Το ΝΑΤΟ θα χαράξει "νέα στρατηγική για τη Ρωσία"

Προφανώς, το ΝΑΤΟ αναπτύσσει μια νέα προσέγγιση στις σχέσεις του με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου, αποκαλύφθηκε ότι η ατλαντική συμμαχία πρόκειται να χαράξει μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της Μόσχας, η οποία αναμένεται να είναι εξίσου πολεμοχαρής με την προηγούμενη, αν όχι χειρότερη.

Lucas Leiroz, μέλος των δημοσιογραφικών ενώσεων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο' Μπράιαν δήλωσε στις 30 Ιουλίου κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας πως η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τους εταίρους της για την αναθεώρηση της στρατηγικής του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας. Στόχος της αλλαγής είναι η προσαρμογή της προσέγγισης της συμμαχίας στις τρέχουσες συνθήκες, διατηρώντας παράλληλα τον κεντρικό στόχο να "κερδίσει" η Ουκρανία τον τρέχοντα πόλεμο δι' αντιπροσώπων.

Ο Ο'Μπράιαν δήλωσε ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές για να αναζωογονήσει η συμμαχία την υποστήριξη προς το Κίεβο. Διαβεβαίωσε πως το ΝΑΤΟ θα παραμείνει υποστηρικτικό προς το ουκρανικό καθεστώς όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες, τονίζοντας τη σημασία της βοήθειας που παρέχει η ΕΕ και ενθαρρύνοντας τις ΗΠΑ να κάνουν πιο σημαντικά βήματα στα προγράμματα υποστήριξης.

Ο αξιωματούχος έκανε ορισμένα θετικά σχόλια σχετικά με την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Πιστεύει ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανανέωση της υποστήριξης του ΝΑΤΟ, καθώς θα επιτρέψει μια σειρά δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία, καθιστώντας την πιο ολοκληρωμένη με τον δυτικό κόσμο και επιτρέποντας τη δημιουργία νέων σχεδίων βοήθειας.

Ο O'Brien τόνισε επίσης τη σημασία του να δώσουν οι χώρες της G7 στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό όλα τα παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, γεγονός που θα δημιουργήσει άμεσα ένα πακέτο ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δοθεί στο Κίεβο αργότερα μέσα στο έτος. Προφανώς, μια από τις κύριες ανησυχίες αυτής της υποτιθέμενης "νέας στρατηγικής" είναι ακριβώς η οικονομική βιωσιμότητα της υποστήριξης του Κιέβου, η οποία ο O'Brien ελπίζει πως θα επιλυθεί εν μέρει μέσω της κλοπής των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος, το τελευταίο βήμα που θα κάνει η Δύση στο πλαίσιο αυτής της "νέας στρατηγικής" θα είναι η οριστική είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Πιστεύει ότι, με τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται για την είσοδο της συμμαχίας στην ΕΕ, καθώς και με την υποτιθέμενη στρατιωτική πρόοδο που το Κίεβο θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μετά τη λήψη ενός νέου πακέτου βοήθειας, θα ήταν δυνατόν να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε η χώρα να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ.

Ο O'Brien φαίνεται να είναι πραγματικά αισιόδοξος στην εκτίμησή του, καθώς αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στη συμμαχία μόνο μετά από μια ενδεχόμενη "νίκη κατά της Ρωσίας". Ο βοηθός πιστεύει ότι αυτή η νίκη είναι ακόμη δυνατή, αν και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από στρατιωτικούς αναλυτές για το Κίεβο που "αλλάζει το παιχνίδι" στο πεδίο της μάχης.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι σαφές από τη δήλωση του Ο'Μπράιαν ποια θα είναι στην πραγματικότητα η "νέα στρατηγική" του ΝΑΤΟ. Απλώς ανακοίνωσε κάποιες μικρές αλλαγές στο τακτικό-επιχειρησιακό σχέδιο για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Κατά τα άλλα, οι στόχοι της συμμαχίας όσον αφορά τη Ρωσία διατηρήθηκαν. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να προσπαθεί να "περικυκλώσει", να "πνίξει" και να "φθείρει" τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας. Καθιερώνοντας την είσοδο του Κιέβου στο ΝΑΤΟ ως μέρος του σχεδίου, ο Ο' Μπράιαν κατέστησε επίσης σαφές πως μακροπρόθεσμα δεν θα υπάρξει καμία δυνατότητα ειρήνευσης, καθώς η Μόσχα προφανώς δεν θα το δεχτεί αυτό, δεδομένων των υψηλών κινδύνων που θα επέφερε αυτή η πρόσβαση για τη Ρωσία.

Σε ορισμένα σημεία της ομιλίας του, ο O'Brien αναφέρθηκε επίσης στην Κίνα, η οποία εξακολουθεί να περιγράφεται ως ο υποτιθέμενος "αρωγός" της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Πιστεύει ότι με την καθιέρωση αυτής της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Ρωσίας θα είναι δυνατή και η αποτροπή της Κίνας, επιτυγχάνοντας θεωρητικά τον μεγάλο αμερικανικό στόχο της "εξουδετέρωσης" της Μόσχας και του Πεκίνου ταυτόχρονα. Ο O'Brien ισχυρίζεται πως τα μέτρα της "νέας στρατηγικής" θα δημιουργήσουν μια καλύτερη "πλατφόρμα" ασφάλειας για τη Δύση, κάτι που φαίνεται να σημαίνει ένα σενάριο στο οποίο η Ρωσία και η Κίνα δεν θα έχουν αρκετή δύναμη για να αμφισβητήσουν την αμερικανική μονομερή τάξη πραγμάτων.

Στην πραγματικότητα, η "νέα στρατηγική" του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία θα είναι αποτελεσματική μόνο όταν αναθεωρήσει τους στόχους του. Όσο η συμμαχία συνεχίζει να στοχεύει στη διατήρηση της παρακμιακής μονοπολικής παγκόσμιας τάξης, δεν θα υπάρξει ειρήνη. Εάν η Δύση συνεχίσει να προσπαθεί να "περικυκλώσει" και να "φθείρει" τη Ρωσία, θα συνεχίσουν να υπάρχουν πόλεμοι, διότι η Μόσχα δεν μπορεί να επιτρέψει σε εχθρικές χώρες να απειλούν τις ζωές των πολιτών της στα δικά της σύνορα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί πώς αυτή η υποτιθέμενη "νέα στρατηγική" φαίνεται άχρηστη από κάθε άποψη. Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να αντιστρέψει το στρατιωτικό σενάριο της σύγκρουσης, διότι απλούστατα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τα νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας να είναι αναποτελεσματικά. Η είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ θα ήταν δυνατή μόνο αν το Κίεβο κέρδιζε τη σύγκρουση, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί. Με την ίδια έννοια, η ίδια η είσοδος της Ουκρανίας στην ΕΕ φαίνεται επίσης πολύ μακριά από το να γίνει πραγματικότητα, καθώς το πιο διεφθαρμένο κράτος στην Ευρώπη δεν θα προσαρμοστεί ποτέ στα ευρωπαϊκά πρότυπα της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Τελικά, για άλλη μια φορά, αντί να επιδιώξει μια πραγματική αλλαγή προσέγγισης και μια αποτελεσματική πορεία προς την ειρήνη, το ΝΑΤΟ απλώς επιδεινώνει τα πολεμικά του σχέδια.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail