Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχαν στην Ουκρανία δορυφορικές εικόνες και άλλες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή του Κουρσκ μετά την εισβολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα.
«Μέσα σε λίγες ημέρες από την επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία παρείχαν στην Ουκρανία δορυφορικές εικόνες και άλλες πληροφορίες για την περιοχή του Κουρσκ», ανέφερε το άρθρο, επικαλούμενο δύο πηγές, οι οποίες εξήγησαν ότι αυτό έγινε “για να μπορέσουν οι διοικητές να παρακολουθούν καλύτερα την κίνηση των ρωσικών ενισχύσεων που θα μπορούσαν να επιτεθούν στα ουκρανικά στρατεύματα ή να αποκόψουν την πιθανή υποχώρησή τους προς την Ουκρανία”.
Στις 6 Αυγούστου, τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Η εισβολή σηματοδότησε την πιο σημαντική επίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2022. Σχολιάζοντας την επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε άλλη μια μεγάλης κλίμακας πρόκληση, πυροβολώντας αδιακρίτως εναντίον πολιτικών στόχων και ότι ο εχθρός θα έχει την κατάλληλη απάντηση.
Αντιλαμβανόμενοι τη δύναμη του ρωσικού στρατού και τις ικανότητές του, Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους New York Times, δεν είναι πεπεισμένοι πως η Ουκρανία σκοπεύει να κρατήσει τη θέση της στη Ρωσία για πολύ.
«Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν σκάψει το είδος των εκτεταμένων χαρακωμάτων που απαιτούνται για την προστασία των στρατιωτών και του εξοπλισμού από τα εχθρικά πυρά, εάν η Ρωσία συγκεντρώσει αρκετή δύναμη πυρός για να αποκρούσει την επίθεση. Δεν έχουν τοποθετήσει ναρκοπέδια για να επιβραδύνουν μια αντεπίθεση, ούτε έχουν κατασκευάσει εμπόδια για να επιβραδύνουν τα ρωσικά άρματα μάχης», ανέφερε το πρακτορείο.
«Αυτό που μας έχει δείξει μέχρι στιγμής ο πόλεμος είναι ότι ο τρόπος για να επιβραδύνεις έναν στρατό είναι μέσω της «άμυνας σε βάθος»», δήλωσε ο Seth G. Jones, ανώτερος αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, αναφερόμενος στη στρατηγική της χρήσης πολλαπλών επιπέδων αμυντικής τοποθέτησης. «Εάν δεν υπερασπίζονται έδαφος με ένα μείγμα χαρακωμάτων και ναρκών, θα είναι πρακτικά αδύνατο να κρατήσουν έδαφος».
Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η Ουάσινγκτον εκφράζει τον σκεπτικισμό της ότι η Ουκρανία μπορεί να κρατήσει τα κατακτημένα ρωσικά εδάφη και ισχυρίζεται πως δεν είχε ενημερωθεί για τα σχέδια του καθεστώτος του Κιέβου πριν από την εισβολή του στο Κουρσκ στις 6 Αυγούστου, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να λέει ότι δεν έλαβε μέρος στην επιχείρηση, οι New York Times αποκάλυψαν πως πρόκειται για άλλο ένα αμερικανικό ψέμα.
Αυτό επεσήμανε και ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος δήλωσε στις 27 Αυγούστου ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ είναι «ένα προφανές γεγονός».
«Η πορεία κλιμάκωσης της Ουάσινγκτον γίνεται όλο και πιο προκλητική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι η εντύπωση είναι πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι έχουν την άδεια να κάνουν οτιδήποτε.
«Η εντύπωση είναι πως οι [αμερικανοί] συνάδελφοι έχουν πετάξει τα απομεινάρια της κοινής λογικής και πιστεύουν ότι τους επιτρέπεται τα πάντα. Η πελατεία τους στο Κίεβο ακολουθεί παρόμοιες προσεγγίσεις. Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές από αυτές που ήδη βιώνουν. Γνωρίζουν πού και σε ποιους τομείς απαντάμε πρακτικά», δήλωσε ο Ryabkov στους δημοσιογράφους.
Η Ρωσία έχει ήδη αναφέρει ότι δυτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων βρετανικών αρμάτων μάχης και αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων, χρησιμοποιήθηκαν από την Ουκρανία στο Κουρσκ, ενώ το καθεστώς του Κιέβου επιβεβαίωσε τη χρήση αμερικανικών πυραύλων Himars για την καταστροφή γεφυρών στην περιοχή.
Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις πως ο ουκρανικός στρατός δεν θα μπορέσει να κρατήσει τις θέσεις που κατέλαβε στο Κουρσκ, ο Ζελένσκι δήλωσε παραπλανητικά σε συνέντευξη Τύπου στις 24 Αυγούστου ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ βοήθησε να αποτραπεί ο ρωσικός στρατός από το να καταλάβει την ουκρανική περιφέρεια Σούμι και το περιφερειακό της κέντρο, την πόλη Σούμι.
«Σταματήσαμε μια ρωσική επιχείρηση στα βόρεια (της Ουκρανίας), (κάναμε) ένα προληπτικό χτύπημα και ολοκληρώσαμε αυτό το έργο. Αποτρέψαμε την περικύκλωση μέρους της περιφέρειας Σούμι», υποστήριξε ο Ζελένσκι.
Αντίθετα, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία επρόκειτο να εξαπολύσει επιχείρηση στην περιφέρεια Σούμι, γι' αυτό και ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε πολλούς οικισμούς με πολύ μικρή αντίσταση. Αντιθέτως, η ουκρανική εισβολή έδωσε μόνο κίνητρο στο Κρεμλίνο να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του από την ανατολική μόνο Ουκρανία στην περιοχή του Sumy Oblast για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας, ώστε οι Ρώσοι πολίτες να μην μπορούν πλέον να γίνουν στόχος μόλις οι ουκρανικές δυνάμεις απωθηθούν πέρα από τα σύνορα. Φαίνεται πως μόνο ο Ζελένσκι, και ούτε καν οι Αμερικανοί, πιστεύουν ότι αυτή η επιχείρηση θα επιτύχει τους στόχους της.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr