Τα δύο πρόσωπα των Ολυμπιακών Αγώνων

Ολυμπιακοί Αγώνες με δύο μέτρα και δύο σταθμά; Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές αποκλείονται από τους αγώνες του Παρισιού, ενώ το γενοκτόνο Ισραήλ έχει ελεύθερη διέξοδο και οι Κινέζοι αθλητές εκφοβίζονται μέρα μεσημέρι. Δεν είναι περίεργο που η διοργάνωση αποκαλείται "οι χειρότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες όλων των εποχών".

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γιορτάζονται ως ένα διεθνές αθλητικό γεγονός χωρίς πολιτική που ενώνει ανθρώπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η πολιτική έριχνε πάντα μια σκιά πάνω από τους αγώνες, που σημαδεύτηκαν από σκάνδαλα, διαμαρτυρίες και μποϊκοτάζ - και στις περιπτώσεις των προηγούμενων διοργανωτών, της Ρωσίας και της Κίνας, από κατηγορίες για "αθλητικό πλύσιμο". 

Giorgio Cafiero - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Φέτος, το πολιτικό υπόβαθρο είναι ιδιαίτερα έντονο, με τα βαθιά ανησυχητικά διπλά μέτρα και σταθμά που εφαρμόζονται στο Ισραήλ.

Οι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία αποκλείονται από τη συμμετοχή στους Αγώνες του Παρισιού με τις εθνικές τους σημαίες λόγω του ρόλου τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Μπορούν να λάβουν μέρος μόνο υπό ουδέτερη σημαία. Όμως, παρά τη γενοκτονία του Τελ Αβίβ που λαμβάνει χώρα στη Γάζα σε ζωντανή μετάδοση τους τελευταίους δέκα μήνες, κανένας ισραηλινός αθλητής δεν έχει αποκλειστεί από τη συμμετοχή υπό τη σημαία του κράτους κατοχής.

Οι παγκόσμιες εκκλήσεις για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες έπεσαν στο κενό. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τον Ιανουάριο το Διεθνές Δικαστήριο ( ICJ) έκρινε πως είναι "εύλογο" ότι το Ισραήλ είναι ένοχο για την παραβίαση της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας.

Τον επόμενο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία εκτίμησε ότι "το Ισραήλ απέτυχε να λάβει έστω και τα ελάχιστα μέτρα για να συμμορφωθεί" με τις εντολές του ICJ να λάβει "άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα" για την προστασία των Παλαιστινίων στη Γάζα από τον κίνδυνο γενοκτονίας.

Τον Μάιο, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ( ICC) Καρίμ Χαν ανακοίνωσε ότι ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάζ Γκαλάντ με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα.

Το ICJ, το οποίο είναι το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε επίσης σε συμβουλευτική γνωμοδότηση τον περασμένο μήνα ότι ο έλεγχος του Ισραήλ στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ισοδυναμεί με απαρτχάιντ.

Αγνοώντας βουνά αποδεικτικών στοιχείων

Παρά τις σημαντικές αποδείξεις πως το Ισραήλ είναι ένας παράνομος παράγοντας που παραβιάζει κατάφωρα βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ απέρριψε το αίτημα της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής (POC) να απαγορευτεί η συμμετοχή του Ισραήλ στους αγώνες.

Στην επιστολή της POC προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ τονίζεται ότι "οι Παλαιστίνιοι αθλητές, ιδιαίτερα εκείνοι στη Γάζα, στερούνται ασφαλούς διέλευσης και έχουν υποφέρει σημαντικά λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης". Αλλά ο Μπαχ απάντησε πως αρνείται να παρασυρθεί σε "πολιτικές δουλειές".

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε επίσης κατά του αποκλεισμού του Ισραήλ, ακόμη και όταν φωνές όπως ο Τόμας Πορτές, μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου από την αριστερή La France Insoumise, υποστήριξαν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Μιλώντας σε μια συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα, ο Portes δήλωσε ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία "δεν είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι" και πως "οι ισραηλινοί αθλητές δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού". Ο νομοθέτης πρόσθεσε:

"Οι διπλωμάτες της Γαλλίας θα πρέπει να πιέσουν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αποκλείσει την ισραηλινή σημαία και τον ισραηλινό ύμνο, όπως γίνεται για τη Ρωσία".

Υπήρξαν αναμενόμενες αντιδράσεις κατά του Portes για τις δηλώσεις του, αν και άλλοι Γάλλοι νομοθέτες, όπως ο Aurelien Le Coq, ο Jerome Legavre και ο Manuel Bompard, υπερασπίστηκαν τον Portes.

Για να θέσουμε τα ισραηλινά εγκλήματα σε προοπτική, ο ισραηλινός στρατός είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον 39.363 θανάτους και περίπου 90.923 τραυματισμούς σε λιγότερο από δέκα μήνες. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον 15.000 παιδιά. Σε μια συγκλονιστική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet στις 5 Ιουλίου, γιατροί και ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας εκτίμησαν ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε 149.000 έως 598.000 θανάτους Παλαιστινίων, αν τερματιζόταν αμέσως.

Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος της Γάζας είναι η γη του μηδενός. Συγκριτικά, σύμφωνα με την Αποστολή του ΟΗΕ για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία, ο αριθμός των νεκρών αμάχων στα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου στην Ουκρανία έφτασε τους 10.582. Ενώ η οργή για τον ανθρώπινο πόνο στην Ουκρανία είναι δικαιολογημένη, είναι προκλητικό να υποστηρίζεται ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία αξίζουν να αποκλειστούν, αλλά το Ισραήλ όχι.

Όπως λέει στο The Cradle ο Dr. Assal Rad, μελετητής της σύγχρονης ιστορίας της Μέσης Ανατολής:

"Η ειρωνεία είναι ότι το Ισραήλ "ξεχωρίζει" ως προς την ικανότητά του να δρα ατιμώρητα. Τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα είναι βάναυσα και εκτεταμένα, συμπεριλαμβανομένης της εύλογης γενοκτονίας -του χειρότερου δυνατού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας- αλλά το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει μηδενικές συνέπειες. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περισσότερα όπλα και κονδύλια στο Ισραήλ για να συνεχίσει να διαπράττει φρικαλεότητες παρά την παγκόσμια κατακραυγή. Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν δείξει τη ματαιότητα του διεθνούς συστήματος, καθιστώντας το εργαλείο της εξουσίας και όχι της δικαιοσύνης ή της δικαιοσύνης".

‘Olympic values’ or western values?

The Olympic Charter emphasizes that the games are intended to promote a way of life based on “respect for internationally recognized human rights and universal fundamental ethical principles.” Allowing Israel to participate makes a mockery of this charter.
Excluding Israel from the Olympic Games because it is an apartheid state would not be without historic precedent. Apartheid South Africa’s infringement of the Olympic Charter resulted in the country being barred from participating in the games in 1964 and 1968, prior to being entirely expelled in 1970. In 1972, the IOC barred the team representing Rhodesia before its exclusion in 1976.
The IOC’s unwillingness to hold Israel to the same standards applied to other countries speaks to “western hypocrisy at its finest,” Ghada Oueiss, a Lebanese journalist, tells The Cradle.
Dr. Dr Rad adds: “Western double standards have been on full display for the world to see over the last nearly 10 months as Israel has been given total impunity in its war on Gaza. The decision to ban Russia and Belarus while allowing Israel to compete is yet another example of this hypocrisy.”

“Whatever your views on politics and sports or banning athletes from competition, what is at issue here is that the rules do not apply equally across the board. Russia is ‘held accountable’ because it is an adversary of the United States, while Israel is held to a different standard because it is an ally. These double standards contribute to undermining the very systems the West so often champions with its words but not its deeds.”

''Εκεχειρία''

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού άνοιξαν στις 26 Ιουλίου με μια αμφιλεγόμενη παράσταση της μεγάλης τελετής, η οποία θεωρήθηκε ευρέως ότι χλευάζει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η εν λόγω σκηνή περιελάμβανε drag queens και ένα τραπέζι που κάποιοι ερμήνευσαν ως παρωδία του "Μυστικού Δείπνου" του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Οι διοργανωτές αρνήθηκαν αυτή την ερμηνεία, υποστηρίζοντας αντίθετα πως η απεικονιζόμενη σκηνή ήταν εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία για να γιορτάσει τη διαφορετικότητα και τη γαλλική γαστρονομία.

Η απεικόνιση αυτή προκάλεσε οργή και καταδίκη από διάφορους θρησκευτικούς ηγέτες και ομάδες παγκοσμίως. Το σεβαστό Al-Azhar της Αιγύπτου, χαρακτήρισε την παράσταση "προσβλητική" και "βάρβαρη", προειδοποιώντας κατά της χρήσης παγκόσμιων γεγονότων για την ομαλοποίηση προσβολών της θρησκείας και την προώθηση αυτού που ονόμασαν "καταστροφικές κοινωνικές ασθένειες".

Η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία καταδίκασε επίσης την παράσταση, χαρακτηρίζοντάς την "σοβαρή προσβολή" των χριστιανικών πεποιθήσεων και ζητώντας επίσημη συγγνώμη από τους διοργανωτές. Πρόσθετες επικρίσεις προήλθαν από το Συμβούλιο Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, τη Συνέλευση των Καθολικών Τάξεων των Αγίων Τόπων και το Μουσουλμανικό Συμβούλιο των Πρεσβυτέρων.

Ως απάντηση στις αντιδράσεις, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 ζήτησαν συγγνώμη από όσους προσβλήθηκαν, επιμένοντας ότι η πρόθεση δεν ήταν να δείξουν ασέβεια αλλά να προωθήσουν την ανοχή και την ένταξη της κοινότητας.

Ωστόσο, η συζήτηση περί "ένταξης" ή "αποκλεισμού" φαίνεται να είναι απίστευτα υποκειμενική στη ΔΟΕ - επιτρέποντας σε ένα κράτος απαρτχάιντ όπως το Ισραήλ να συμμετάσχει στη διοργάνωση υψηλού κύρους, ενώ αποκλείει ένα κράτος μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια ημέρα της τελετής έναρξης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλες τις χώρες "να καταθέσουν τα όπλα" και να σεβαστούν το πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι μια αρχαία ελληνική παράδοση, την οποία η ΔΟΕ ανανέωσε το 1992 και έχει επαναβεβαιώσει με ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Απαιτεί να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες σε όλο τον κόσμο επτά ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες και να μην ξαναρχίσουν πριν από τουλάχιστον επτά ημέρες μετά τη λήξη της διοργάνωσης.

Αλλά για τους ορφανούς, πεινασμένους, εκτοπισμένους, χήρους, διαμελισμένους και τραυματισμένους ανθρώπους της Γάζας, η μεγαλόστομη ρητορική του Γκουτέρες για "ειρήνη για όλους" δεν θα μπορούσε να είναι πιο αποκομμένη από τους καθημερινούς τους αγώνες, καθώς η σφαγή υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ καθιστά τον θύλακα ακατοίκητο.

Το γεγονός ότι η ΔΟΕ επέδειξε την αδιαφορία της για τις ζωές των Παλαιστινίων είναι απλώς η τελευταία υπενθύμιση της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους. Είναι ένα καταθλιπτικό σχόλιο για τη ΔΟΕ πως μετά από σχεδόν δέκα μήνες εγκληματικής συμπεριφοράς του Ισραήλ στη Γάζα, οι αθλητές της μπορούν να φτάνουν στο Παρίσι και να αγωνίζονται κάτω από την ισραηλινή σημαία σαν να εκπροσωπούν μια κανονική χώρα.

Ενώ η ΔΟΕ αρνείται να διατηρήσει τη δική της παράδοση της εκεχειρίας, αυτό το βάρος έπεσε στους αθλητές και τους θεατές που συμμετείχαν στους Αγώνες του Παρισιού - ένα βάρος που σήκωσαν καλά - με αναφορές για αθλητές που αποσύρθηκαν από αγώνες εναντίον ισραηλινών αντιπάλων, παίκτες που αποδοκιμάστηκαν και ύμνους που χλευάστηκαν.

Τίποτα λιγότερο δεν πρέπει να αρκεί σε αυτούς τους αγώνες του Παρισιού, οι οποίοι έχουν ήδη χαρακτηριστεί στο διαδίκτυο ως "οι χειρότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες όλων των εποχών".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail