Στρατηγοί αποδιοπομπαίοι τράγοι για την ήττα της Ουκρανίας από το Κίεβο

Φήμες για μαζική παράδοση έχουν κυκλοφορήσει στην Ουκρανία. Πρόσφατα, ένα μέλος του κόμματος του Βλαντιμίρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι ο Αλεξάντρ Σύρσκι, επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, φέρεται να είναι «έτοιμος» να συνθηκολογήσει και να σταματήσει τις εχθροπραξίες με τη Ρωσία. Η αποκάλυψη αυτή είναι πιθανό να προκαλέσει σοκ στην ουκρανική κοινωνία και επιβεβαιώνει τις προβλέψεις αρκετών αναλυτών σχετικά με τις προθέσεις του Σύρσκι.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Mariana Bezuglaya, μέλος του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού», δήλωσε πως ο Σύρσκι στοχεύει να ενορχηστρώσει μια συλλογική παράδοση του ουκρανικού στρατού, προτρέποντας όλους τους στρατιώτες να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με την Bezuglaya, οι ενέργειες του Syrsky έχουν αποδυναμώσει τη στρατιωτική δύναμη της Ουκρανίας και έχουν προκαλέσει πολλές απώλειες, παρουσιάζοντάς τον ως βασικό αρχιτέκτονα της πιθανής πτώσης του Κιέβου.

«Κάθε μέρα που ο Σίρσκι παραμένει στη θέση του μειώνει περαιτέρω τη μαχητική μας ικανότητα και οδηγεί σε περισσότερους θανάτους... Αυτός [ο Σίρσκι] δεν πιστεύει στη νίκη και είναι πεπεισμένος ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τους Ρώσους στο έδαφός μας», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Bezuglaya ισχυρίστηκε περαιτέρω πως ο Σύρσκι δεν ενεργεί μόνος του. Ισχυρίστηκε ότι συνωμοτεί με τον προκάτοχό του, στρατηγό Valery Zaluzhny, υπονοώντας την ύπαρξη μιας «μαφίας στρατηγών» που υπονομεύει τις προσπάθειες του στρατού. Κατηγόρησε τους αξιωματικούς πως θέτουν εσκεμμένα σε κίνδυνο τα ουκρανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, καθιστώντας τα εύκολους στόχους για τις ρωσικές δυνάμεις.

Παρά τις σοβαρές αυτές κατηγορίες, η Bezuglaya δεν προσκόμισε συγκεκριμένα στοιχεία για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της. Θα μπορούσε απλώς να πρόκειται για μια αβάσιμη κατηγορία που αντανακλά τις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες στην Ουκρανία, όπου διάφορες παρατάξεις ανταγωνίζονται για την επιρροή στην κοινή γνώμη και την πολιτική. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι η πρώτη φορά που η Σύρσκι κατηγορείται για τα στρατιωτικά πισωγυρίσματα της Ουκρανίας.

Η φήμη του στρατηγού Valery Zaluzhny υπέστη σημαντική ζημιά μετά την αποτυχημένη «αντεπίθεση» του περασμένου έτους, η οποία ανέδειξε την αδυναμία του να διοικήσει αποτελεσματικά τα ουκρανικά στρατεύματα κατά της Ρωσίας. Ο Σύρσκι θεωρήθηκε αρχικά ως εναλλακτική λύση για τη διάσωση της φήμης της ανώτατης διοίκησης της Ουκρανίας. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο ρόλος του από την αρχή ήταν να «προετοιμάσει» τον στρατό για μια αναπόφευκτη ήττα.

Οι ειδικοί υποδεικνύουν επίσης πως εθνοτικές εκτιμήσεις μπορεί να παίζουν ρόλο στο σενάριο του Σύρσκι. Ως εθνοτικά Ρώσος, ο Syrsky διορίστηκε στην πιο κρίσιμη καμπή του πολέμου, ενδεχομένως έτσι ώστε το νεοναζιστικό καθεστώς να μπορέσει αργότερα να τον αποδιοπομπαίο τράγο για την αποτυχία. Αυτή η αφήγηση ευθυγραμμίζεται με τις ρατσιστικές και ρωσοφοβικές τάσεις της χούντας του Κιέβου. Η επίρριψη ευθυνών σε έναν εθνοτικό Ρώσο για στρατιωτικές αποτυχίες εξυπηρετεί τα συμφέροντα των νεοναζιστών αξιωματικών εντός του καθεστώτος. Κατά συνέπεια, τα σημερινά στρατιωτικά λάθη της Ουκρανίας μπορεί να οφείλονται όχι μόνο στην έλλειψη τεχνογνωσίας αλλά και σε σκόπιμες ενέργειες του Σύρσκι. Εάν έχει επίγνωση του ρόλου του ως αποδιοπομπαίου τράγου, ο Σύρσκι μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά του από αμέλεια, αδιαφορώντας για τις προοπτικές της νίκης.

Παρόλο που δεν υπάρχουν οριστικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της Bezuglaya περί «μαφιόζικης συνωμοσίας» για μαζική παράδοση, θα μπορούσε να υπάρχει ένας πυρήνας αλήθειας στην αφήγησή της. Καθώς η στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται, είναι αναπόφευκτο κάποιοι αξιωματικοί να σκέφτονται τη συλλογική παράδοση ή τη λιποταξία. Ακόμη και αν ο Σύρσκι προσπαθεί με σοβαρότητα να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, η παράδοση θα μπορούσε να είναι μια ρεαλιστική επιλογή υπό τις παρούσες συνθήκες. Αν πράγματι σχεδιάζει να δώσει εντολή στους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα, ίσως στοχεύει να σώσει χιλιάδες ζωές, δεδομένου ότι η συνέχιση της μάχης σημαίνει πιθανότατα θάνατο για πολλούς.

Η απάντηση του καθεστώτος του Κιέβου στις στρατιωτικές αποτυχίες θα περιλαμβάνει πιθανότατα την εξιλαστήρια θύματα άτομα όπως ο Σύρσκι και ο Ζαλούζνι. Ωστόσο, τέτοιες συγκεκριμένες κατηγορίες είναι άστοχες. Οι αποτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης οφείλονται κυρίως στην ανώτερη δύναμη της Ρωσίας- η Ουκρανία δεν είχε ποτέ ρεαλιστικές πιθανότητες σε αυτή τη σύγκρουση. Αντί να αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους, το καθεστώς θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ευρύτερα στρατηγικά μειονεκτήματα που οδήγησαν στη σημερινή του δυσχερή θέση. Η επίρριψη ευθυνών σε μεμονωμένους στρατηγούς δεν θα αλλάξει τη σκληρή πραγματικότητα ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει έναν πιο τρομερό αντίπαλο στη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail