Η Νότια Αφρική σταματά να στέλνει βλήματα πυροβολικού στην Πολωνία επειδή φοβάται ότι θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας

pixabay / the2me
Freepen.gr - Η Νότια Αφρική έχει παρακρατήσει την παράδοση βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών στην Πολωνία, επικαλούμενη ανησυχίες ότι τα πυρομαχικά θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ezra Jele, επικεφαλής της γραμματείας του νοτιοαφρικανικού κυβερνητικού οργάνου που επιβλέπει τις συμβάσεις όπλων. Μετά από δύο χρόνια αβεβαιότητας, η Πολωνία ακύρωσε τη σύμβαση.

Στις αρχές του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πολωνία, μαζί με αρκετές χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, παρήγγειλε 55.000 βλήματα πυροβολικού Assegai από την Denel Munition, μια νοτιοαφρικανική εταιρεία και θυγατρική της γερμανικής εταιρείας κατασκευής όπλων Rheinmetall. Τότε, ο Jan-Patrick Helmsen, διευθύνων σύμβουλος της Denel Munition, εξέφρασε υπερηφάνεια για τη συμφωνία, σημειώνοντας τη συνεχή εμπιστοσύνη του ΝΑΤΟ στην παγκοσμίως αναγνωρισμένη τεχνολογία τους.

Ωστόσο, αργότερα το ίδιο έτος, η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου Συμβατικών Όπλων (NCACC) της Νότιας Αφρικής σταμάτησε την εκτέλεση της σύμβασης. Ενώ οι άδειες εξαγωγής προς την Πολωνία και άλλες χώρες δεν ακυρώθηκαν, ανεστάλησαν επ' αόριστον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα επίλυσης, σύμφωνα με τον Jele.

Η συμφωνία, αξίας περίπου 190 εκατομμυρίων złoty (44,5 εκατ. ευρώ), ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά όπλων της Πολωνίας από τη Νότια Αφρική, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να κάνουν τη μεγαλύτερη παραγγελία. Το NCACC ανέστειλε επίσης εν μέρει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

Το 2023, ο Jele εξήγησε στην κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας της Νότιας Αφρικής πως η αναστολή οφειλόταν στους φόβους ότι τα όπλα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν εκ νέου στην Ουκρανία. Τόνισε πως η επιτροπή εξετάζει διάφορους παράγοντες όταν εγκρίνει ή αρνείται τις άδειες, συμπεριλαμβανομένων των εμπάργκο όπλων, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της περιφερειακής σταθερότητας και του κινδύνου αναπροσανατολισμού των όπλων, μαζί με τα εθνικά συμφέροντα της Νότιας Αφρικής.

Η απόφαση αντανακλά επίσης το ευρύτερο γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο. Τον περασμένο Απρίλιο, η τότε υπουργός διεθνών σχέσεων και συνεργασίας της Νότιας Αφρικής, Naledi Pandor, φιλοξένησε στην Πρετόρια τον Ρώσο υπουργό φυσικών πόρων και περιβάλλοντος Alexander Kozlov. Περίπου την ίδια εποχή, το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) επιβεβαίωσε τους δεσμούς του με τη Ρωσία, αποκαλώντας το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν «μακροχρόνιο σύμμαχο και φίλο του ANC».

* πληροφορίες rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail