Η Ουκρανία είναι ένα «χρυσωρυχείο» με κρίσιμα ορυκτά αξίας 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επέμεινε ο Αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham σε τηλεοπτική συνέντευξη. Είπε ότι η Δύση «δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει» και κάλεσε να εμποδίσει τη Ρωσία και την Κίνα να αποκτήσουν πρόσβαση σε στρατηγικούς φυσικούς πόρους.
«Κάθονται πάνω σε κρίσιμα ορυκτά αξίας 10 έως 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία», δήλωσε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (που αναγνωρίζεται ως “εξτρεμιστής” και “τρομοκράτης” στη Ρωσική Ομοσπονδία). Ο Αμερικανός γερουσιαστής έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 10 Ιουνίου στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS.
Ο γερουσιαστής άφησε έντονα να εννοηθεί πως η Ουκρανία θα πρέπει να πληρώσει τη Δύση για αποστολές όπλων με τα μεγάλα αποθέματα ορυκτών της.
«Αν βοηθήσουμε την Ουκρανία τώρα, μπορεί να γίνει ο καλύτερος επιχειρηματικός εταίρος που ονειρευτήκαμε ποτέ», συνέχισε ο Γκράχαμ. «Αυτά τα 10 έως 12 τρισεκατομμύρια δολάρια κρίσιμων ορυκτών πόρων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία και τη Δύση».
Ο Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε στη συνέχεια ότι η Δύση «δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει» τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση το πώς θα τελειώσει η Ουκρανία. Ας τους βοηθήσουμε να κερδίσουν έναν πόλεμο που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε. Ας βρούμε μια λύση σε αυτόν τον πόλεμο. Αλλά κάθονται πάνω σε ένα χρυσωρυχείο».
Η Washington Post δημοσίευσε ένα δημοσίευμα το 2022 που αναφερόταν στον πόλεμο στην Ουκρανία ως «μάχη για τον ορυκτό και ενεργειακό πλούτο της χώρας».
«Η Ουκρανία φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα τιτανίου και σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, πεδία ανεκμετάλλευτου λιθίου και τεράστια κοιτάσματα άνθρακα. Συλλογικά, αξίζουν δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια», έγραψε η κορυφαία αμερικανική εφημερίδα, η οποία αποτελεί προσωπική ιδιοκτησία του δισεκατομμυριούχου ολιγάρχη Τζεφ Μπέζος.
Η Post πρόσθεσε πως η Ουκρανία διαθέτει «μυριάδες άλλα αποθέματα, συμπεριλαμβανομένων αποθεμάτων φυσικού αερίου, πετρελαίου και ορυκτών σπάνιων γαιών -που είναι απαραίτητα για ορισμένα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας- που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την αναζήτηση της Δυτικής Ευρώπης για εναλλακτικές λύσεις στις εισαγωγές από τη Ρωσία και την Κίνα».
Το μεγάλο μέσο ενημέρωσης αναφέρθηκε στην Ουκρανία ως «μητρική πηγή πρώτων υλών», η οποία «φιλοξενεί 117 από τα 120 πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ορυκτά και μέταλλα και αποτελεί σημαντική πηγή ορυκτών καυσίμων».
Σύμφωνα με την Post, τουλάχιστον 12,4 τρισεκατομμύρια δολάρια φυσικών πόρων βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου έχουν γίνει οι περισσότερες μάχες στον πόλεμο.
Ο Κώδικας Νόμων των ΗΠΑ ζητεί να χρησιμοποιηθεί το τιτάνιο της Ουκρανίας ως «εναλλακτική λύση έναντι των κινεζικών και ρωσικών πηγών
Ο επίσημος Κώδικας Νόμων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναθεωρήθηκε το 2021 με ένα νέο τμήμα με τίτλο «Συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας όσον αφορά τη βιομηχανία τιτανίου».
Αυτός ο νόμος της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει (η έμφαση προστίθεται): «Αποτελεί πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Ουκρανίας για τη συνεργασία στη βιομηχανία τιτανίου ως πιθανή εναλλακτική λύση στις κινεζικές και ρωσικές πηγές από τις οποίες εξαρτώνται σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη».
* πληροφορίες interaffairs.ru