Οι τροχοί έχουν αρχίσει να ξεκολλάνε για την αμερικανική οικονομία, και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχε μεγάλη άρνηση σχετικά με την κατεύθυνση που οδεύει η οικονομία των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν και τα κύρια μέσα ενημέρωσης απλώς επέμεναν ότι όλα ήταν μια χαρά, παρόλο που όλοι μπορούσαν να δουν ξεκάθαρα πως δεν ήταν. Αλλά τώρα η πραγματικότητα διαμορφώνεται. Την περασμένη εβδομάδα πήραμε μερικούς αριθμούς που πραγματικά δεν άρεσαν στη Wall Street και ακολούθησε ένας τεράστιος θυμός. Ο πανικός που είδαμε την Παρασκευή ήταν αρκετά συγκλονιστικός και πολλοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να αιμορραγήσει στη νέα εβδομάδα. Οι επενδυτές είναι απελπισμένοι για τη μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve, αλλά μέχρι στιγμής η Fed δεν έχει προχωρήσει.
 
Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com[4-8-2024] / Παρουσίαση Freepen.gr

Την Παρασκευή, πολλοί εξεπλάγησαν όταν οι αριθμοί απασχόλησης ήταν πολύ χειρότεροι από ό,τι αναμενόταν:
Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ υποχώρησε απότομα τον Ιούλιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 114.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, χάνοντας την πρόβλεψη των 175.000 θέσεων εργασίας που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι της LSEG. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε επίσης απροσδόκητα στο 4,3%, έναντι των προσδοκιών πως θα παρέμενε σταθερό στο 4,1%.

Σημείωσε το υψηλότερο επίπεδο για το ποσοστό ανεργίας από τον Οκτώβριο του 2021.
Λάβετε υπόψη σας ότι η αμερικανική οικονομία πρέπει να παράγει τουλάχιστον 150.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε μήνα μόνο και μόνο για να συμβαδίζει με την αύξηση του πληθυσμού.

Έτσι, ακόμη και αν προσθέσαμε 114.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, θα εξακολουθούσαμε να χάνουμε έδαφος.

Αλλά ο μόνος λόγος για τον οποίο ο επίσημος αριθμός έδειξε μια προσθήκη 114.000 θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα είναι επειδή το μοντέλο γέννηση/θάνατος πρόσθεσε 246.000 θέσεις εργασίας στον τελικό αριθμό:
Φυσικά, δεν μπορούμε να ξεχνάμε πως κάθε αριθμός θέσεων εργασίας είναι εξαιρετικά χειραγωγημένος και στημένος, και ο Ιούλιος δεν είχε καμία διαφορά με το μοντέλο Birth/Death να προσθέτει γελοίες 246 χιλιάδες "στατιστικές" θέσεις εργασίας στο μη προσαρμοσμένο αποτέλεσμα. Το οποίο δεν μεταφράζεται από μήλο σε μήλο, μπορεί όμως να πει κανείς με σιγουριά ότι ο πραγματικός προσαρμοσμένος αριθμός μισθοδοσίας θα ήταν πολύ, πολύ μικρότερος αν δεν υπήρχε αυτή η συνεχιζόμενη κατασκευή.
Δεν είναι δύσκολο να έχεις μια θετική έκθεση για την απασχόληση κάθε μήνα, όταν "προσαρμόζεις" τον τελικό αριθμό κατά περίπου ένα τέταρτο του εκατομμυρίου θέσεων εργασίας που απλά "υποθέτεις" ότι δημιουργούνται με κάποιο τρόπο.

Εν πάση περιπτώσει, ακόμα κι αν πάρουμε την έκθεση της κυβέρνησης στην ονομαστική της αξία, ο κανόνας Sahm έχει ακόμα επισήμως ενεργοποιηθεί:
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση της ανεργίας πυροδότησε τον λεγόμενο κανόνα Sahm, έναν δείκτη που χρησιμοποιείται για να παρέχει ένα σήμα πρώιμης ύφεσης. Ο κανόνας ορίζει πως μια ύφεση είναι πιθανή όταν ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών του ποσοστού ανεργίας είναι τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από το χαμηλό 12 μηνών.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, το ποσοστό ανεργίας ήταν κατά μέσο όρο 4,13%, το οποίο είναι 0,63 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό 3,5% που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2023. Ο κανόνας Sahm έχει προβλέψει με επιτυχία κάθε ύφεση από το 1970.
Παρόλο που αυτός ο δείκτης έχει προβλέψει με επιτυχία κάθε ύφεση από το 1970, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell επιμένει ότι μπορεί να μην είναι σωστός αυτή τη φορά:
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον κανόνα σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο. «Δεν είναι σαν ένας οικονομικός κανόνας όπου σου λέει ότι κάτι πρέπει να συμβεί». Συνέχισε, «αυτό που πιστεύουμε ότι βλέπουμε είναι μια ομαλοποιούμενη αγορά εργασίας και παρακολουθούμε προσεκτικά για να δούμε αν αποδειχθεί πως είναι περισσότερο».
Δυστυχώς, φαίνεται πως είναι αναπόφευκτο ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, επειδή οι μεγάλες εταιρείες σε όλη την Αμερική συνεχίζουν να απολύουν εργαζόμενους.

Στην πραγματικότητα, την περασμένη εβδομάδα η Intel ανακοίνωσε πως θα «περικόψει το 15% του εργατικού της δυναμικού»
Μήνες αφότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε στην Intel επιχορηγήσεις 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην επαναφορά της κατασκευής τσιπ στις ΗΠΑ, η εταιρεία είπε ότι περικόπτει το 15% του εργατικού δυναμικού της, που μεταφράζεται σε περίπου 17.000 θέσεις εργασίας.

Η τεχνολογική εταιρεία ανακοίνωσε τις περικοπές θέσεων εργασίας ως μέρος ενός τεράστιου σχεδίου μείωσης του κόστους και αναδιάρθρωσης.
Φυσικά, η Intel απέχει πολύ από το να είναι μόνη.

Οι επιχειρήσεις από ακτή σε ακτή έχουν πέσει σε δύσκολες στιγμές και οι αιτήσεις πτώχευσης επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 40 τοις εκατό τους τελευταίους 12 μήνες:
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι αιτήσεις πτώχευσης επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 40,3 τοις εκατό και έχουν φτάσει πλέον σε έναν αριθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, στην κορύφωση των περιορισμών. Τα αμερικανικά νοικοκυριά ακολουθούν, με τις συνολικές αιτήσεις πτώχευσης να αυξάνονται κατά 16,2% το περασμένο έτος, συμπεριλαμβανομένων 132.710 νέων αιτήσεων μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Η τελευταία φορά που οι αιτήσεις πτώχευσης επιχειρήσεων ήταν τόσο υψηλές ήταν κατά τη διάρκεια των lockdown στις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID.

Αλλά δεν έχουμε κανένα lockdown για να κατηγορήσουμε το τρέχον κύμα χρεοκοπιών.

Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πραγματικά πολύ τρομακτικό.

Ορδές επιχειρήσεων χρεοκοπούν και οι αξίες των εμπορικών ακινήτων έχουν καταρρεύσει βάναυσα:
Η Gas Company Tower που ανήκει στο Brookfield στο Downtown LA έχει πέσει κατακόρυφα σε αξία πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια

Ο ουρανοξύστης εκτιμήθηκε πρόσφατα στα 214,5 εκατομμύρια δολάρια

Εκτιμήθηκε στα 632 εκατομμύρια δολάρια μόλις πριν από 3 χρόνια
Πρόκειται για μια αποκάλυψη εμπορικών ακινήτων.

Αυτήν την στιγμή, οι τράπεζές μας κάθονται σε γιγάντια βουνά εμπορικών δανείων για ακίνητα που έχουν πάει άσχημα.

Για πολλές από αυτές τις τράπεζες, είναι απλώς θέμα χρόνου να ανέβουν.

Αλλά μην παίρνετε το λόγο μου για αυτό. Πρόσφατα, αρκετοί εξέχοντες ειδικοί προειδοποιούν ότι πλησιάζει ένα τσουνάμι χρεοκοπιών τραπεζών
Οι απόηχοι άρχισαν το Μάιο.

Ο Barry Sternlicht της Starwood Capital Group προέβλεψε μια χρεοκοπία περιφερειακής τράπεζας «κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα».

Μέρες αργότερα, ο πρόεδρος της Newmark, Howard Lutnick, προειδοποίησε: «Κάθε Σαββατοκύριακο μια περιφερειακή τράπεζα θα πει αντίο» και προέβλεψε 500 έως 1.000 χρεοκοπίες το 2025 και το 2026 - όπως και οι εναλλακτικοί δανειστές που μιλούσαν στην ίδια εκδήλωση. Τον Ιούνιο, ο επικεφαλής των παγκόσμιων ιδιωτικών εμπορικών ακινήτων της PIMCO εντάχθηκε στη χορωδία.
Ναι, αυτό πραγματικά συμβαίνει.

Ένα τεράστιο χρηματοοικονομικό χάος βρίσκεται στο μέλλον μας και οι περισσότεροι άνθρωποι θα τυφλωθούν εντελώς από αυτό.

Υπάρχει ένα πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η Federal Reserve για να μετριάσει τη ζημιά.

Εάν η Fed άρχιζε να μειώνει τα επιτόκια αμέσως, αυτό σίγουρα θα βοηθούσε.

Αλλά μέχρι στιγμής, η Fed έχει αρνηθεί να υποχωρήσει.

Μας λένε πως η Fed «μπορεί» να μας κάνει μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Αυτό δεν θα κάνει τη δουλειά.

Χρειαζόμαστε βοήθεια τώρα, γιατί μεγάλα προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να ξεσπούν παντού γύρω μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail