Η Πολωνία γίνεται ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο ενισχύοντας το εθνικό της νόμισμα

Freepen.gr - Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας (NBP) αυξάνει σταθερά τα αποθέματα χρυσού της χώρας, μια κίνηση που ενίσχυσε το πολωνικό ζλότι καθώς οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν κατακόρυφα, αναφέρει το rmx.news.

Την Τετάρτη, η NBP ανακοίνωσε ότι τα αποθέματά της σε χρυσό έφτασαν τα 12,593 εκατομμύρια ουγγιές στο τέλος Ιουλίου, από 12,133 εκατομμύρια ουγγιές τον προηγούμενο μήνα. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης πως το σύνολο των επίσημων αποθεματικών διαμορφώθηκε σε 190,535 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, ελαφρώς μειωμένο από 195,515 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της NBP Adam Glapiński αποκάλυψε ότι η τράπεζα αγόρασε 5 τόνους χρυσού φέτος και σκοπεύει να συνεχίσει να αγοράζει μέχρι ο χρυσός να αποτελεί το 20% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας, από 13% που είναι σήμερα.

Πέρυσι, το NBP αγόρασε το ρεκόρ των 130 τόνων χρυσού, οπότε αν και οι φετινές αγορές είναι μικρότερες, ο αντίκτυπος παραμένει σημαντικός. Οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 23% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ από την αρχή του έτους, σπάζοντας το φράγμα των 2.500 δολαρίων ανά ουγγιά.

Η Πολωνία ηγείται των παγκόσμιων αγορών χρυσού το 2024, ξεπερνώντας την Ινδία, την Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν και την Τσεχική Δημοκρατία. Με σχεδόν 392 τόνους χρυσού, η Πολωνία κατατάσσεται πλέον στην 15η θέση παγκοσμίως σε αποθέματα χρυσού.

Τα αυξημένα αποθέματα χρυσού έχουν απτά οφέλη: το złoty βρίσκεται τώρα στο ισχυρότερο επίπεδο έναντι του ευρώ από τον Οκτώβριο του 2008, υποστηριζόμενο περαιτέρω από την υψηλή κάλυψη του νομίσματος σε χρυσό σε σύγκριση με το ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail