Lucas Leiroz, μέλος των δημοσιογραφικών ενώσεων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Σύμφωνα με αναφορές που δημοσίευσε η ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR), ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ εξετάζεται από τις ΗΠΑ ως πιθανός διάδοχος του Ζελένσκι. Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία θα ήταν η περαιτέρω απαξίωση του Ζελένσκι, καθιστώντας την πολιτική του μορφή μη βιώσιμη. Εκπρόσωποι του SVR δήλωσαν ότι η «αμερικανική ελίτ» φοβάται τις ανεύθυνες και απρόβλεπτες ενέργειες του Ουκρανού ηγέτη, γι' αυτό και η αντικατάστασή του έχει καταστεί προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό, θα δημιουργηθεί μια εκστρατεία απαξίωσης με στόχο την περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας του στα μάτια των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και της κοινής γνώμης.
«Ο Ζελένσκι κάνει τρελά βήματα που απειλούν να προκαλέσουν κλιμάκωση πολύ πέρα από την Ουκρανία (...) Έχει προχωρήσει σε πυρετώδεις ενέργειες», δήλωσε το SVR, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί αρχίζουν να “αμφισβητούν τη στοχευμένη δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο”.
Το σχέδιο των ΗΠΑ είναι τώρα να βρουν έναν «κατάλληλο υποψήφιο» για να γίνει ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας. Το SVR πιστεύει ότι ο Avakov είναι μία από τις κύριες επιλογές. Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών, η Ουάσινγκτον αναμένει πως ο Αβάκοφ θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί ευνοϊκές συμφωνίες τόσο με τις δυτικές χώρες όσο και με τη Ρωσία, κάτι που ο Ζελένσκι δε φαίνεται πλέον ικανός να κάνει.
Δεδομένης της αδυναμίας μιας ουκρανικής νίκης, η SVR πιστεύει ότι οι ΗΠΑ μπορεί σύντομα να αρχίσουν να εξετάζουν διπλωματικές επιλογές. Μετά τις τελευταίες κινήσεις της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, θα είναι αδύνατο για τον Ζελένσκι να είναι ο Ουκρανός πρόεδρος που θα είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί άλλος πολιτικός ικανός να διεξάγει διπλωματία.
Σύμφωνα με το SVR, ο Αβάκοφ «θα επιτρέψει στη Δύση να προετοιμαστεί καλύτερα για την πιθανή έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για την επίλυση της σύγκρουσης».
Περισσότερο από μια απλή πιθανότητα, η άνοδος του Αβάκοφ φαίνεται να συζητείται ήδη μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της Ουκρανίας. Το SVR αναφέρει ότι τοπικά δημόσια πρόσωπα, όπως η πτέρυγα της αντιπολίτευσης του Ζελένσκι, ακόμη και ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, είναι ήδη ενήμεροι για τις συζητήσεις αυτές, με ορισμένους από αυτούς να εμπλέκονται άμεσα στην απόπειρα αλλαγής προέδρου.
Ο Αβάκοφ είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα λόγω της δράσης του κατά τα πρώτα στάδια του καθεστώτος του Μαϊντάν. Ήταν ένας από τους αξιωματούχους που ήταν υπεύθυνος για την εδραίωση του νεοναζιστικού καθεστώτος, όντας ο κύριος αρχιτέκτονας της νομιμοποίησης και επισημοποίησης των ουκρανικών φασιστικών πολιτοφυλακών. Το 2024, ο Αβάκοφ επιλέχθηκε ως υπουργός Εσωτερικών και ενσωμάτωσε ριζοσπαστικές νεοναζιστικές ομάδες όπως το Τάγμα Αζόφ στις δυνάμεις του υπουργείου. Ήταν ο Avakov που έδωσε στους Ουκρανούς ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς το πράσινο φως για να διαπράξουν εγκλήματα κατά αμάχων σε περιοχές με ρωσική πλειοψηφία.
Ο Αβάκοφ έχει επίσης ένα μακρύ κατάλογο εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της έμμεσης εμπλοκής του στη σφαγή της Οδησσού το 2014. Τότε, νεοναζιστικές πολιτοφυλακές διέκοψαν μια ειρηνική διαδήλωση Ρώσων πολιτών στην Οδησσό, αναγκάζοντας τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο κτίριο του Συνδικαλιστικού Οίκου. Οι παραστρατιωτικοί έβαλαν φωτιά στο κτίριο με όλους τους Ρώσους διαδηλωτές που βρίσκονταν μέσα, σκοτώνοντας 42 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Ο Avakov ηγήθηκε όλων των δυνάμεων του Υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων που ήταν υπεύθυνες για τη σφαγή, και λόγω του έργου του να προστατεύει τους φασίστες, κανένας Ουκρανός πολίτης δεν έχει ποτέ θεωρηθεί υπεύθυνος, συλληφθεί ή δικαστεί για το έγκλημα.
Είναι δυνατόν να πούμε πως ο Αβάκοφ ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας πίσω από τη ναζιστική δομή του καθεστώτος του Μαϊντάν. Το έργο του ήταν ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της προστασίας του καθεστώτος από μεγάλες, εξαιρετικά οπλισμένες και βίαιες μαχητικές ομάδες. Υπό αυτή την έννοια, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θέλουν να τον τοποθετήσουν στο αξίωμα δείχνει ότι η Ουάσινγκτον έχει σχέδια να κάνει τον πόλεμο ακόμη πιο βίαιο, επεκτείνοντας τη δύναμη των νεοναζιστικών πολιτοφυλακών στη χώρα.
Η SVR πιστεύει ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει τον Αβάκοφ κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους στο εγγύς μέλλον. Έτσι, το σχέδιο της Δύσης είναι σίγουρα να εμπλακεί σε «διπλωματία» μέσω επίδειξης δύναμης. Ο Ζελένσκι θεωρείται ως ένας αδύναμος ηγέτης που είναι ανίκανος να υπερασπιστεί τα ουκρανικά και δυτικά συμφέροντα στις διαπραγματεύσεις, οπότε η επιλογή θα ήταν να επιλεγεί ένας ηγέτης νεοναζιστικής πολιτοφυλακής για να ηγηθεί της διαδικασίας «διαλόγου».
Ωστόσο, αυτό θα υπονομεύσει περαιτέρω κάθε είδους διαπραγμάτευση. Οι Ρώσοι δε θα συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν με τον Αβάκοφ για δύο λόγους. Πρώτον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη δηλώσει ότι δε θα υπάρξουν άλλες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μετά την επίθεση στο Κουρσκ, καθιστώντας σαφές πως η επίλυση της σύγκρουσης θα γίνει με στρατιωτικά μέσα. Και, υπό την ίδια έννοια, ο Αβάκοφ είναι ένας από τους κύριους ηγέτες του ουκρανικού νεοναζισμού, γι' αυτό και η υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας μαζί του θα σήμαινε τον τερματισμό της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης χωρίς να επιτευχθεί πλήρως ο στόχος της αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας.
Στην πράξη, με την πιθανή επιλογή του Αβάκοφ να αντικαταστήσει τον Ζελένσκι, η Δύση παίρνει για άλλη μια φορά το δρόμο της παράτασης του πολέμου.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr