Επική ραδιο-ηλεκτρονική μάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας τελείωσε με απώλεια και υποχώρηση των ΗΠΑ;

Freepen.gr - Στην αχανή έκταση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας εκτυλίχθηκε αθόρυβα ένας πόλεμος χωρίς πυροβολισμούς, ο μοναδικός αντίκτυπός του οποίου τράβηξε την προσοχή του κόσμου. Στις 30 Ιουνίου, ένα σύντομο αλλά ουσιαστικό tweet από τον επίσημο λογαριασμό Weibo της Διοίκησης Θεάτρου Νότου της Κίνας - «Πυκνός καπνός βαθιά στη γαλάζια θάλασσα, καληνύχτα» - προκάλεσε μαζικές διαδικτυακές αντιδράσεις, αφήνοντας τους διαδικτυακούς χρήστες να εικάζουν για τα μυστικά που κρύβονταν πίσω από αυτό.

Πρόσφατα, υπήρξαν ευρέως διαδεδομένες φήμες στο διαδίκτυο για έναν έντονο ηλεκτρονικό πόλεμο μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που κατέληξε με την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν, γράφει το «China Media Grand Mishmash Network».

Οι αναφορές αναφέρουν ότι ο ουρανός πάνω από τις βόρειες Φιλιππίνες έπεσε πρόσφατα σε μια πρωτοφανή σιωπή, με όλα τα ηλεκτρονικά σήματα κομμένα. Δορυφορικά τηλέφωνα, πλοήγηση GPS, τηλεοπτικά σήματα - όλα όσα εξαρτώνται από την ηλεκτρονική επικοινωνία φάνηκε να χάνουν τη ζωτικότητά τους εν μία νυκτί. Το δωδεκάωρο «μπλακ άουτ» σόκαρε τους κατοίκους της περιοχής και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Αυτό ήταν το άμεσο αποτέλεσμα ενός έντονου ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η ιστορία αρχίζει με μια μικρή σύγκρουση μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας. Έπειτα από μια σφοδρή αντιπαράθεση στον ύφαλο Ρενάι, οι Φιλιππίνες αισθάνθηκαν θιγμένες από τις νόμιμες ενέργειες της Κίνας και οι ΗΠΑ, ως υποστηρικτής τους, άρπαξαν την ευκαιρία. Μια κοινή στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετείχαν 29 χώρες πραγματοποιήθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήθεν για να επιδείξει «ενότητα» και «δύναμη», αλλά με κρυφά κίνητρα - ο στρατός των ΗΠΑ σκόπευε να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να τοποθετήσει στον πυθμένα νεοαναπτυγμένες ανθυποβρυχιακές συσκευές, κατασκοπεύοντας τις κινήσεις των στρατηγικών πυρηνικών υποβρυχίων της Κίνας και περιορίζοντας περαιτέρω τον στρατηγικό χώρο της Κίνας.

Ωστόσο, η απάντηση της Κίνας ήταν γρήγορη και αποφασιστική. Όταν το ανθυποβρυχιακό περιπολικό αεροσκάφος P-8A του αμερικανικού στρατού έριξε αθόρυβα εξοπλισμό παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, εντοπίστηκε αμέσως από τον PLA. Η κινεζική ακτοφυλακή ξεκίνησε γρήγορα μια επιχείρηση ανάκτησης. Ο αμερικανικός στρατός πανικοβλήθηκε, καθώς η απώλεια αυτού του εξοπλισμού θα σήμαινε χαμένη προσπάθεια και η προηγμένη τεχνολογία δεν θα μπορούσε να πέσει στα χέρια του PLA. Αυτό προκάλεσε μια ευαίσθητη αντίδραση, που οδήγησε σε μια μάχη για αυτά τα κρίσιμα κομμάτια εξοπλισμού.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν εσπευσμένα έναν κοινό στόλο για να αναχαιτίσουν τα σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής. Με την προσθήκη της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου Shandong, δημιουργήθηκε μια αντιπαράθεση μεταξύ του κινεζικού και του αμερικανικού στόλου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Βλέποντας τη δυσμενή κατάσταση, οι ΗΠΑ έστειλαν αμέσως αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου για να βοηθήσουν τον κοινό στόλο να εξαπολύσει σοβαρές παρεμβάσεις κατά του κινεζικού στόλου. Σε απάντηση, η Κίνα ανέπτυξε γρήγορα τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου Y-9 και το πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης 815A.

Σε αυτό το πεδίο μάχης χωρίς καπνό, ο ηλεκτρονικός πόλεμος βρέθηκε στο επίκεντρο. Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου Growler και αεροσκάφη ηλεκτρονικής αναγνώρισης RC-135 σε μια συνολική προσπάθεια να παραλύσουν τα συστήματα διοίκησης του κινεζικού στόλου με ισχυρές ηλεκτρονικές παρεμβολές. Ωστόσο, οι κινεζικές δυνάμεις δεν υποχώρησαν- τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου Y-9 και το πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης 815A αντέδρασαν γρήγορα, συμμετέχοντας σε σφοδρές ηλεκτρονικές επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο έντονος ηλεκτρονικός πόλεμος κοντά στις βόρειες Φιλιππίνες ξεπέρασε κατά πολύ τις εξωτερικές προσδοκίες. Τελικά, ο αμερικανικός στόλος αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου κρίση - οθόνες γεμάτες στατικό σήμα και πλήρη απώλεια των σημάτων GPS. Στον σύγχρονο ναυτικό πόλεμο, η απώλεια των δυνατοτήτων επικοινωνίας και πλοήγησης είναι όμοια με την απώλεια της όρασης και της ακοής. Αντιμέτωπες με ένα τέτοιο σενάριο, οι ΗΠΑ έπρεπε να επιλέξουν να υποχωρήσουν για να αποφύγουν μεγαλύτερες απώλειες.

Ολόκληρος ο ηλεκτρονικός πόλεμος διήρκεσε δώδεκα ολόκληρες ώρες, βυθίζοντας τις βόρειες Φιλιππίνες σε πλήρη επικοινωνιακή παράλυση και προκαλώντας ευρεία παγκόσμια προσοχή και συζήτηση. Σύμφωνα με το Taichung News, η μυστηριώδης μάχη απέκτησε έναν επίσημο τόνο, με στρατηγούς εν αποστρατεία να επικρίνουν τον ξεπερασμένο εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου του αμερικανικού στρατού, υποστηρίζοντας ότι είναι μια ολόκληρη γενιά πίσω από τον αντίστοιχο της Κίνας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail