Η Ουκρανία διαγράφει χρέος δισεκατομμυρίων

pixabay / nextvoyage
Freepen.gr - Η Ουκρανία κατέληξε σε κατ' αρχήν συμφωνία με μια ομάδα ξένων επενδυτών για την αναδιάρθρωση του χρέους της ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να διατηρήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι ομολογιούχοι - μεταξύ των οποίων οι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί BlackRock και Pimco, καθώς και η γαλλική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Amundi - χορήγησαν στην Ουκρανία διετές πάγωμα του χρέους τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξέσπασε η σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η επιτροπή των ομολογιούχων, η οποία ελέγχει το 25% των ομολόγων, συμφώνησε να αποδεχθεί απώλειες 37% ή 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων επί της ονομαστικής αξίας του χρέους τους, σύμφωνα με ανακοίνωση με τους όρους της συμφωνίας που δημοσιεύθηκε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φέρεται να επιβεβαίωσε πως η συμφωνία είναι συμβατή με τις παραμέτρους ενός πακέτου βοήθειας προς το Κίεβο ύψους 122 δισ. δολαρίων. Τόσο το ΔΝΤ όσο και οι πιστωτές της χώρας, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Λέσχη του Παρισιού, την έχουν υπογράψει, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Κίεβο αναμένει ότι η έκπτωση θα το βοηθήσει να εξοικονομήσει δεκάδες δισεκατομμύρια σε πληρωμές τα επόμενα χρόνια.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό στάδιο στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους, το οποίο θα εξοικονομήσει 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα τρία χρόνια και 22,75 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2033», έγραψε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ στο Telegram τη Δευτέρα, προσθέτοντας πως η συμφωνία θα απελευθερώσει πόρους για την άμυνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail