Πώς η Σαουδική Αραβία μετατράπηκε από παρία σε προστάτη

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman Al Saud (γνωστός ως MBS) υποδέχεται τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Βασιλικό Παλάτι στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στις 15 Ιουλίου 2022. Φωτογραφία από Balkis Press/ABACAPRESS.COM μέσω REUTERS
Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε να παραδειγματίσει τον MBS, αλλά τώρα τα πράγματα άλλαξαν.

Ίσως θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες που χρειάστηκαν πάνω από τέσσερα χρόνια για να εγκαταλείψει πλήρως ο πρόεδρος Μπάιντεν την προεκλογική του υπόσχεση να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, διαβρώνοντας την υπόσχεση σιγά-σιγά πριν τελικά ανακοινώσει στο τέλος της ημέρας, την Παρασκευή 9 Αυγούστου, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις πωλήσεις επιθετικών πυρομαχικών αέρος-εδάφους στο Βασίλειο.

Sarah Leah Whitson - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στην πραγματικότητα, η απαγόρευση ήταν απλώς το τελευταίο απομεινάρι μιας πολιτικής που είχε εγκαταλειφθεί εδώ και πολύ καιρό για την απομόνωση και την επιβολή κυρώσεων στη Σαουδική Αραβία για τις διάφορες, φρικιαστικές θηριωδίες και καταχρήσεις της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στη θέση της, οι αυλικοί της κυβέρνησης Μπάιντεν επέτειναν τον εναγκαλισμό τους με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS), προσφέροντας ένα ατελείωτο καλάθι παραχωρήσεων και καλούδια, ως το χρυσό εισιτήριο για τη συνέχιση της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας στη Μέση Ανατολή, ό,τι κι αν συμβεί σε όλους και σε όλα τα άλλα. Αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι η βιασύνη τους προς τη γραμμή του τερματισμού, απονέμοντας στον πρίγκιπα το μεγαλύτερο βραβείο όλων - μια άνευ προηγουμένου αμερικανική εγγύηση ασφάλειας - πριν τελειώσει ο χρόνος της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Η αποκοπή του μεγαλύτερου αγοραστή όπλων των ΗΠΑ στον κόσμο είχε το δικό της κόστος, που ήταν καλά κατανοητό, αναστατώνοντας όχι μόνο τις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες που στερήθηκαν τη σαουδαραβική αγελάδα μετρητών, αλλά και ενθαρρύνοντας τον MBS να ανταποδώσει επιδεικνύοντας στενότερους δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία. Και έτσι, μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη του πρώτου έτους της διακυβέρνησης Μπάιντεν, η ομάδα εθνικής ασφαλείας του πήρε πίσω το εμπάργκο όπλων, διευκρινίζοντας ότι σκόπευαν να μπλοκάρουν μόνο τα «επιθετικά» όπλα, όχι τα «αμυντικά». Τα ερωτήματα των μελών του Κογκρέσου σχετικά με τη διάκριση μεταξύ αυτών των όρων έμειναν αναπάντητα. Σύντομα, δισεκατομμύρια σε όπλα έρευσαν, ανοίγοντας το δρόμο για μια περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τον Σαουδάραβα ηγεμόνα, με αποκορύφωμα το διαβόητο πλέον «χτύπημα γροθιάς» του Μπάιντεν/ΜΒS τον Ιούλιο του 2022 στην Τζέντα..

Μόλις η ομάδα του Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και αυτή το παράδειγμα του Τραμπ και θα καταστήσει την προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας στις Συμφωνίες του Αβραάμ την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της για τη Μέση Ανατολή, οι όποιες ανησυχίες υπήρχαν σχετικά με την επιβράβευση του Βασιλείου με νέα στρατιωτική υποστήριξη, παρά τις εκτεταμένες φρικαλεότητες στην Υεμένη και στην πατρίδα του, ή με την τροφοδότηση της περαιτέρω πολεμικής του συμπεριφοράς στην περιοχή, παρασύρθηκαν κάτω από την άμμο της ερήμου. Σε συνδυασμό με την ανοιχτή παραδοχή του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν για τις δευτερεύουσες προτεραιότητές του - φτηνό πετρέλαιο και απομάκρυνση της Κίνας από την περιοχή - η μόνη απάντηση στο «άλμα» του MBS ήταν να ρωτήσουμε «πόσο ψηλά»; Ο MBS στράφηκε σε ένα σκληρό παιχνίδι αντίστροφης μόχλευσης, όχι μόνο αρνούμενος να ανοίξει την στρόφιγγα του πετρελαίου για να ανακουφίσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ενόψει των προκριματικών του Νοεμβρίου του 2022, παρά τις εκκλήσεις του Μπάιντεν, αλλά φιλοξενώντας σε περίοπτη θέση τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε μια πολυήμερη υπόθεση κόκκινου χαλιού, ανακοινώνοντας ότι η Κίνα θα κατασκευάσει ένα μη στρατιωτικό πυρηνικό εργοστάσιο και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη πυραύλων στη χώρα, και αρνούμενος να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Και έτσι ήρθε η ώρα για την ομάδα Μπάιντεν να υποκύψει στις επιθυμίες του MBS. Η πρώτη σημαντική παραχώρηση ήταν να χορηγηθεί στον πρίγκιπα διάδοχο ασυλία από τις αμερικανικές διώξεις, καταπνίγοντας αρκετές αγωγές εναντίον του για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, την απόπειρα δολοφονίας του Σάαντ Αλτζαμπρί και τις στοχευμένες παρενοχλήσεις και επιθέσεις εναντίον της δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα Γκάντα Ούις. Το επόμενο ήταν η ομάδα Μπάιντεν να εξασφαλίσει το απόλυτο βραβείο στη λίστα των Σαουδαράβων: μια αμερικανική εγγύηση ασφαλείας για το Βασίλειο σε επίπεδο Συνθήκης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Οι προσπάθειες της ομάδας Μπάιντεν να προσελκύσει τον πρίγκιπα διάδοχο με μια απλή εναέρια ομπρέλα ασφαλείας δεν ήταν επαρκείς για να τον πείσουν- μόνο μια διμερής εγγύηση σε επίπεδο συνθήκης θα μπορούσε να λειτουργήσει, ξεκαθάρισε.

Οι επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και οι εννέα μήνες ανηλεών ισραηλινών βομβαρδισμών και πείνας του άμαχου πληθυσμού της Γάζας που προκάλεσαν, ανέτρεψαν αυτά τα σχέδια. Ο ταπεινωμένος Σάλιβαν, ο οποίος λίγες μόνο ημέρες πριν από την κατακλυσμιαία επίθεση είχε δηλώσει πως η Μέση Ανατολή ήταν «πιο ήσυχη σήμερα από ό,τι έχει υπάρξει εδώ και δύο δεκαετίες» και καυχιόταν πως «ο χρόνος που πρέπει να ξοδέψω για την κρίση και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή σήμερα σε σύγκριση με οποιονδήποτε προκάτοχό μου που πήγαινε πίσω στην 11η Σεπτεμβρίου είναι σημαντικά μειωμένος», αναγκάστηκε να βάλει στο ράφι τα σχέδια για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. Ακόμη και ο MBS δεν θα μπορούσε να τολμήσει να υποστηρίξει ανοιχτά το Ισραήλ μπροστά στη σχεδόν καθολική συμπάθεια της Σαουδικής Αραβίας για τα παλαιστινιακά δεινά.

Ενώ ένα Κογκρέσο που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το AIPAC θα υποστήριζε πιθανότατα μια αμερικανική εγγύηση ασφάλειας για τη Σαουδική Αραβία σε αντάλλαγμα για την προσχώρησή της στις Συμφωνίες του Αβραάμ, χωρίς αυτό, η επικύρωση μιας δέσμευσης σε επίπεδο συνθήκης θα ήταν πολύ δύσκολο να πωληθεί. Η ομάδα του Μπάιντεν εξετάζει τώρα την ιδέα να αποσυνδέσει την εγγύηση ασφαλείας, καθώς και την απόσπαση της ανάπτυξης του μη στρατιωτικού πυρηνικού εργοστασίου από την Κίνα, από την εξομάλυνση με το Ισραήλ σε μια συμφωνία «λιγότερα για λιγότερα». Σύμφωνα με μια προτεινόμενη «Συμφωνία Στρατηγικής Συμμαχίας», οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Σαουδικής Αραβίας σε περίπτωση επίθεσης, με αντάλλαγμα η Σαουδική Αραβία να παραχωρήσει στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στο έδαφος και τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, να απαγορεύσει στην Κίνα να κατασκευάσει βάσεις στο βασίλειο ή να επιδιώξει συνεργασία σε θέματα ασφάλειας μαζί της και να υπογράψει μια παράλληλη «Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας», για την ενίσχυση των πωλήσεων όπλων, την ανταλλαγή πληροφοριών και τον στρατηγικό σχεδιασμό για την τρομοκρατία και το Ιράν.

Μια τέτοια κίνηση αφαιρεί την κάλυψη της «περιφερειακής ειρήνης για το Ισραήλ» ως κίνητρο για την εγγύηση ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, αποκαλύπτοντας πιο γυμνά τα υποκείμενα κίνητρα που οδηγούν την ομάδα Μπάιντεν: μια ξεπερασμένη αλλά εδραιωμένη κοσμοθεωρία ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ απαιτούν στρατιωτική ηγεμονία στη Μέση Ανατολή, μαζί με φθηνό πετρέλαιο και κέρδη της αμυντικής βιομηχανίας. Είναι δύσκολο να προεξοφλήσει κανείς το κάλεσμα των σειρήνων της προσωπικής κερδοφορίας για τα στελέχη του Μπάιντεν, τα οποία αναμφίβολα θα εξετάσουν πληρωμές πολλών εκατομμυρίων από τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, ακόμη και αν δεν είναι τόσο προσοδοφόρες όσο τα δισεκατομμύρια που παίρνουν στο σπίτι τους τα στελέχη του Τραμπ, ο Στίβεν Μνούτσιν και ο Τζάρεντ Κούσνερ. (Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εταιρεία WestExec Advisors του υπουργού Μπλίνκεν, της οποίας το πελατολόγιο ο υπουργός Μπλίνκεν δεν αποκάλυψε ποτέ, ανήκει πλέον εν μέρει στην Teneo, μια εταιρεία που εργάζεται για το ελεγχόμενο από τον MBS δημόσιο επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας).

Φαίνεται ότι οι δεκαετίες δαπανών για τον εξοπλισμό και την υπεράσπιση δικτατοριών στη Μέση Ανατολή — από τις μαζικές σφαγές αμάχων και τις διαρκείς πολεμικές επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας την αποσταθεροποιητική πολεμική δράση, καθώς παγίδευσαν τη χώρα μας σε στρατιωτικές συγκρούσεις μηδενικού αθροίσματος και υπονόμευσαν την παγκόσμια θέση των ΗΠΑ ως αξιόπιστη δύναμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία-παραμένουν εντελώς χαμένες για τη δημοκρατική ηγεσία.

Με το ρολόι να χτυπάει τη λήξη της θητείας του Μπάιντεν καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται, είναι αμφίβολο ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να παραδώσει οποιαδήποτε επέκταση των συμφωνιών του Αβραάμ ή μια συμφωνία ασφαλείας για τον MBS. Δεν είναι καν σαφές πως ο MBS θα δεχτεί αυτές τις ανταμοιβές, εξοικονομώντας τες για τον επόμενο γύρο παζαριών με μια νέα κυβέρνηση. Προς το παρόν, θα πρέπει απλώς να ελπίζουμε ότι ο "κ. Bonesaw" θα δείξει περισσότερη λογική από τη διοίκηση του Μπάιντεν και θα αποφύγει νέους πολέμους στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail