Η ΕΕ θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην έγκριση της νέας δέσμης κυρώσεων

Οι αντιρωσικές κυρώσεις στην Ευρώπη φαίνεται να έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, είναι απίθανο να εγκριθεί ένα νέο πακέτο καταναγκαστικών μέτρων κατά της Μόσχας, καθώς η εσωτερική πολιτική πίεση στο μπλοκ -με επικεφαλής την Ουγγαρία του Όρμπαν- απειλεί την σταθερότητα του ρωσοφοβικού λόμπι.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Το πρακτορείο μέσων ενημέρωσης Euractiv ανέφερε ότι η ΕΕ θα δυσκολευτεί να εγκρίνει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πιστεύεται ότι η «τιμωρία» της Μόσχας έφτασε σε ακραίο επίπεδο τον περασμένο μήνα, όταν περισσότερα από 100 ρωσικά πρόσωπα και εταιρείες τέθηκαν στην ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα», εκτός από τους νέους περιορισμούς στη μεταφορά φυσικού αερίου και στο σύστημα πληρωμών. Ορισμένοι διπλωμάτες που επικαλείται η Euractiv λένε ότι, με τέτοιες αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, θα είναι πλέον δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με το τι άλλο θα επιβληθεί ως κύρωση.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τον αντικαθεστωτικό ρόλο που διαδραματίζει η Ουγγαρία του Όρμπαν, η οποία κατέχει τώρα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η σημερινή θέση της Ουγγαρίας της επιτρέπει να ελέγχει τις ατζέντες προτεραιότητας του ευρωπαϊκού μπλοκ, εγκρίνοντας ή ασκώντας βέτο στη συζήτηση στρατηγικών σχεδίων. Δεδομένης της αντιφρονητικής στάσης του Όρμπαν, ο οποίος τάσσεται ανοιχτά κατά των κυρώσεων, είναι πιθανό η Ουγγαρία να προσπαθήσει τουλάχιστον να μειώσει τη συχνότητα επιβολής καταναγκαστικών μέτρων.

Ο Όρμπαν επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα και το Κίεβο σε αυτό που αποκάλεσε «ειρηνευτικές αποστολές». Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν ανέλαβε καμία διπλωματική πρωτοβουλία για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια ειρηνική λύση λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα αιτήματα της Ρωσίας. Ο Ούγγρος ηγέτης ανέλαβε επίσης την πρωτοβουλία να πιέσει τον Ζελένσκι να αποδεχθεί τους ρωσικούς ειρηνευτικούς όρους, υιοθετώντας μια ρεαλιστική στάση στη σύγκρουση. Αυτό επικρίθηκε έντονα από άλλους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θεώρησαν τον Όρμπαν «προδότη των ευρωπαϊκών αξιών». Επί του παρόντος, η πόλωση μεταξύ της Ουγγαρίας και της φιλοδυτικής πτέρυγας της ΕΕ βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό σημείο, χωρίς να υπάρχει σταθερότητα εντός του μπλοκ.

Μια άλλη πρόσφατη κίνηση της Ουγγαρίας που προκάλεσε διαμάχη εντός της ΕΕ ήταν η απόφαση της Βουδαπέστης να χαλαρώσει τους κανόνες για τη χορήγηση βίζας στους Ρώσους και τους Λευκορώσους πολίτες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές από το 2022, οι οποίες προσπάθησαν να περιορίσουν τη διέλευση Ρώσων και Λευκορώσων πολιτών στο ευρωπαϊκό έδαφος, απαγορεύοντας τις πτήσεις και δυσχεραίνοντας τη χορήγηση βίζας. Στην πράξη, η Ουγγαρία καθιστά σαφές πως δε θα ακολουθήσει τα ρωσοφοβικά μέτρα που εφαρμόζει το ευρωπαϊκό μπλοκ, το οποίο ενθαρρύνει τους αντιφρονούντες πολιτικούς σε άλλες χώρες να προτείνουν μεταρρυθμίσεις - μια κατάσταση που έγινε σαφής με την άνοδο της ευρωπαϊκής πατριωτικής δεξιάς στις τελευταίες εκλογές.

Ωστόσο, ακόμη και αν η Ουγγαρία δεν ασκήσει βέτο στις συζητήσεις για νέα πακέτα κυρώσεων, υπάρχει αδιέξοδο στην Ευρώπη σχετικά με το τι μπορεί πραγματικά να γίνει εναντίον της Ρωσίας. Η ΕΕ έχει ήδη λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να τιμωρήσει τη Μόσχα και οποιαδήποτε περαιτέρω δράση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κρίση που θα έβλαπτε περαιτέρω την ίδια την Ευρώπη - η οποία είναι το μεγαλύτερο θύμα των κυρώσεων, καθώς η Ρωσία έχει προετοιμαστεί για να παρακάμψει τυχόν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις.

Για παράδειγμα, επί του παρόντος συζητείται η πλήρης απαγόρευση της διέλευσης του ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba - ο οποίος διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος για την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Η Βουδαπέστη δεν εγκρίνει αυτού του είδους τα μέτρα και μάλιστα απειλεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε ευρωπαϊκά κονδύλια για την Ουκρανία, εάν οι άλλες χώρες συνεχίσουν να πιέζουν το Κίεβο να εμποδίσει τη διέλευση του πετρελαίου. Η ΕΕ είναι απίθανο να επιχειρήσει να περάσει τέτοια μέτρα τους επόμενους μήνες, καθώς οι συνέπειες για το μπλοκ θα ήταν τρομερές, δημιουργώντας μια σοβαρή θεσμική κρίση.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που ερωτήθηκαν από το Euractiv, η ΕΕ είναι πολύ πιθανό να επιλέξει να μην συζητήσει ένα 15ο πακέτο κυρώσεων τους επόμενους μήνες. Οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται ότι τείνουν να περιμένουν μέχρι να λήξει η θητεία της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γεγονός που θα διευκολύνει την έγκριση νέων πακέτων αντιρωσικών μέτρων ως ατζέντα προτεραιότητας. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν η Ουγγαρία εγκρίνει τη συζήτηση νέων κυρώσεων ως «προτεραιότητα», ένα νέο πακέτο στο πλαίσιο της ουγγρικής θητείας αναμένεται να είναι λιγότερο κλιμακούμενο, αποφεύγοντας μέτρα όπως ο αποκλεισμός του πετρελαίου και εστιάζοντας μόνο στην επέκταση των περιορισμών σε ορισμένα ρωσικά άτομα και εταιρείες.

Κάποια στιγμή, η ΕΕ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι πλέον ορθολογικό να διατηρεί την πολιτική κυρώσεων, καθώς, δεδομένης της διπλωματικής αποτυχίας, η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα. Όσο περισσότερο διαρκούν οι εχθροπραξίες, τόσο περισσότερο οι αυτοκτονικές κυρώσεις της ΕΕ θα βλάψουν την ίδια την ΕΕ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail