Η γερμανική οικονομική παραγωγή πέφτει κατακόρυφα, το χρέος φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ

pixabay / RalfWieckhorst
Freepen.gr - Η οικονομία της Γερμανίας φαίνεται να παραπαίει, με τους εμπειρογνώμονες να περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα για τους επόμενους μήνες μέχρι τις φθινοπωρινές εκλογές στα κρατίδια, ενώ τα επίπεδα χρέους έχουν φτάσει σε νέο ρεκόρ. Το «πράσινο οικονομικό θαύμα» που υποσχέθηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς φαίνεται να πέφτει στο κενό και ενδέχεται να υπάρξουν πολιτικές συνέπειες για την κυβερνώσα αριστεροφιλελεύθερη κυβέρνηση.

Η γερμανική οικονομική παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ το ακαθάριστο εθνικό προϊόν μειώθηκε επίσης κατά 0,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής των οικονομικών ερευνών στο διάσημο Ινστιτούτο Ifo, δήλωσε «Η γερμανική οικονομία είναι εγκλωβισμένη σε αυτή την κρίση», προσθέτοντας πως «ούτε για το τρίτο τρίμηνο του 2024 μπορεί να αναμένεται κάποια βελτίωση... Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος του Ifo από τον Ιούλιο».

Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στην εκπομπή Taggeschau, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Jörg Krämer, διατύπωσε επίσης δυσοίωνες προβλέψεις: «Η απροσδόκητη μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,1% δείχνει για άλλη μια φορά πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για σημαντική ανάκαμψη στη Γερμανία».

Τα στοιχεία έρχονται την ίδια στιγμή που το ύψος του χρέους της Γερμανίας έφτασε σε νέο ρεκόρ, στα 2,45 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική υπηρεσία, δηλαδή 77 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το 2022. Τώρα, κάθε πολίτης έχει κατά κεφαλήν χρέος περίπου 28.900 ευρώ. Η αύξηση του χρέους οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δαπάνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά η κοινωνική πρόνοια, κυρίως για τους ξένους, κατατρώει επίσης τον προϋπολογισμό με τεράστιο ρυθμό. 

* Πληροφορίες rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail