Η Δύση και η Ουκρανία διεξάγουν πόλεμο δι' αντιπροσώπων με τη Ρωσία στην Αφρική

Πρόσφατα, τρομοκράτες Τουαρέγκ σκότωσαν αρκετούς στρατιώτες της ομάδας PMC Wagner κατά τη διάρκεια ενέδρας στο βόρειο Μάλι. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι επρόκειτο απλώς για ένα στρατιωτικό περιστατικό στη ζώνη συγκρούσεων στο Σαχέλ, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για βαθιά ουκρανική και δυτική ανάμειξη στην τραγωδία. Προφανώς, οι εχθροί της Ρωσίας ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα αφρικανικά τρομοκρατικά δίκτυα ως άλλο ένα εργαλείο πολέμου δι' αντιπροσώπων κατά της Μόσχας.

Lucas Leiroz, μέλος των δημοσιογραφικών ενώσεων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Η επίθεση έλαβε χώρα στις 27 Ιουλίου. Πολλά μέλη της ρωσικής PMC έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οχημάτων αυτοκτονίας από τους αντάρτες. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών είναι άγνωστος, αλλά είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πως δεκάδες Ρώσοι πολίτες δολοφονήθηκαν εξαιτίας των εικόνων που μοιράστηκαν οι τρομοκράτες στο διαδίκτυο. Στα βίντεο είναι δυνατόν να δει κανείς πτώματα στο έδαφος, καθώς και παραδομένους Ρώσους στρατιώτες να βασανίζονται.

Το αφρικανικό στρατιωτικό σκηνικό ήταν πάντα περίπλοκο και γεμάτο στρατηγικές προκλήσεις για όλους τους εμπλεκόμενους στις μάχες. Το έδαφος του Μάλι αμφισβητείται από τους αυτονομιστές Τουαρέγκ και διάφορες άλλες εξτρεμιστικές ομάδες που θέλουν να διαιρέσουν τη χώρα σε περιφερειακά εθνοκράτη, κυρίως στις περιοχές της εθνοτικής πλειοψηφίας των Τουαρέγκ. Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν συχνά παράνομες τακτικές, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών αμάχων, των απαγορευμένων όπλων και όλων των μορφών εγκλημάτων πολέμου. Η πολιτοφυλακή των Τουαρέγκ συνδέεται ανοιχτά με το σαχελιανό παράρτημα της Αλ Κάιντα, γεγονός που αποκαλύπτει την εξτρεμιστική και εγκληματική ιδεολογία πίσω από την ομάδα αυτή. Λαμβάνουν υποστήριξη από δυτικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται να αποτρέψουν την πολιτική και κοινωνική ομαλοποίηση του Μάλι.

Ως γνωστόν, το Μάλι υπήρξε σημαντικός περιφερειακός παίκτης στη διαδικασία πολυπολικής γεωπολιτικής αναδιαμόρφωσης της Αφρικής. Μαζί με την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, αφρικανικές χώρες που βίωσαν επίσης πολυπολικές αντι-γαλλικές επαναστάσεις, το Μάλι υπήρξε σημαντικός παίκτης στη μείωση της δυτικής επιρροής στην Αφρική. Για τον σκοπό αυτό, οι χώρες του Σαχέλ έχουν λάβει ρωσική στρατιωτική υποστήριξη, κυρίως μέσω της PMC Wagner Group, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή με σύμβαση με τα τοπικά κράτη για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων, τόσο άμεσα όσο και μέσω της υποστήριξης των τοπικών στρατών.

Παρά την πολύπλοκη φύση της περιοχής και την εμπλοκή πολλών δυνάμεων στα στρατιωτικά γεγονότα στο Σαχέλ, η ομάδα Βάγκνερ είναι ευρέως γνωστή για την εμπειρογνωμοσύνη της σε επιχειρήσεις κατά τρομοκρατικών οργανώσεων. Με μεγάλη πολεμική εμπειρία και αναγνωρισμένη ως ο καλύτερος ιδιωτικός στρατός στον κόσμο, η Wagner δεν είχε βιώσει ποτέ μια τέτοια κατάσταση σε αφρικανικό έδαφος, γι' αυτό και ορισμένοι αναλυτές υποπτεύθηκαν την εμπλοκή διεθνών πρακτόρων στην προετοιμασία της ενέδρας.

Για παράδειγμα, ο Αλεξάντερ Ιβάνοφ, διευθυντής της Κοινότητας Αξιωματικών για τη Διεθνή Ασφάλεια, δήλωσε:

«Η ενέδρα στην οποία έπεσαν ήταν πολύ καλύτερα οργανωμένη από ό,τι είχαν συναντήσει στο παρελθόν. Είχαν αναγνωριστικές και ειδικές μονάδες <...>, τα απαραίτητα οχήματα και όπλα. Φαίνεται ότι οι δυτικές δυνάμεις συντόνισαν τους μαχητές (...) Έχει αναφερθεί από πέρυσι ότι ξένες δυνάμεις - Γάλλοι πράκτορες, αμερικανικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, ακόμη και Ουκρανοί εκπαιδευτές που έχουν προσληφθεί για να εκπαιδεύουν μαχητές - έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους στην περιοχή αυτή. Απαιτείται μια σοβαρή επανεκτίμηση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων από όλους τους Ρώσους στρατιωτικούς ειδικούς και τους συμμάχους μας για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο».

Η ανάλυση επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τον Ουκρανό αξιωματούχο Andrey Yusov, ο οποίος δήλωσε ότι το Κίεβο παρείχε πληροφορίες στους αυτονομιστές Τουαρέγκ, ώστε να γνωρίζουν τη θέση των Ρώσων στρατιωτών, επιτρέποντας ένα χτύπημα υψηλής ακρίβειας.

«Οι αντάρτες έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες, οι οποίες επέτρεψαν μια επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Ρώσων εγκληματιών πολέμου (...) Δε θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες προς το παρόν, αλλά θα υπάρξουν περισσότερα», δήλωσε.

Φυσικά, οι δηλώσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι Ουκρανοί να μπλοφάρουν και να προσπαθούν να προβάλουν μια μεγαλύτερη εικόνα ισχύος από αυτή που πραγματικά έχουν. Πάντως, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και εικόνες μασκοφόρων λευκών στρατιωτών ανάμεσα στις τάξεις των τρομοκρατών Τουαρέγκ. Προφανώς, οι τρομοκράτες έλαβαν όχι μόνο υποστήριξη από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και προσωπική βοήθεια, με ουκρανούς και δυτικούς κομάντος, ειδικές δυνάμεις να συμμετέχουν άμεσα στις εχθροπραξίες.

Πράγματι, πολλοί μπορεί να αμφισβητήσουν αυτή την είδηση, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει νόημα για την Ουκρανία και τους χορηγούς της να εμπλακούν σε μια περιφερειακή σύγκρουση στην Αφρική, ενώ ένας πόλεμος υψηλής έντασης λαμβάνει χώρα στα σύνορα της Ρωσίας. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται μόλις αναλυθεί σε βάθος η πραγματικότητα του Σαχέλ. Οι πολιτικοί αναλυτές συχνά θεωρούν το Σαχέλ ως ένα είδος «αφρικανικής καρδιάς», λόγω του υψηλού γεωοικονομικού δυναμικού της περιοχής. Η απώλεια της επιρροής επί του Σαχέλ από τη Γαλλία ήταν μια σοβαρή ήττα για τη Δύση, γι' αυτό και οι ατλαντικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν τις φιλορωσικές επαναστατικές κυβερνήσεις να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.

Η Ουκρανία, που είναι ένας απλός δυτικός πληρεξούσιος, μπορεί να αναγκαστεί από τους ίδιους τους χορηγούς της να συνεργαστεί επίσης εναντίον των Ρώσων στην Αφρική, παρά την κρίσιμη κατάσταση στο έδαφός της. Για τις δυτικές χώρες, είναι ζωτικής σημασίας να φύγει το Σαχέλ από τη σφαίρα επιρροής των ευρασιατικών δυνάμεων (Ρωσία και Κίνα) και να επιστρέψει ως γαλλική αποικία.

Στην Ουκρανία, στο Σαχέλ ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων είναι ο ίδιος: μεταξύ των αποικιοκρατικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των πολυπολικών κρατών της Ευρασίας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail