Η Ουκρανία κήρυξε πτώχευση, τα περιουσιακά στοιχεία του Κιέβου θα πωληθούν από «ταμεία-γύπες»

Photo: The Blue Diamond Gallery is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported
Η Fitch Ratings καταδικάζει την Ουκρανία σε μακροχρόνια επενδυτική κρίση

Η Fitch Ratings, μετά την S&P, κήρυξε την Ουκρανία σε πτώχευση. Τώρα στο Κίεβο θα δίνονται δάνεια μόνο για τον πόλεμο. Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν χάσει τα χρήματά τους και δε θα αναλάβουν άλλα ρίσκα.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Fitch Ratings υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Ουκρανίας σε RD - «περιορισμένη χρεοκοπία».

Η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ουκρανίας σε RD από C («επικείμενη χρεοκοπία») οφείλεται στη λήξη της περιόδου χάριτος των 10 ημερών για την πληρωμή των κουπονιών των ευρωομολόγων ύψους 750 εκατ. δολαρίων του 2026. Η αξιολόγηση των εν λόγω ομολόγων υποβαθμίστηκε σε αθέτηση «D», ενώ η αξιολόγηση άλλων ομολόγων σε ξένο νόμισμα επιβεβαιώθηκε στο «C».

Η Fitch απέσυρε τις αξιολογήσεις των ομολογιακών εκδόσεων της Ουκρανίας σε ξένο νόμισμα, καθώς δε θεωρούνται πλέον σχετικές με την κάλυψη του οίκου.

Η αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει αφερεγγυότητα

Στις 9 Αυγούστου, η ουκρανική κυβέρνηση ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία συναίνεσης για την αναδιάρθρωση των ανεξόφλητων κρατικών ευρωομολόγων ύψους 19,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και των κρατικά εγγυημένων ομολόγων της Ukravtodor ύψους 0,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Fitch πιστεύει ότι η πρόταση συνιστά ανταλλαγή χρέους σε δυσχερή κατάσταση (distressed debt exchange - DDE), καθώς περιλαμβάνει μείωση του κεφαλαίου και των τόκων του χρέους και επέκταση του προφίλ λήξης. Η Fitch εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες για τους κατόχους τίτλων.

Η Fitch λυπάται την Ουκρανία

Η Ουκρανία δεν έχει αξιολόγηση αθέτησης πληρωμών, επειδή ο οίκος αναμένει πως η Ουκρανία θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της σε τοπικό νόμισμα, εν μέρει επειδή μόνο το 2,2% αυτού ανήκει σε μη κατοίκους, σε σύγκριση με το 41,4% της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας και το 42% των εγχώριων τραπεζών (κυρίως κρατικών τραπεζών).

Η αναγγελθείσα αναδιάρθρωση θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να επιδεινώσει την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς χρέους. Οι κίνδυνοι αυτοί επιδεινώνονται από τη στρατιωτική σύγκρουση, την αδύναμη θεσμική ικανότητα, την άνιση εφαρμογή του κράτους δικαίου και τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς, δήλωσε ο Fitch.

Η αξιολόγηση της χώρας θα υποβαθμιστεί σε CC σε περίπτωση που ενταθούν οι δείκτες πιθανής αθέτησης πληρωμών του χρέους, για παράδειγμα, λόγω σοβαρής έλλειψης ρευστότητας και μείωσης της ικανότητας της κυβέρνησης να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αναφέρει ο οίκος.

Η Ουκρανία βυθίζεται σε επενδυτική κρίση

Ο οίκος Fitch έκρινε ότι όλα τα προβλήματα της Ουκρανίας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο πιστωτικό της προφίλ.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας από CC/C σε SD/SD (επιλεκτική χρεοκοπία) στις αρχές Αυγούστου.
Έτσι, η Ουκρανία εισέρχεται σε μια μακροχρόνια επενδυτική κρίση, η οποία δεν θα επιτρέψει στη χώρα να προσελκύσει χρηματοδότηση, εκτός από πολεμικά δάνεια. Οι δυτικοί επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το Κίεβο δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος του σε δάνεια.

Σε μια τέτοια κατάσταση, η Ουκρανία θα πρέπει να μεταπωλήσει το δημόσιο χρέος της σε «κεφάλαια-γύπες» που έχουν καταστρέψει αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία θα πωληθούν σε τιμή αρκετές φορές κάτω από την ονομαστική τους αξία.

Δεν είναι όλα ξεκάθαρα ούτε με τα στρατιωτικά δάνεια. Θα εξαρτηθούν από πολιτικούς που σύντομα θα αλλάξουν άποψη για την Ουκρανία και τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail