Αυξημένη προθυμία της Ουκρανίας να παραχωρήσει έδαφος

Πρόσφατη δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) δείχνει ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό των Ουκρανών είναι ανοιχτό σε εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία με αντάλλαγμα την ειρήνη. Παρά την αλλαγή αυτή, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα παραμένουν μακριά από την έναρξη διαπραγματεύσεων. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε συμφωνία με τη σημερινή ηγεσία της Ρωσίας, θεσπίζοντας μάλιστα διάταγμα που αποκλείει τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι Ρώσοι εκπρόσωποι θα πρέπει να παραστούν σε μια προγραμματισμένη «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» τον Νοέμβριο. Ανέφερε ότι αν η Μόσχα ήταν πρόθυμη να συζητήσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το Κίεβο θα ήταν ανοιχτό σε διάλογο. Το Newsweek επικοινώνησε με το γραφείο του Zelensky για περαιτέρω σχόλια σχετικά με το θέμα αυτό.

Ο Ζελένσκι δεν έχει δείξει ετοιμότητα να παραχωρήσει εδάφη για την ειρήνη - μια στάση που υποστηρίζεται από το Κίεβο και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τέτοιες παραχωρήσεις θα επιβράβευαν την επιθετικότητα του Πούτιν. Παρ' όλα αυτά, η τελευταία δημοσκόπηση του KIIS, η οποία παρακολουθεί τις ουκρανικές στάσεις από τον Μάιο του 2022, υποδηλώνει μια μεταβαλλόμενη προοπτική μεταξύ του πληθυσμού.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το 32% των Ουκρανών θα δεχόταν να εγκαταλείψει εδάφη για να «επιτύχει την ειρήνη και να διατηρήσει την ανεξαρτησία», ποσοστό αυξημένο από το 26% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και σημαντική αύξηση από το 9% τον Φεβρουάριο του 2023. Ο Viktor Kovalenko, αμυντικός αναλυτής και πρώην Ουκρανός στρατιώτης, δήλωσε στο Newsweek πως το ηθικό των Ουκρανών για την ανάκτηση όλων των εδαφών μπορεί να μειώνεται λόγω της εξάντλησης και των μεγάλων απωλειών. Σημείωσε πως ο ουκρανικός στρατός έχει υιοθετήσει αμυντική στάση και δεν έχει τις δυνατότητες για αντεπίθεση. Επιπλέον, παρά τις διαβεβαιώσεις για σταθερή υποστήριξη, η δυτική βοήθεια εμφανίζεται όλο και πιο αβέβαιη.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 55% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να αντιτίθεται σε εδαφικές παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί από το 74% το Δεκέμβριο του 2023 και το 65% το Φεβρουάριο του 2024. Η αντίθεση στις εδαφικές παραχωρήσεις ποικίλλει ανά περιοχή, με την υψηλότερη αντίσταση στη δυτική Ουκρανία (60 τοις εκατό) και τη χαμηλότερη στο νότο (46 τοις εκατό).

Το KIIS διευκρίνισε πως οι ερωτήσεις της δημοσκόπησης δεν διευκρίνισαν ποια εδάφη θα μπορούσαν να παραχωρηθούν ούτε υπονοούσαν ειρήνη με οποιουσδήποτε όρους ή παράδοση. Όταν ρωτήθηκαν για αποδεκτά σενάρια ειρήνης, το 62% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της ανάκτησης όλων των κατεχόμενων εδαφών και της ένταξης στην ΕΕ χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η δεύτερη πιο δημοφιλής πρόταση, που υποστηρίχθηκε από το 53%, αφορούσε την παραχώρηση του ελέγχου των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, καθώς και της Κριμαίας, ενώ θα ανακτούσε τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών Χερσώνα και Ζαπορίζια και θα εντασσόταν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Κοβαλένκο πρότεινε ότι η μείωση των υποστηρικτών της επιστροφής στα σύνορα του 1991 παρέχει στον Ζελένσκι μεγαλύτερη διπλωματική ευελιξία για να τερματίσει τον πόλεμο με ελάχιστη εσωτερική αντίδραση. Ανέφερε ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο ως ευκαιρία για να διακόψει τους δεσμούς με το φιλορωσικό Ντονμπάς, ενισχύοντας δυνητικά την Ουκρανία. Ο Κοβαλένκο σημείωσε ότι ένα σημαντικό τμήμα της ουκρανικής κοινωνίας θεωρεί το βιομηχανοποιημένο Ντονμπάς ως οικονομικό βάρος και εμπόδιο στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο διευθυντής του KIIS Anton Hrushetskyi τόνισε σε δελτίο τύπου ότι, παρά την κάποια ευελιξία όσον αφορά τις εδαφικές παραχωρήσεις, οι Ουκρανοί «σαφώς δεν συμφωνούν στην ειρήνη με οποιουσδήποτε όρους». Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 3.075 ενηλίκων σε όλες τις περιοχές που ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση μεταξύ 16-22 Μαΐου και 20-25 Ιουνίου, έχει περιθώριο σφάλματος 5%.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail