Γιατί Ουγγαρία και Σλοβακία εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία

pixabay / wal_172619
Freepen.gr - Περίπου το 40 τοις εκατό των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας διέρχεται από τα ουκρανοουγγρικά σύνορα, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουγγαρία δεν είναι εντελώς ανίσχυρη απέναντι σε έναν ουκρανικό αποκλεισμό των προμηθειών πετρελαίου. Στην πραγματικότητα, η Ουγγαρία μπορεί να αναγκαστεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον γείτονά της, αν χρειαστεί.

Ο Olivér Hortay, επικεφαλής του τμήματος κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής της Századvég, σημείωσε πως το μεγαλύτερο ενεργειακό πρόβλημα της Ουκρανίας είναι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Από την έναρξη του πολέμου, η χώρα έχει χάσει τα τρία τέταρτα της δικής της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να αντιμετωπίζουν παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και περικοπές στην παραγωγή λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να αντιμετωπίσει το παραπαίον ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, η χώρα εισάγει ενέργεια από γειτονικές χώρες.

"Το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που περνάει από την Ουγγαρία όσον αφορά τις ουκρανικές εισαγωγές ξεπέρασε το 40-42% κατά τη διάρκεια αρκετών περιόδων", δήλωσε ο Hortay, μιλώντας στο ουγγρικό τηλεοπτικό κανάλι M1.

Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία ενδέχεται να υποστεί "σοβαρές συνέπειες" λόγω του πετρελαϊκού αποκλεισμού της.

Σημειώνει ότι ο σταθμός MAVIR στη Szabolcsbáka είναι ένας από τους κύριους κόμβους του ευρωπαϊκού και του ουκρανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για τον μοναδικό ουγγρικό και ευρωπαϊκό υποσταθμό με στοιχεία του συστήματος 750 kV. Περίπου το 40 τοις εκατό των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας περνάει από εδώ.

Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σλοβακία έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις Βρυξέλλες σχετικά με την ενέργεια της Ουκρανίας να διακόψει τις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία, οι οποίες ρέουν μέσω του αγωγού Friendship. Ωστόσο, η ΕΕ, η οποία είναι γνωστή για την αντίθεσή της στις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, απάντησε ψύχραιμα στις καταγγελίες, λέγοντας ότι η Ουκρανία δεν θέτει σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό των δύο χωρών.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Péter Szijjártó απέρριψε το επιχείρημα της ΕΕ και χαρακτήρισε την Κροατία, η οποία υποτίθεται πως θα αυξήσει τις προμήθειες ως απάντηση στον ουκρανικό αποκλεισμό, αναξιόπιστη χώρα διαμετακόμισης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail