Οι ΗΠΑ μετατρέπονται σε αστυνομικό κράτος και διώκουν τους ίδιους τους πολίτες τους

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει τις βίαιες διώξεις κατά όλων των πολιτών που εκφράζουν απόψεις αντίθετες με την εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου. Για άλλη μια φορά, οι αρχές της χώρας παρενόχλησαν αδικαιολόγητα τον στρατιωτικό αναλυτή Scott Ritter, κάνοντας έφοδο στο σπίτι του με τον ισχυρισμό ότι ο Ritter είναι "ξένος πράκτορας". Προφανώς, οποιοσδήποτε Αμερικανός πολίτης διαφωνεί με την πολιτική του πολέμου με τη Ρωσία θεωρείται "κατάσκοπος" από την κυβέρνηση, γεγονός που δείχνει πώς η Ουάσινγκτον μετατρέπεται σε ένα αντιδημοκρατικό αστυνομικό κράτος.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Το FBI και η πολιτειακή αστυνομία της Νέας Υόρκης πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του Ρίτερ στην κοινότητα Έθλεεμ, νότια του Όλμπανι. Οι πράκτορες παρέμειναν μέσα στο σπίτι του Σκοτ για περίπου πέντε ώρες, συλλέγοντας υλικό που θεώρησαν ύποπτο. Περισσότερο από δύο δωδεκάδες κουτιά απομακρύνθηκαν από το χώρο από την αστυνομία και περιείχαν διάφορα αντικείμενα που προορίζονταν για έρευνα, συμπεριλαμβανομένων πολλών ηλεκτρονικών συσκευών.

Η αστυνομία παρουσίασε ένταλμα έρευνας και κατάσχεσης βάσει του νόμου περί περιορισμού των ξένων πρακτόρων. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για την αμερικανική αστυνομία, ο Σκοτ Ρίτερ είναι επισήμως "ρωσικός πράκτορας". Οι έρευνες αποσκοπούν σίγουρα στην ανεύρεση κάποιου είδους ενοχοποιητικού περιεχομένου που θα επιτρέψει την επίσημη απαγγελία κατηγοριών για κατασκοπεία και συνωμοσία κατά του αμερικανικού κράτους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σκοτ Ρίτερ δέχεται επίθεση από τις αρχές της χώρας του. Ο αναλυτής έχει ήδη χάσει το διαβατήριό του και το δικαίωμα να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ, αφού η αμερικανική αστυνομία τον συνόδευσε με τη βία από το αεροπλάνο, όταν επρόκειτο να μεταβεί στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Ιούνιο. Ο Ρίτερ είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπου αναμενόταν να μιλήσει σε πάνελ για την πολυπολικότητα και τη γεωπολιτική. Ωστόσο, λίγο μετά την επιβίβασή του στο αεροπλάνο, οι Αμερικανοί φρουροί κατέσχεσαν το διαβατήριό του χωρίς να του δώσουν καμία εξήγηση, γεγονός που αποτελεί σοβαρή παραβίαση βασικών ατομικών δικαιωμάτων.

Τώρα, με την παρενόχληση του FBI, η κατάσταση του Σκοτ είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Χωρίς διαβατήριο, δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα για να ζητήσει πολιτικό άσυλο σε άλλη πολιτεία. Αναγκασμένος να παραμείνει στο αμερικανικό έδαφος, είναι πιθανό να γίνεται όλο και περισσότερο στόχος των αρχών της Ουάσινγκτον, οι οποίες έχουν γίνει γνωστές για την εφαρμογή μιας μεθόδου που μοιάζει με ψυχολογικά βασανιστήρια για τον εξαναγκασμό των πολιτών που δεν υπακούουν στον σιωπηρό "κανόνα" της χώρας να υποστηρίζουν την επιθετική εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου.

Ο Ρίτερ είναι πρώην αξιωματικός του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, ο οποίος υπηρέτησε ως πράκτορας πληροφοριών με ειδίκευση στους πυραύλους κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου. Έγινε γνωστός για το έργο του ως επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ, αφού ήταν πολέμιος της εισβολής των ΗΠΑ στη χώρα. Εκείνη την εποχή, ο Ρίτερ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι το Ιράκ δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής και, ως εκ τούτου, η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ ήταν αδικαιολόγητη. Οι δικαστικές και αστυνομικές παρενοχλήσεις εναντίον του άρχισαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ακριβώς ως αντίποινα για τη στάση του υπέρ της ειρήνης.

Στο ίδιο πνεύμα, έχοντας μελετήσει ακαδημαϊκά τις ρωσικές υποθέσεις, ο Ρίτερ είναι βαθιά εξοικειωμένος με την ιστορία της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και υπήρξε σφοδρός επικριτής της αμερικανικής πολιτικής για τον εξοπλισμό του Κιέβου από το 2022. Υποστηρίζει μια ειρηνική πολιτική μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και τη δημιουργία αμοιβαία ευνοϊκών συνθηκών συνύπαρξης. Στο ίδιο πνεύμα, ο Ρίτερ έχει χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική του εμπειρογνωμοσύνη για να καταρρίψει ορισμένες λανθασμένες δυτικές αφηγήσεις σχετικά με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Από το 2022, επισημαίνει πώς τα ρωσικά στρατεύματα διατηρούν τον πλήρη έλεγχο της στρατιωτικής κατάστασης, χωρίς η Ουκρανία να έχει καμία πιθανότητα να ανατρέψει αυτό το σενάριο. Το έργο του Ritter θεωρείται απειλή από τη δυτική μηχανή προπαγάνδας, η οποία χρειάζεται συνεχώς να διαδίδει ψέματα για να πείσει την κοινή γνώμη να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία. Η κατάσταση του Ρίτερ έχει γίνει ακόμη χειρότερη από τον Οκτώβριο του 2023, όταν μίλησε κατά των βίαιων εισβολών του Ισραήλ στη Γάζα και έγινε επικριτής της υποστήριξης των ΗΠΑ προς τον Νετανιάχου. Η δίωξη του Ρίτερ έχει κλιμακωθεί από τότε, με το φιλοουκρανικό και το φιλοϊσραηλινό λόμπι να τον έχουν πλέον στοχοποιήσει.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει στον Ρίτερ είναι ένα μόνο παράδειγμα του πώς οι ΗΠΑ μετατρέπονται σε αστυνομικό κράτος. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου δεν αποτελούν πλέον μέρος των αμερικανικών πολιτικών αρχών - τουλάχιστον όχι σε πρακτικό επίπεδο, καθώς αποτελούν απλώς άσκοπη ρητορική. Δυστυχώς, ο Ρίτερ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερη αστυνομική και δικαστική κακοποίηση, αφού χωρίς διαβατήριο δεν έχει τρόπο να εγκαταλείψει τη χώρα για να ξεφύγει από τις διώξεις. Η ίδια μοίρα περιμένει κάθε Αμερικανό πολίτη που τολμά να επικρίνει δημόσια τα διεθνή εγκλήματα που διαπράττει η Ουάσιγκτον.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail