Το Ισραήλ σπέρνει σπόρους πολέμου στη Μέση Ανατολή

Freepen.gr - Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κλιμακώσει σημαντικά την ένταση κατά του άξονα αντίστασης υπό την ηγεσία του Ιράν, φέρνοντας τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου, γράφει το southfront.press.

Η κλιμάκωση ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου, όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε την πρώτη του επίθεση εναντίον της Υεμένης. Μια σειρά από πλήγματα έπληξαν το λιμάνι αλ Χοντιέντα στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο κατέχουν οι Χούτι (Ανσάρ Αλλάχ), καταστρέφοντας εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και άλλες υποδομές. Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και άφησε περισσότερους από 87 τραυματίες.

Η επίθεση ήταν απάντηση σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε την ισραηλινή πόλη του Τελ Αβίβ μια ημέρα νωρίτερα, σκοτώνοντας έναν άνδρα και τραυματίζοντας άλλους οκτώ. Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβαν οι Χούτι, οι οποίοι εξαπολύουν επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ και πλοίων που συνδέονται με τη χώρα, ως απάντηση στον αιματηρό πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.

Στις 30 Ιουλίου, το Ισραήλ κλιμάκωσε περαιτέρω, αυτή τη φορά εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Ένα ισραηλινό πλήγμα έπληξε την Νταχιέ, ένα προάστιο νότια της πρωτεύουσας Βηρυτού και προπύργιο της οργάνωσης. Στόχος του πλήγματος ήταν ο Fouad Shukr, γνωστός και ως Hajj Mohsen, ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της ομάδας και κορυφαίος σύμβουλος του ηγέτη της Hassan Nasrallah.

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν, μια γυναίκα και δύο παιδιά, και άλλοι 74 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο ισραηλινό πλήγμα, το οποίο προκάλεσε εκκλήσεις για εκδίκηση.

Το φονικό χτύπημα ήταν η απάντηση του Ισραήλ σε μια έκρηξη που σκότωσε 12 αμάχους στην πόλη Majdal Shams των Δρούζων στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν στις 28 Ιουλίου. Οι IDF ισχυρίστηκαν ότι πίσω από την έκρηξη βρισκόταν πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, η ομάδα αρνήθηκε ότι στόχευσε τη συριακή πόλη.

Επίσης, στις 30 Ιουλίου, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πλήγμα στην ιρακινή επαρχία Babil, σκοτώνοντας τέσσερις ειδικούς drone της Kata'ib Hezbollah και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους μαχητές. Η ομάδα αποτελεί βασική παράταξη της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ, η οποία εξαπολύει επίσης επιθέσεις κατά του Ισραήλ για την υποστήριξη της Γάζας.

Η ισραηλινή κλιμάκωση δεν σταμάτησε εκεί. Στις 31 Ιουλίου, ο πολιτικός ηγέτης του κινήματος Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν. Η ομάδα θεώρησε υπεύθυνο το Ισραήλ.

Ο Haniyeh και ένας από τους σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν μετά από χτύπημα στο κτίριο όπου διέμεναν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς, σημειώνοντας πως ο Haniyeh βρισκόταν στην Τεχεράνη για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Ιρανού προέδρου Masoud Pezeshkian.

Οι πρόσφατες κινήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ δείχνουν ότι και οι δύο προσπαθούν να προκαλέσουν έναν πλήρη περιφερειακό πόλεμο. Οι στοχευμένες παρατάξεις του Άξονα της Αντίστασης έχουν ήδη ορκιστεί πως θα υπάρξει απάντηση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail