Η Κίνα πέτυχε ταχύτητα διαφυγής: είναι πλέον ασταμάτητη

Photo: Public domain
Ο 21ος αιώνας εξελίσσεται στον ασιατικό, ευρασιατικό, κινεζικό αιώνα.

Η τετραήμερη ολομέλεια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 15-19/7 στο Πεκίνο, σχεδιάζοντας έναν οικονομικό οδικό χάρτη μέχρι το 2029, ήταν μια εκπληκτική υπόθεση με περισσότερους από έναν τρόπους.

Pepe Escobar - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Ας ξεκινήσουμε με τη συνέχεια - και την σταθερότητα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία μετά την ολομέλεια ότι ο Σι Ντάντα, ή το Μεγάλο Πάντα, θα παραμείνει στο τιμόνι μέχρι το 2029 - το τέλος της τρέχουσας πενταετούς οικονομικής κίνησης.

Και αν ο Σι είναι αρκετά υγιής, θα παραμείνει μέχρι το 2035: το μοιραίο και εξαιρετικά σημαντικό έτος-στόχος για την Κίνα να παρουσιάσει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 30.000 δολαρίων, με τεράστιες παγκόσμιες επιπτώσεις.

Εδώ βλέπουμε τη συμβολή μεταξύ της εξέλιξης του «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά» και των καθοριστικών περιγραμμάτων, αν όχι μιας Pax Sinica, τουλάχιστον του μη Ηγεμονοκεντρικού, πολυκομβικού κόσμου (τα πλάγια γράμματα δικά μου).

Ο παροιμιώδης άξονας Think Tankland/Sinophobia των ΗΠΑ έχει υστερήσει σχετικά με το ότι η Κίνα δεν είναι σε θέση να διατηρήσει ένα ρυθμό ανάπτυξης 5% ετησίως για τα επόμενα χρόνια - ο στόχος που τονίστηκε για άλλη μια φορά στην ολομέλεια.

Μια ρωσική ανάλυση του Κέντρου Γεωπολιτικών Προβλέψεων επισημαίνει ένα κρίσιμο σημείο: «Οι ίδιοι οι Κινέζοι δεν ασχολούνται εδώ και πολύ καιρό με τον ρυθμό ανάπτυξης, αφού το 2018 μεταπήδησαν στη στρατηγική της λεγόμενης ποιοτικής ανάπτυξης, δηλαδή όχι σε βάρος των παραδοσιακών βιομηχανιών, αλλά με βάση τις υψηλές τεχνολογίες και τη δημιουργία νέων τομέων, όπως η παραγωγή νέων πηγών ενέργειας και η τεχνητή νοημοσύνη».

Αυτή είναι η λογική πίσω από το Made in China 2025 - το οποίο υλοποιείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα: η ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας οδηγεί προς μια «σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς υψηλού επιπέδου», η οποία πρέπει να εδραιωθεί έως το 2025 και να οικοδομηθεί πλήρως έως το 2035.

Το επόμενο βήμα θα είναι η επίτευξη του καθεστώτος της «εκσυγχρονισμένης σοσιαλιστικής δύναμης» έως το 2049, στην 100ή επέτειο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ).

Η ολομέλεια απέδειξε για άλλη μια φορά πως ο «σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά» - ή, για τους ανυπότακτους, ο τροποποιημένος κινεζικός καπιταλισμός - είναι «ανθρωποκεντρικός». Οι υπέρτατες αξίες είναι το εθνικό συμφέρον και τα συμφέροντα του λαού - που πιστοποιείται από το γεγονός ότι

οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις παραμένουν υπό τον στρατηγικό έλεγχο του ΚΚΚ.

Είναι άσκοπο να προσπαθεί κανείς να βρει στο τελικό ανακοινωθέν στο τέλος της ολομέλειας οποιουσδήποτε περιορισμούς για το ιδιωτικό κεφάλαιο στην πορεία προς την «παγκόσμια ευημερία». Το βασικό σημείο είναι ότι ο ρόλος του κεφαλαίου πρέπει πάντα να υποτάσσεται στην έννοια του «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά».

Παρακολουθήστε το μεταρρυθμιστικό πλοίο να πλέει σταθερά

Όλα εξηγούνται εδώ με σχεδόν διδακτικούς όρους, εξιστορώντας τη γέννηση της «Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ για την περαιτέρω συνολική εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων για την προώθηση του κινεζικού εκσυγχρονισμού».

Αυτό που ήδη αναφέρεται στην καθομιλουμένη σε όλη την Κίνα ως "Η απόφαση" εκτείνεται σε 15 μέρη και 60 άρθρα, χωρισμένα σε τρεις κύριες ενότητες, προτείνοντας περισσότερες από 300 σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Η "Απόφαση", στο σύνολό της, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί- μόνο ο οδικός χάρτης για το πώς οι σχεδιαστές του Πεκίνου έφτασαν εκεί. Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα απλό έγγραφο πολιτικής: είναι μια πεμπτουσία διατριβή τύπου ΚΚΚ, όπου οι λεπτομέρειες των οικονομικών και πολιτικών μέτρων καλύπτονται από σύννεφα εικόνων και μεταφορών.

Ρίξτε μια ματιά, για παράδειγμα, σε αυτό το απόσπασμα:

"Για να διασφαλιστεί ότι το μεταρρυθμιστικό πλοίο πλέει σταθερά προς τα εμπρός, η "Απόφαση" προτείνει πως η περαιτέρω συνολική εμβάθυνση της μεταρρύθμισης πρέπει να εφαρμόσει τις "έξι αρχές": προσήλωση στη συνολική ηγεσία του κόμματος, προσήλωση στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση, προσήλωση στην αρχή της διατήρησης της ακεραιότητας και της προώθησης της καινοτομίας, προσήλωση στην οικοδόμηση του συστήματος ως κύρια γραμμή, προσήλωση στο ολοκληρωμένο κράτος δικαίου και προσήλωση σε μια συστηματική προσέγγιση".

Το μεγαλύτερο μέρος της "Απόφασης" - 6 μέρη σε σύνολο 13 - αφορά την οικονομική μεταρρύθμιση. Θα τα καταφέρει η Κίνα; Φυσικά και θα τα καταφέρει.

Απλά κοιτάξτε τα προηγούμενα. Το 1979 ο Μικρός Πηδαλιούχος Ντενγκ Σιαοπίνγκ άρχισε να μετατρέπει ένα έθνος αγροτών και χωρικών σε μια καλολαδωμένη μηχανή αποτελεσματικών βιομηχανικών εργατών. Στην πορεία, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ πολλαπλασιάστηκε τουλάχιστον 30 φορές.

Τώρα οι επιπτώσεις του Made in China 2025 μετατρέπουν ένα έθνος εργατών εργοστασίων σε ένα έθνος μηχανικών. Από τα 10,5 εκατομμύρια αποφοίτους πανεπιστημίων ετησίως, το ένα τρίτο είναι μηχανικοί.

Η έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη οδήγησε, μεταξύ άλλων παραδειγμάτων, στο να μπορεί η αυτοκινητοβιομηχανία να παράγει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αξίας 9.000 δολαρίων με πλήρη αυτοματισμό και να έχει κέρδος. Η Κίνα είναι ήδη παγκόσμιος ηγέτης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (η BYD κατασκευάζει εργοστάσια στη Βραζιλία, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία, την Ουγγαρία), την ηλιακή ενέργεια, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές (Huawei, ZTE), τον χάλυβα, τη ναυπηγική βιομηχανία - και σύντομα και τους ημιαγωγούς (ευχαριστώ, κυρώσεις Τραμπ).

Ενώ ο Ηγεμόνας ξόδεψε τουλάχιστον 7 τρισεκατομμύρια δολάρια - και συνεχίζει να μετράει - σε μη κερδοφόρους πολέμους για πάντα, η Κίνα ξοδεύει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μια σειρά έργων της Πρωτοβουλίας Ζώνης και Δρόμου (BRI) σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο: η έμφαση δίνεται στους ψηφιακούς/μεταφορικούς διαδρόμους συνδεσιμότητας. Γεωοικονομικές επιταγές συνυφασμένες με την αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή.

Πέρα από την υστερία των ηγεμόνων, γεγονός είναι ότι η κινεζική οικονομία θα αυξηθεί κατά 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2024. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι όλα τα τελευταία τρία χρόνια - εξαιτίας του φαινομένου Covid.

Και το Πεκίνο δανείστηκε ακριβώς μηδέν γουάν για αυτή την ανάπτυξη. Η αμερικανική οικονομία, συγκριτικά, μπορεί να αναπτυχθεί κατά 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024- αλλά η Ουάσινγκτον έπρεπε να δανειστεί 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια για να συμβεί αυτό.

Ο ερευνητής Geoff Roberts συνέταξε έναν πολύ χρήσιμο κατάλογο με όσα κάνει σωστά η Κίνα.

Και όταν πρόκειται για την ουσία, οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Εδώ είναι μόνο μερικοί, εκτός από την αύξηση του ΑΕΠ:

- Το εξωτερικό εμπόριο αγαθών αυξήθηκε κατά 6,1% σε 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.
- Το εμπορικό πλεόνασμα ανέρχεται σε 85 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το 2023.
- Το εμπόριο της ASEAN αυξάνεται κατά 10,5% στα 80 δισ. δολάρια- η Κίνα είναι ο νούμερο ένα εμπορικός εταίρος των επιμέρους μελών της ASEAN.
- Η Κίνα είχε μια σοδειά ρεκόρ, 150 εκατομμύρια τόνους, δημητριακών.
- Ο τομέας των ταχυμεταφορών διακίνησε 80 δισεκατομμύρια δέματα, αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
- Η SMIC είναι το νούμερο δύο καθαρόαιμο χυτήριο στον κόσμο, μετά την TSMC της Ταϊβάν.
- Η China Telecom κατέβαλε 265 εκατ. δολάρια για το 23% της QuantumCTek, πατεντάροντα του Micius, του πρώτου κβαντικού δορυφόρου επικοινωνιών στον κόσμο.
- Η εμπορική αεροδιαστημική εκτόξευσε το 39% των 26 πυραύλων της Κίνας.
- Οι πατέντες εφευρέσεων αυξήθηκαν κατά 43% σε 524.000. Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα με 4 εκατομμύρια εγχώριες πατέντες εφευρέσεων σε ισχύ.- Τα 1.000 ρομποτάξια της Baidu στο Wuhan θα βγάλουν τα έξοδά τους το τέταρτο τρίμηνο και θα είναι κερδοφόρα το επόμενο έτος.
- Η Κίνα διαθέτει το 47% των κορυφαίων ταλέντων τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Πρόσθεσε όχι λιγότερα από 2000 μαθήματα AI στα προγράμματα σπουδών των σχολείων και των κολεγίων από το 2019.
- Στα ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης που διπλασιάζονται ως ερευνητικοί ηγέτες, 7 στα 10 είναι κινεζικά, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου: της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, μπροστά από το Χάρβαρντ.
- Οι εξαιρετικοί "ειδικοί" της Κίνας πιστεύουν τη δική τους φαντασίωση πως οι ΗΠΑ με σύμμαχο την κατεχόμενη Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα θα μπορούσαν να φτάσουν και να ξεπεράσουν την έλξη της Κίνας με την Παγκόσμια Πλειοψηφία, επειδή έχουν περισσότερους πόρους και περισσότερα κεφάλαια.

Ανοησίες. Ακόμα μεγαλύτερη ανοησία είναι να πιστεύει κανείς ότι οι "εταίροι" του Ηγεμόνα στο ΝΑΤΟ - ως υποτελείς - θα ακολουθήσουν τον ηγέτη στη δημιουργία τεχνολογίας αιχμής.

Το τρένο υψηλής ταχύτητας που έχει σημασία έχει ήδη φύγει από το σταθμό. Ο 21ος αιώνας διαμορφώνεται να είναι ο ασιατικός, ευρασιατικός, κινεζικός αιώνας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail