Το Ιράν θα χτυπήσει το Ισραήλ, η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ-Ισραήλ

Υπάρχει μια παροιμία του Ζεν - «Αν θέλεις να ανέβεις ένα βουνό, ξεκίνα από την κορυφή». Όλη η επίδειξη τεχνητού ενθουσιασμού από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς για μια συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για τον πόλεμο στη Γάζα δεν μπορεί να συσκοτίσει τη ζοφερή πραγματικότητα ότι αν και εφόσον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δε δώσει το πράσινο φως, αυτός είναι ένας δρόμος προς το πουθενά.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά τι έκανε ο Νετανιάχου; Την παραμονή της άφιξης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ την Κυριακή για να πιέσει και να καλοπιάσει τον Νετανιάχου να συνεργαστεί, ο τελευταίος διέταξε περιφρονητικά μια ακόμη αεροπορική επιδρομή στην κεντρική πόλη Ντέιρ αλ Μπαλάχ στη Γάζα, σκοτώνοντας «τουλάχιστον» 21 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά. Ο Μπάιντεν είχε τονίσει μόλις την προηγούμενη ημέρα πως όλα τα μέρη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα πρέπει να απέχουν από το να θέτουν σε κίνδυνο τις διπλωματικές προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να σταματήσουν τον πόλεμο και να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων και την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Και αυτό συνέβη ακόμη και αφού ένας «ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης» που συμμετείχε ενεργά ως διαπραγματευτής - προφανώς ο ίδιος ο Burns - προσπάθησε να μεταφέρει σε ειδική ενημέρωση από τη Ντόχα ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει σε ένα σημείο καμπής. Η ουσία του θέματος είναι πως οι δυτικοί ηγέτες έχουν μια στρατηγική μέγιστης πίεσης προς το Ιράν για να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ δεν έχουν το ηθικό ή πολιτικό θάρρος να αντιμετωπίσουν τον Νετανιάχου, ο οποίος υπονομεύει κακόβουλα τη διαδικασία της Ντόχα, επειδή απλά δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από την εξουσία, σε έρευνα για να του αποδοθεί η ευθύνη για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σε αναβίωση των δικαστικών υποθέσεων εναντίον του και σε πιθανή ποινή φυλάκισης σε περίπτωση καταδίκης του.

Πράγματι, η Τεχεράνη είναι επιφυλακτική ως προς το ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επέλθει στη Γάζα υπό αμερικανική διαμεσολάβηση, αλλά φροντίζει να μη δημιουργήσει νέα δεδομένα στο έδαφος, ενώ οι διαπραγματεύσεις της Ντόχα βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Τεχεράνη έχει υιοθετήσει μια ώριμη, υπεύθυνη στάση για να μην εκτροχιάσει τη διαδικασία της Ντόχα. Το θέμα είναι ότι το Ιράν επιθυμεί διακαώς να τερματιστεί με κάποιον τρόπο ο φρικτός πόλεμος που εξαπέλυσε το ισραηλινό κράτος στη Γάζα. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής.

Τούτου λεχθέντος, η αντίδραση της Χαμάς στην «πρόταση γεφύρωσης» των ΗΠΑ στη συνάντηση της Ντόχα θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την Τεχεράνη. Από τις διαθέσιμες ενδείξεις, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες σχετικά με τη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας του Ισραήλ στη Γάζα, ιδίως κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, σχετικά με την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων εντός της επικράτειας και σχετικά με την ταυτότητα και τον αριθμό των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σε μια ανταλλαγή. Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν δηλώσει ότι μια συμφωνία θα είναι δύσκολη.  

Από την άλλη πλευρά, η νέα ιρανική κυβέρνηση υπό τον Μασούντ Πεζεσκιάν έχει τονίσει την επιθυμία του για εποικοδομητική δέσμευση με τη Δύση και θέτει ως προτεραιότητα την άρση των δυτικών κυρώσεων. Ο υποψήφιος του Pezeshkian για το υπουργείο Εξωτερικών Abbass Araghchi επανέλαβε αυτές τις παραμέτρους πολιτικής στην κατάθεσή του στη Majlis την Κυριακή, ενώ ζητούσε την έγκριση του κοινοβουλίου για τον διορισμό του.

Διαψεύδοντας τις εικασίες πως ο Αραγκτσί, ένας διπλωμάτης καριέρας που φημίζεται ως μετριοπαθής, μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολία να συγκεντρώσει υποστήριξη στο κοινοβούλιο που έχει συντηρητική πλειοψηφία, η Majlis αναγνώρισε τον υψηλό επαγγελματισμό του, εγκρίνοντας ομόφωνα το όνομά του ως επόμενου υπουργού Εξωτερικών του Ιράν σε μια ψηφοφορία αμέσως.

Εδώ υπάρχει πολύ τροφή για σκέψη για τους στρατηγικούς αναλυτές του Λευκού Οίκου. Αρκεί να πούμε ότι αυτό που άφησε πίσω του ως κληρονομιά εξωτερικής πολιτικής ο προκάτοχος του Πεζεσκιάν, ο αείμνηστος Εμπραχίμ Ραΐσι, θα συνεχίσει να καθοδηγεί τη νέα κυβέρνηση. Αυτό σηματοδοτεί ένα υψηλό επίπεδο εθνικής συναίνεσης. Με λίγα λόγια, όλα αυτά τα χρόνια από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, δεν υπήρξε πιο ευνοϊκό σκηνικό στον υπολογισμό της εξουσίας στην Τεχεράνη για μια ρεαλιστική δέσμευση με τη Δύση. Θα ήταν εξαιρετικά απερίσκεπτο για την Ουάσιγκτον να παραβλέψει το παράθυρο ευκαιρίας για να εμπλακεί με το Ιράν.

Από την άλλη πλευρά, η τόλμη της Τεχεράνης να απωθήσει το δυτικό εκφοβισμό βρίσκεται επίσης σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Η ουσία είναι ότι το Ιράν δε θα υποταχθεί στη δυτική υπαγόρευση. Υπό τις σημερινές συνθήκες, επομένως, είναι μη ρεαλιστικό να περιμένουμε από την Τεχεράνη να μην αντιδράσει στην ισραηλινή επίθεση της 31ης Ιουλίου. Η κυριαρχία του Ιράν παραβιάστηκε και η απάντησή του θα είναι ισχυρή και αποφασιστική, - και ως αποτρεπτικό μέσο και για το μέλλον.

Καμία προσπάθεια της Ουάσινγκτον δεν θα τρομάξει την Τεχεράνη. Η εθνική ενότητα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Η εντυπωσιακή έγκριση από τη Μετζλίς ολόκληρου του καταλόγου των υπουργών που πρότεινε ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δείχνει ότι δεν υπάρχει φως ημέρας μεταξύ των διαφόρων κλάδων της κρατικής εξουσίας. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ και ο Πεζεσκιάν βρίσκονται στην ίδια σελίδα - και αυτό το μήνυμα έχει περάσει στα κλιμάκια της χάραξης πολιτικής και της κρατικής εξουσίας στην Τεχεράνη.

Η αντίθεση με την αταξία στην συγκρουσιακή εσωτερική πολιτική του Ισραήλ δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη.

Ως εκ τούτου, το Ιράν θα κάνει αυτό που θεωρεί απαραίτητο και υποχρέωση - και θέμα εθνικής τιμής. Ο αναπληρωτής διοικητής του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στρατηγός Αλί Φανταβί, δήλωσε τη Δευτέρα: «Θα καθορίσουμε τον χρόνο και τον τρόπο τιμωρίας (του Ισραήλ). Το σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς διέπραξε ένα μεγάλο έγκλημα με τη δολοφονία του Μάρτυρα Χανίγια και αυτή τη φορά θα τιμωρηθεί πιο αυστηρά από ό,τι στο παρελθόν».

Σε δήλωσή της προς την Wall Street Journal, η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε ότι οποιαδήποτε απάντηση πρέπει να τιμωρήσει το ισραηλινό καθεστώς και να αποτρέψει μελλοντικά πλήγματα στη χώρα, αλλά επίσης «πρέπει να είναι προσεκτικά διαβαθμισμένη ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανή αρνητική επίπτωση που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει μια μελλοντική κατάπαυση του πυρός.

«Ο χρόνος, οι συνθήκες και ο τρόπος της απάντησης του Ιράν θα είναι σχολαστικά ενορχηστρωμένα ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συμβεί σε μια στιγμή μέγιστου αιφνιδιασμού- ίσως όταν τα μάτια τους θα είναι στραμμένα στον ουρανό και στις οθόνες των ραντάρ τους, θα αιφνιδιαστούν από το έδαφος - ή, ίσως, ακόμη και από έναν συνδυασμό και των δύο».

Η ιρανική δήλωση από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είναι ένα μήνυμα που απευθύνεται στον Λευκό Οίκο πως η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ-Ισραήλ. Είναι ενδιαφέρον ότι συνέπεσε με την υποβαθμισμένη ανάγνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου την Τετάρτη, όπου ο Μπάιντεν επισήμανε τις «αμυντικές στρατιωτικές αναπτύξεις των ΗΠΑ» και τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της ολοκλήρωσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων και συζήτησε τις επικείμενες συνομιλίες στο Κάιρο για την άρση των όποιων εναπομεινάντων εμποδίων». Είναι λογικό πως η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον επικοινωνούν μεταξύ τους.

Προφανώς, σε ένα τόσο διαφοροποιημένο σκηνικό, η παράνοια για έναν περιφερειακό πόλεμο είναι αδικαιολόγητη, αφού ούτε το Ιράν ούτε οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο. Όσο για το Ισραήλ, μια μικρή χώρα, απλά δεν έχει τη δυνατότητα να πάει σε πόλεμο με το Ιράν οπλισμένο με τρία υποβρύχια που είναι στοιβαγμένα με πυρηνικούς πυραύλους ως στρατηγικά του μέσα.

Η εντυπωσιακή αποκάλυψη του τεράστιου δικτύου υπόγειων πυραύλων της Χεζμπολάχ στο νότιο και κεντρικό Λίβανο είναι ένας έλεγχος της πραγματικότητας για την ισραηλινή πολιτική ελίτ και τις κοινότητες των εποίκων σχετικά με το τι αντιμετωπίζουν.

Όπως το θέτει ο πρώην Ισραηλινός υπουργός Πολέμου Avigdor Lieberman, το Ισραήλ εμπλέκεται σε έναν πόλεμο φθοράς, όπως ακριβώς ήθελαν οι Ιρανοί, αφού κατάφεραν να ενώσουν τα μέτωπα της αντίστασης. Ο Λίμπερμαν επεσήμανε ότι η αγωνία της απροσδιόριστης αναμονής για την επιχείρηση αντιποίνων της Τεχεράνης είναι από μόνη της ένα επίτευγμα για την Τεχεράνη και τον Άξονα της Αντίστασης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail