Ο κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή αυξάνεται κατακόρυφα

Τα χτυπήματα στη Βηρυτό και την Τεχεράνη θα μπορούσαν να βυθίσουν το Ισραήλ και το Ιράν βαθύτερα σε έναν επικίνδυνο κύκλο κλιμάκωσης, γράφουν οι "Financial Times".

interaffairs.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μόλις πήρε ένα τεράστιο ρίσκο. Μέσα σε λίγες ώρες, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο έναν ανώτερο διοικητή της Χιζμπολάχ, του λιβανέζικου μαχητικού κινήματος, και κατηγορήθηκαν από τη Χαμάς και το Ιράν ότι δολοφόνησαν τον πολιτικό ηγέτη της παλαιστινιακής ομάδας σε επίθεση στην Τεχεράνη.

Το Ισραήλ δήλωσε πως σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, έναν διοικητή της Χιζμπολάχ που θεωρείται κοντά στον ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα. Αλλά δεν σχολίασε το χτύπημα που σκότωσε τον Ισμαήλ Χανίγια, τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς. Συνήθως δεν αρνείται ούτε επιβεβαιώνει στοχευμένες δολοφονίες στο Ιράν.

Ο Νετανιάχου αναμφίβολα στοιχηματίζει ότι τα χτυπήματα θα στείλουν ένα μήνυμα αποτροπής στους εχθρούς της χώρας του, ενώ παράλληλα θα συσπειρώσουν τους Ισραηλινούς μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής. Αλλά πρόκειται για ένα στοίχημα υψηλού κινδύνου που κινδυνεύει να πυροδοτήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή που φοβάται η περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ εξαπολύει χτύπημα κατά της Χιζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τις 7 Οκτωβρίου και ο Σουκρ ήταν ο πιο υψηλόβαθμος ηγέτης της οργάνωσης που έχει σκοτώσει το Ισραήλ εδώ και χρόνια.

Η δολοφονία του Haniyeh, λίγο αφότου συμμετείχε στους ξένους αξιωματούχους που παρευρίσκονταν στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, ανέβασε το διακύβευμα σε νέο επίπεδο. Η επίθεση στην Τεχεράνη αποτελεί ένα καίριο, ταπεινωτικό πλήγμα όχι μόνο για τη Χαμάς, αλλά και για την Ισλαμική Δημοκρατία σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή.

Έδειξε επίσης ότι το Ισραήλ - το οποίο δεν έχει κρύψει την προθυμία του να στοχεύσει τους ηγέτες της Χαμάς όπου κι αν βρίσκονται - είναι έτοιμο να διπλασιάσει την επίθεση, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν απεγνωσμένα να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. Η περιοχή, που έχει καταληφθεί από αγωνία εδώ και μήνες, βρίσκεται τώρα σε αγωνία καθώς αναμένει την απάντηση της Χιζμπολάχ, του προστάτη της, του Ιράν, και του λεγόμενου άξονα της αντίστασης, ενός δικτύου μαχητικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έσπευσε να απειλήσει το Ισραήλ με την υπόσχεση να "εκδικηθεί το αίμα [του Χανίγια]".

Το Ισραήλ και το Ιράν έχουν ωθήσει το ένα το άλλο στο χείλος του γκρεμού και στο παρελθόν, αλλά μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να υποχωρήσουν, ιδίως αφού αντάλλαξαν βαθμονομημένες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον Απρίλιο.

Το Ιράν έχει καταστήσει σαφές πως δεν επιθυμεί άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ. Πρωταρχικός του στόχος είναι η επιβίωση της δημοκρατίας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κρατήσει τη σύγκρουση μακριά από τις ακτές του και να βασίζεται στους μαχητές που υποστηρίζει για να χτυπήσουν αντί αυτού. Αλλά η απόφασή του να εξαπολύσει την πρώτη άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ από το ιρανικό έδαφος τον Απρίλιο έδειξε πως και αυτό είναι πρόθυμο να ανεβάσει τους τόνους αν νιώσει ότι προκαλείται ή πως δέχεται πίεση. 

Το Ισραήλ δεν έχει κρύψει την αποφασιστικότητά του να απωθήσει τους μαχητές της Χιζμπολάχ από τη συνοριακή περιοχή, είτε μέσω της διπλωματίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ είτε με στρατιωτικά μέσα. Πράγματι, η Ουάσινγκτον χρειάστηκε να πείσει την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου να μην εξαπολύσει προληπτικό χτύπημα κατά της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας τις πρώτες ημέρες του πολέμου στη Γάζα.

Είναι επίσης δίκαιο να υποθέσουμε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χιζμπολάχ προετοιμάζονται για έναν ολοκληρωμένο πόλεμο από το 2006, όταν διεξήγαγαν μια σύγκρουση 34 ημερών. Τότε, η Χιζμπολάχ παρέδωσε στο Ισραήλ μια ματωμένη μύτη και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσουν πολύ πιο σκληρά και ευρύτερα, όχι απλώς στοχεύοντας τα προπύργια των μαχητών.

Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον Λίβανο, ένα έθνος βυθισμένο σε οικονομική και πολιτική κακοδαιμονία και με κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης σε περίπτωση ισραηλινής εισβολής. Αλλά οι συνέπειες για το Ισραήλ θα ήταν επίσης μεγάλες. Η Χιζμπολάχ, που θεωρείται ευρέως ως ο πιο βαριά οπλισμένος μη κρατικός παράγοντας στον κόσμο, είναι ένας πολύ πιο τρομερός εχθρός από τη Χαμάς.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Τεχεράνη θα υποστηρίξει τη Χιζμπολάχ με όλα τα μέσα που διαθέτει, εάν ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει άμεσα χτυπήματα και την ενεργοποίηση των μαχητών του άξονα αντίστασης - από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη μέχρι τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία. Αυτό θα σήμαινε την εντατικοποίηση των επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ και θα κινδύνευε να εξουδετερώσει την αεράμυνά του - ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούτι έπληξε το Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας ένα άτομο.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν υποσχεθεί την "ακλόνητη" δέσμευσή τους για την άμυνα του Ισραήλ, θα κινδύνευαν επίσης να εμπλακούν βαθύτερα στη σύγκρουση, με τις δυνάμεις τους στο Ιράκ και τη Συρία να είναι πιθανοί στόχοι. Η διεθνής ναυτιλία - που ήδη δέχεται επιθέσεις από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα - θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες απειλές. Τα αραβικά κράτη ανησυχούν για τις πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις.

Πρόκειται για το εφιαλτικό σενάριο για το οποίο οι περιφερειακές δυνάμεις προειδοποιούσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Αλλά μέχρι στιγμής οι προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον τερματισμό αυτού του πολέμου έχουν παραπαίει και έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τον θάνατο του Χανίγια, του κύριου συνομιλητή της Χαμάς με τους διαμεσολαβητές. Αντ' αυτού, οι ΗΠΑ - και η περιοχή - παλεύουν με την καθημερινή διαχείριση μιας κρίσης που γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη και θανατηφόρα.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο Βενιαμίν Νετανιάχου, είναι ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι το σπίρτο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, σημειώνει η "Al Mayadeen" από το Λίβανο.

Μια επίθεση κατά της Χεζμπολάχ και μια ξεκάθαρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας από το Ισραήλ, σε συνδυασμό με τη δολοφονία ενός ανώτερου ηγέτη της Χαμάς στο Ιράν, έχουν ανεβάσει το διακύβευμα σε νέα επίπεδα, σηματοδοτώντας την προθυμία του Ισραήλ να διπλασιάσει όλες τις εξωτερικές προσπάθειες που επιδιώκουν την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Ενώ το Ιράν επανέλαβε πως δεν επιδιώκει την άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ, εκτός αν προκληθεί, η πρόσφατη παραβίαση της κυριαρχίας του και η δολοφονία του μαρτυρικού ηγέτη Ismail Haniyeh μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα. Η Ισλαμική Δημοκρατία έδειξε στο παρελθόν στο Ισραήλ ότι η παραβίαση της κυριαρχίας του θα αντιμετωπιστεί με καταστροφική απάντηση, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Αληθινή υπόσχεση" τον Απρίλιο.

Στο Λίβανο, το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε μια μάχη "tit-for-tat" εναντίον της Ισλαμικής Αντίστασης και δεν κατάφερε να την αποτρέψει τους τελευταίους 10 μήνες. Η πρόσφατη επίθεση εναντίον του Fouad Shokor θέτει το έδαφος για πιθανή κλιμάκωση που φοβάται η κατοχή από τις 7 Οκτωβρίου, όταν οι δυνάμεις της εξαπέλυσαν την επίθεση στη Γάζα και αναγκάστηκαν να πολεμήσουν σε πολλά μέτωπα εναντίον των διαφόρων φατριών του Άξονα της Αντίστασης σε όλη την περιοχή.

Σε περίπτωση ενός ολοκληρωμένου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, το Ιράν έχει δεσμευτεί για την πλήρη υποστήριξή του στην Ισλαμική Αντίσταση.

Αυτό θα σήμαινε κυρίως ότι ο Άξονας της Αντίστασης θα εξουδετέρωνε την ισραηλινή αεράμυνα, αφήνοντάς την εκτεθειμένη και ευάλωτη. Αυτό αποδείχθηκε πως ισχύει σε πολλές περιπτώσεις: όταν το Ιράν εκτόξευσε 400 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον κατεχόμενων εδαφών και όταν οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης διείσδυσαν απαρατήρητες στο Τελ Αβίβ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη πλευρά, έχουν υποσχεθεί την ακλόνητη υποστήριξή τους προς το Ισραήλ και την άμυνά του, η οποία θα μπορούσε να το βυθίσει σε έναν βαθύτερο πόλεμο στην περιοχή, με κύριους στόχους τις στρατιωτικές βάσεις του στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι προσπάθειές της για αποκλιμάκωση της κατάστασης διαλύθηκαν από τη δολοφονία του Ismail Haniyeh, ο οποίος ήταν ο κύριος συντελεστής των διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εκδηλώνοντας ένα "εφιαλτικό σενάριο" εκθετικής κλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail