Το Ιράν βελτιώνει την στρατηγική αποτροπής του

Το τελευταίο ισραηλινό γύρισμα θέλει το Ιράν να μην μπορεί να αποφασίσει αν θα προβεί σε αντίποινα ή όχι για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στις 28 Ιουλίου, ενώ βρισκόταν σε επίσκεψη στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η υπόθεση εδώ είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ του Pezeshkian και των σκληροπυρηνικών του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) με τον νέο πρόεδρο να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επιθετική στρατηγική κατά του Ισραήλ.

Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για μια γελοία περιστροφή. Αλλά το Ιράν το αντέκρουσε, παρ' όλα αυτά, με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κανί να δηλώνει μόλις το βράδυ του Σαββάτου πως η Τεχεράνη "θα κάνει το επιθετικό ισραηλινό καθεστώς να πληρώσει το τίμημα για την επιθετικότητά του με μια νόμιμη και αποφασιστική δράση". Αυτές ήταν προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις.

Πώς γίνεται όμως το Ιράν να μην έχει δράσει εδώ και δύο εβδομάδες; Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο εδώ. Πρώτον, ο Πεζεσκιάν δεν έχει ακόμη σχηματίσει την κυβέρνησή του. Μόλις χθες υπέβαλε τον κατάλογο των προτεινόμενων υπουργών του προς έγκριση στο Κοινοβούλιο. Ο εκτελεστικός κλάδος της κυβέρνησης συνεχίζει την καθημερινή του λειτουργία.  

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Pezeshkian μίλησε για το αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ σε συνάντηση με τον επισκέπτη Ρώσο Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Sergei Shoigu στις 5 Ιουλίου στην Τεχεράνη.

Τούτου λεχθέντος, μην αποκλείετε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια βαθμονόμηση στο χρονοδιάγραμμα. Εξάλλου, το Ισραήλ βρίσκεται σε πανικό και οι αναφορές λένε ότι οι άνθρωποι μένουν ξύπνιοι τη νύχτα φοβούμενοι την ιρανική επίθεση. Σύμφωνα με το IRNA, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρ' όλη τη γενναιότητά του, εκκένωσε τέσσερις από τις σημαντικές βάσεις πληροφοριών και ασφάλειας του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ.

Δεύτερον, το Ιράν δεν θα ενεργήσει ως "χαφιές" όταν τα περιφερειακά κράτη και οι ΗΠΑ τραβούν όλες τις στάσεις για να μαζέψουν το νήμα των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Το γεγονός πως το Ισραήλ συμφώνησε στις συνομιλίες την Πέμπτη υποδηλώνει ότι ο Νετανιάχου βλέπει επίσης πλεονεκτήματα στην επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Φυσικά, το Ιράν θα ζυγίζει επίσης προσεκτικά την κλίμακα της επίθεσής του στο Ισραήλ. Εξάλλου, ο Haniyeh σκοτώθηκε σε μια μυστική επιχείρηση στην οποία δεν υπήρξαν ιρανικές απώλειες.

Ωστόσο, το καθοριστικό στοιχείο θα είναι η πρόοδος στις επερχόμενες συνομιλίες. Το Ιράν μπορεί να αναβάλει συνολικά την επιχείρηση, εάν η ισραηλινή πλευρά δώσει εγγυήσεις στις συνομιλίες ότι δεν θα εισβάλει στον Λίβανο και αποσύρει τα στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Τεχεράνη θα μπορούσε ενδεχομένως να επανεξετάσει τη θέση της εάν επέλθει ριζική αλλαγή στην κατάσταση στην περιοχή μετά τη σύναψη εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Οι προσδοκίες είναι υψηλές. Και, μην κάνετε κανένα λάθος, η Τεχεράνη έχει πολύ στενότερη εξίσωση με τον Yahya Sinwar από ό,τι είχε με τον Haniyeh.

Ως εκ τούτου, η διπλωματία υψηλού κινδύνου αυτή την εβδομάδα που οδηγεί στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα γίνεται σημείο καμπής.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή: "Προτεραιότητά μας είναι η εγκαθίδρυση μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Οποιαδήποτε συμφωνία γίνει αποδεκτή από τη Χαμάς θα αναγνωριστεί και από εμάς". Η δήλωση επανέλαβε το δικαίωμα του Ιράν στην αυτοάμυνα έναντι του Ισραήλ, αλλά πρόσθεσε επίσης: "Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η απάντησή μας θα είναι χρονικά σχεδιασμένη και θα διεξαχθεί με τρόπο που δεν θα αποβεί εις βάρος της πιθανής κατάπαυσης του πυρός".

Η Τεχεράνη έχει έντονη συνείδηση πως η έκβαση των συνομιλιών Χαμάς-Ισραήλ (με τη συμμετοχή του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς) όσον αφορά την απελευθέρωση των αμερικανών ομήρων είναι το υλικό της προεδρικής κληρονομιάς του Τζο Μπάιντεν όσο και το ενδεχόμενο να λαμπρύνει τις προοπτικές της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος Καμάλα Χάρις στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Ιορδανία ενεργεί ως μεσολαβητής για να μπορέσουν η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη να ευαισθητοποιήσουν η μία την άλλη στα αντίστοιχα προβληματικά τους όρια. Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Ayman Safadi επισκέφθηκε την Τεχεράνη στις 4 Αυγούστου για συνομιλίες με τον Ali Bagheri. Συναντήθηκαν εκ νέου στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου του ΟΙΚ στην Τζέντα στις 7 Αυγούστου (η οποία παρεμπιπτόντως ήταν διπλωματικό πραξικόπημα για την Τεχεράνη)..

Το κείμενο του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Μπάιντεν και ο Αμπντάλα "συζήτησαν τις προσπάθειές τους για αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων, μεταξύ άλλων μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός και μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε την Αυτού Μεγαλειότητα για τη φιλία του και επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ιορδανία ως εταίρο και σύμμαχο στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας".

Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους διαύλους για να μετριάσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Οι Αμερικανοί έχουν επίσης ανοιχτά διαχωρίσει τη θέση τους από τη δολοφονία του Χανίγια. Φέρεται να έχουν μεταφέρει στην Τεχεράνη πως μια κλιμάκωση είναι γεμάτη με τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν, η οποία είναι αποφευκτέα.

Τέλος, στο φάσμα των συζητήσεων για τα αντίποινα του Ιράν, αυτό που παραβλέπεται γενικά είναι ότι οι Ιρανοί έχουν πάντα μια στρατηγική, σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς που καταφεύγουν σε σπασμωδικές αντιδράσεις. Ως εκ τούτου, η "μεγάλη εικόνα" καθίσταται σημαντική εδώ.

Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο, ειδικά όταν έχει κάνει εξαιρετικά καλά μέχρι στιγμής να μειώσει τις απώλειες και να γυρίσει το τραπέζι στο Ισραήλ με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Η διεθνής εικόνα του Ισραήλ είναι στη λάσπη και δεν μπορεί όλο το γλυκό νερό της Θάλασσας της Γαλιλαίας να ξεπλύνει τη βρωμιά.

Η πρώτη προτεραιότητα του Ιράν θα είναι η άρση των δυτικών κυρώσεων. Η συμφωνία του Ανώτατου Ηγέτη Χαμενεΐ με τον Πεζεσκιάν περιορίζεται στην πεμπτουσία στη βελτίωση της οικονομίας με την απαλλαγή από τις κυρώσεις και την παροχή δυνατότητας στο Ιράν να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή τάξη χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους τεράστιους πόρους του.

Όλες οι σημαντικές δηλώσεις του Πεζεσκιάν σηματοδότησαν την προτεραιότητα που δίνει στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση. Είναι προφανές ότι ο Πεζεσκιάν βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, όπως δείχνει η ανακοίνωση της παραίτησης του Τζαβάντ Ζαρίφ από τη θέση του αναπληρωτή του προέδρου για τις στρατηγικές υποθέσεις. Ο Ζαρίφ φέρεται να είναι εκνευρισμένος που η διευθύνουσα επιτροπή που ήταν υπεύθυνη για την επιλογή των υποψηφίων επέλεξε μόνο τρία από τα 19 ονόματα που είχε προτείνει για τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου!

Όπως και να έχει, ο Abbas Araghchi, που παρουσιάστηκε ως ο νέος υπουργός Εξωτερικών, είχε υπηρετήσει επί 8 χρόνια ως αναπληρωτής του Zarif κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Hassan Rouhani, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά (JCPOA) με την κυβέρνηση Obama. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θεωρούν τον Araghchi ως "μετριοπαθή". Πράγματι, αποτελεί έναν αποτελεσματικό συνομιλητή της Τεχεράνης στις δυτικές πρωτεύουσες - και είναι το σαφέστερο μήνυμα μέχρι στιγμής ότι η πορεία της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν τείνει προς την εποικοδομητική εμπλοκή της Δύσης.

Η έξυπνη σκέψη προϋποθέτει ότι ο εγκέφαλος έχει προτεραιότητα έναντι των μυών. Σε αυτό το σημείο το Ιράν κερδίζει έναντι των σκληροπυρηνικών σιωνιστών στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι εξακολουθούν να κυλιούνται στην κουλτούρα της Νάκμπα.

Το Ιράν εκτίμησε έξυπνα σε πολύ πρώιμο στάδιο ότι οι αντιφάσεις ήταν αναπόφευκτες στις εξισώσεις Μπάιντεν-Νετανιάχου μετά την 7η Οκτωβρίου και πως η ατζέντα του Μεγάλου Ισραήλ και η στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Εξίσου, το Ιράν έβγαλε τα σωστά συμπεράσματα από την αντιπαράθεση του Απριλίου, όπου επέδειξε την τρομερή στρατιωτική του ικανότητα να προκαλέσει πόνο στο Ισραήλ, ενώ παράλληλα ώθησε τις ΗΠΑ να επικρατήσουν στο τελευταίο να μην αντιδράσει! Σε ολόκληρο το χρονικό του τανγκό ΗΠΑ-Ιράν από το 1979, κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Γιατί να εγκαταλείψει η Τεχεράνη αυτό το μονοπάτι που οδηγεί στον κήπο με τα τριαντάφυλλα; Σίγουρα, η Τεχεράνη θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πόνο στο Ισραήλ απ' ό,τι τον Απρίλιο. Αλλά, βασικά, ο γορίλας των 900 κιλών στο Τελ Αβίβ πρέπει να εξημερωθεί με ένα έξυπνο μείγμα σκληρής και ήπιας ισχύος - και, αυτό περιλαμβάνει επίσης τη Δύση. Και για το σκοπό αυτό, το Ιράν θα συγκρατηθεί και θα παραμείνει ένα πυρηνικό κράτος-κατώφλι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail