Άξονας Αντίστασης: ένα υπολογισμένο, ταυτόχρονο χτύπημα στο Ισραήλ;

Μια πηγή της Χεζμπολάχ λέει στο The Cradle ότι το Ιράν, ο Λίβανος και η Υεμένη θα εξαπολύσουν ταυτόχρονα αντίποινα κατά του Ισραήλ, με σκοπό να εξουδετερώσουν τον Σιδερένιο Θόλο. Ας περιμένουμε να δούμε.

Η Δυτική Ασία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού καθώς ο Άξονας της Αντίστασης της περιοχής ετοιμάζεται να ανταποδώσει τα αντίποινα σε μια σειρά πρόσφατων ισραηλινών δολοφονιών και επιθέσεων.

Ali Rizk - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Ιράν, η Χεζμπολάχ και οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης που πρόσκεινται στην Ανσαράλα έχουν ορκιστεί να κάνουν το κράτος κατοχής να πληρώσει βαρύ τίμημα μετά τη στοχευμένη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη και του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη νότια Βηρυτό.

Επιπλέον, το Ισραήλ βομβάρδισε το λιμάνι Χοντέιντα στην Υεμένη μετά την επιτυχημένη επιχείρηση "Yafa" του τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Σαναά στις 19 Ιουλίου στο Τελ Αβίβ.

Ένας αξιωματούχος της λιβανέζικης αντίστασης ενημέρωσε το The Cradle ότι "η απάντηση θα έρθει αμέσως από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και την Υεμένη", προσθέτοντας πως ο στόχος ήταν να "επιφέρει ένα οδυνηρό πλήγμα στο Ισραήλ, το οποίο μπορεί να μην επιτευχθεί εάν ακολουθηθούν ξεχωριστά αντίποινα".

Εκτελώντας την "ενότητα των μετώπων"

Τα αντίποινα είναι σχεδόν βέβαια και θα μπορούσαν να συμβούν μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους. Χθεσινό δημοσίευμα του Axios υποστηρίζει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε τους ομολόγους του της G7 ότι η απάντηση θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Μόλις χθες, ο Ali al-Qahoum, μέλος του πολιτικού γραφείου της Ansarallah, τόνισε ότι η απάντηση στο Ισραήλ δεν θα έρθει μόνο από την Τεχεράνη:

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη μάχη, την σταθερότητα, την ευαισθητοποίηση, την τιμή και την υπερηφάνεια μας να σταθούμε στο πλευρό της Παλαιστίνης, την υπόθεση του έθνους.

Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι η έκταση και η σοβαρότητα των αντιποίνων. Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχει υποσχεθεί ένα επώδυνο αλλά υπολογισμένο πλήγμα στο Τελ Αβίβ. Κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης πομπής του Shukr, ο Nasrallah προειδοποίησε ότι το Ισραήλ έχει ξεπεράσει τα όρια, υποσχόμενος "μια πραγματική και καλά υπολογισμένη απάντηση" - διαφορετική από τις διασυνοριακές επιχειρήσεις που διεξάγει η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου.

Ισοπέδωση του Iron Dome

Άλλες καλά πληροφορημένες πηγές συμφωνούν ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι συντονισμένη, γεγονός που υποδηλώνει πως τα αντίποινα από πολλαπλά μέτωπα ταυτόχρονα είναι πιθανά. Λένε στο The Cradle ότι μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας το κύριο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, το Iron Dome, εμποδίζοντάς το να επανεξοπλιστεί γρήγορα. Πιστεύουν πως αυτό είναι εφικτό, δεδομένης της ικανότητας της Χεζμπολάχ να εκτοξεύσει ένα σημαντικό μπαράζ πυραύλων και δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας του Λιβάνου σε πιθανούς ισραηλινούς στόχους

Οι εκτιμήσεις αυτές φαίνεται να συνάδουν με εκείνες των Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι το Iron Dome θα μπορούσε να εξουδετερωθεί από το οπλοστάσιο πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας.

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχουν καταγραφεί προειδοποιώντας πως η Ουάσινγκτον πιθανότατα δεν θα ήταν σε θέση να παράσχει στο Τελ Αβίβ επαρκή προστασία ακόμη και σε ένα μονομέτωπο, πλήρους κλίμακας πόλεμο με τη Χεζμπολάχ. Ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Charles Brown το είπε αυτό σε δηλώσεις του στον Τύπο στα τέλη Ιουνίου.

Από τη δική μας οπτική γωνία, με βάση το πού βρίσκονται οι δυνάμεις μας, το μικρό βεληνεκές μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, είναι πιο δύσκολο για εμάς να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε [το Ισραήλ] με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε τον Απρίλιο [με την επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση].
Απρόθυμη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Τελ Αβίβ

Αν και έχουν ειπωθεί πολλά για την επιτυχή ματαίωση της απάντησης του Ιράν στην ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του τον περασμένο Απρίλιο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, είναι αξιοσημείωτο ότι όλες οι στοχευμένες ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις επλήγησαν κατά τη διάρκεια των ιρανικών αντιποίνων. Η επιχείρηση "Αληθινή υπόσχεση" προοριζόταν περισσότερο ως μήνυμα, υποδεικνύοντας πως η Τεχεράνη δεν θα ανεχόταν πλέον την ισραηλινή επιθετικότητα κατά των συμφερόντων της.

Οι στρατιωτικές ενισχύσεις των ΗΠΑ στην περιοχή μπορεί να βοηθήσουν στην αναχαίτιση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προέρχονται από τον Λίβανο, ενώ το υποτελές κράτος της Ιορδανίας θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ρόλο, όπως έκανε κατά τη διάρκεια των αντιποίνων του Ιράν. Ωστόσο, αυτό καθιστά επίσης τα στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ και των εταίρων τους νόμιμους στόχους για τον Άξονα Αντίστασης.

Όπως εξηγεί στο The Cradle ο πρώην αναλυτής του Πενταγώνου Michael Maloof:
Η Χεζμπολάχ πιθανότατα θα στοχοποιούσε αμερικανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή που θα συμμετείχαν στην αναχαίτιση πυραύλων που κατευθύνονται σε ισραηλινούς στόχους.
"Όπως και το 2006, οραματίζομαι την εμπλοκή των ΗΠΑ να επικεντρώνεται περισσότερο στην εκκένωση πολλών από τους 86.000 Αμερικανούς που βρίσκονται τώρα στο Λίβανο και θα ήθελαν να φύγουν", προσθέτει ο Maloof.

Οι κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον εμφανίζονται επίσης σταθερά αντίθετοι στο να εμπλακούν σε ενεργό επιθετικό ρόλο σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας ευρύτερος πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, πόσο μάλλον ένας φοβερός πολυμέτωπος πόλεμος. Η στάση αυτή υποστηρίζεται από δηλώσεις του αρχηγού του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Charles Brown, που δείχνουν την περιορισμένη προθυμία του Πενταγώνου να προστατεύσει το κράτος κατοχής.

Σημειώστε ότι οι υποσχέσεις της Ουάσιγκτον για την υπεράσπιση του Ισραήλ δεν έκαναν καμία αναφορά σε πιθανή επιθετική δράση, γεγονός που αντανακλά την αμερικανική επιθυμία να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος. Οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν σε μεγάλο βαθμό σε οποιονδήποτε πόλεμο πλήρους κλίμακας, υποστηριζόμενες από δημόσιες δηλώσεις που υπογραμμίζουν τη σημασία της αποφυγής της περιφερειακής κλιμάκωσης - και εκφράζεται πιο ιδιωτικά, η επιθυμία να διατηρηθούν οι στρατιωτικοί στόχοι των ΗΠΑ ασφαλείς από τα αντίποινα.

Στρατιωτικός κίνδυνος και πολιτικοί υπολογισμοί

Όπως δήλωσε τότε ο Μπράουν, το κύριο μήνυμα της Ουάσινγκτον είναι:

Να σκεφτούμε τη δεύτερη τάξη αποτελέσματος κάθε είδους επιχείρησης στο Λίβανο και πώς αυτό μπορεί να εξελιχθεί και πώς επηρεάζει όχι μόνο την περιοχή, αλλά και πώς επηρεάζει και τις δυνάμεις μας στις περιοχές.

Ο στρατηγός - ο πιο υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ και ο ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου - μετέφερε ένα μήνυμα που έχει ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των πρόσφατων εξελίξεων.

Δηλώνοντας ότι ένας πόλεμος με πρωτοβουλία του Ισραήλ στο Λίβανο έθετε σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα, ο Brown ουσιαστικά έλεγε πως ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος δεν θεωρούνταν από τους ανώτατους αξιωματούχους του Πενταγώνου ότι θα βοηθούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Δεδομένων αυτών των δηλώσεων, παραμένει πιθανό -αν και κάθε άλλο παρά εγγυημένο- ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να χαλιναγωγήσει το Ισραήλ, ανεξάρτητα από το πόσο επώδυνο πλήγμα θα του επιφέρει ο Άξονας της Αντίστασης.

Οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αποτρέψει μια περιφερειακή πυρκαγιά. "Η μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ με το Ισραήλ", προειδοποιεί ο Maloof, "θα οδηγούσε σε ταραχές στους δρόμους του Σικάγο κατά το συνέδριο των Δημοκρατικών αργότερα αυτό το μήνα".

Αυτές οι πραγματικότητες υποδηλώνουν ένα σενάριο όπου η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αναγκάσει το Τελ Αβίβ να απορροφήσει τα αντίποινα του Άξονα της Αντίστασης, όσο σκληρά και αν είναι αυτά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail