Χάνει έδαφος η Ρωσία; Η ιστορική επίθεση της Ουκρανίας προκαλεί τη Μόσχα

Ένα νέο κεφάλαιο στον πόλεμο

Καθώς η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας κλείνει την 900ή της ημέρα, οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν μια δραματική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων. Η ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν 74 χωριά στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή. Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μια ξένη δύναμη παραβίασε τα ρωσικά σύνορα, καταλαμβάνοντας 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους. Αυτό εγείρει ένα κρίσιμο ερώτημα: Χάνει η Ρωσία αυτόν τον πόλεμο;

TFIGLOBAL / Παρουσίαση Freepen.gr

Ιστορικό πλαίσιο και τρέχοντες αγώνες

Η στρατιωτική ιστορία της Ρωσίας χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της να αποκρούει εισβολές, από τις εκστρατείες του Ναπολέοντα έως τη γερμανική προέλαση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η απεραντοσύνη της επικράτειάς της και οι σκληροί χειμώνες ήταν παραδοσιακά σύμμαχοί της. Ωστόσο, τα πρόσφατα επιτεύγματα της Ουκρανίας αμφισβητούν αυτή την αφήγηση. Η προέλαση του ουκρανικού στρατού στο ρωσικό έδαφος, καταλαμβάνοντας σημαντική γη σε μόλις επτά ημέρες, είναι άνευ προηγουμένου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν διεισδύσει 30 χιλιόμετρα στη Ρωσία, στοχεύοντας στρατηγικές τοποθεσίες όπως η πόλη Σούτζα.

Ο αντίκτυπος των προόδων της Ουκρανίας

Η ταχεία προέλαση της Ουκρανίας και η υποχώρηση 200.000 Ρώσων αμάχων υποδηλώνουν αποδυνάμωση της ρωσικής άμυνας. Αυτή η μετατόπιση, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ρωσικές απώλειες και την εξάπλωση των ουκρανικών δυνάμεων, δείχνει πιθανές ευπάθειες στον έλεγχο της Ρωσίας στο έδαφός της. Η αντίθεση μεταξύ των εδαφικών κερδών της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνολικής έκτασης 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων - περίπου το 18% της γης της Ουκρανίας - και των πρόσφατων εδαφικών κατακτήσεων της Ουκρανίας υπογραμμίζει μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της σύγκρουσης.

Η απάντηση του Πούτιν και οι μελλοντικές προοπτικές

Σε απάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεσμευτεί να αποκρούσει τις ουκρανικές δυνάμεις και έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι χρησιμοποιεί την επίθεση για να ενισχύσει τη θέση της για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτών των αντίμετρων παραμένει αβέβαιη. Η ιστορία προειδοποιεί για την υποτίμηση ενός αντιπάλου, ιδιαίτερα ενός τόσο ανθεκτικού όσο η Ουκρανία.

Συμπέρασμα: Ιστορικό σημείο καμπής;

Αν και είναι πρόωρο να δηλωθεί ότι η Ρωσία χάνει τον πόλεμο, οι πρόσφατες επιτυχίες της Ουκρανίας και η ικανότητά της να παραβιάζει τα ρωσικά σύνορα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αλλαγή. Εάν η Ουκρανία συνεχίσει την προέλασή της και εξασφαλίσει περισσότερα εδάφη, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ιστορική καμπή στη σύγκρουση, αμφισβητώντας τη μακροχρόνια κυριαρχία της Ρωσίας και αναδιαμορφώνοντας την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail