummings. «Δεν θα χρειάζονταν απαραίτητα εξωτερική βοήθεια για να προκαλέσουν τις απώλειες που προκάλεσαν».

Η Ρωσία υπονοεί πως η Ουκρανία ευθυγραμμίζεται με τρομοκράτες στην Αφρική. «Η συνεργασία του Κιέβου με τρομοκράτες δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Ανίκανο να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, το εγκληματικό καθεστώς Ζελένσκι αποφάσισε να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στην Αφρική, κάνοντας το χατίρι τρομοκρατικών ομάδων σε φιλικά προς τη Ρωσία κράτη της ηπείρου».

Αλλά η Ουκρανία μπορεί να δανείζεται από το εγχειρίδιο της Ρωσίας, λένε οι ειδικοί.

Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης πέρυσι ισχυρίστηκαν ότι Ρώσοι μισθοφόροι εξόπλιζαν την παραστρατιωτική ομάδα Rapid Support Forces (RSF) που πολεμούσε τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις στον εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν. Σε απάντηση, η Ουκρανία φέρεται να συμμάχησε με τις SAF. Μια έρευνα του CNN υπέδειξε αργότερα ότι οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες βρίσκονταν πιθανότατα πίσω από μια σειρά χτυπημάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, κατά των RSF.

Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν επίσης πως είναι απίθανο η Ουκρανία και η Ρωσία να θέλουν να εμπλακούν σε μια μάχη δι' αντιπροσώπων στην Αφρική. Η Jane Boulden, η οποία ειδικεύεται στις διεθνείς σχέσεις και τις μελέτες ασφάλειας στο Βασιλικό Στρατιωτικό Κολέγιο του Καναδά, δήλωσε ότι η Ουκρανία κερδίζει μετά βίας τον πόλεμο στο εσωτερικό της και δεν μπορεί να διατηρήσει άλλο ένα μέτωπο σε άλλη ήπειρο.

«Θα ήταν αντιπαραγωγικό να δαπανηθούν πόροι αλλού με σημαντικό τρόπο», δήλωσε η Boulden. «Δεν είναι καλή δημόσια εικόνα για την Ουκρανία. Έτσι, δεν υπάρχει μεγάλο συνολικό κέρδος, σε όποιο πλαίσιο και αν το τοποθετήσουμε».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail