pixabay / Alexandra_Koch |
Περισσότερες από τις μισές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής (56%) ανέφεραν την τεχνητή νοημοσύνη ως «παράγοντα κινδύνου» στις πιο πρόσφατες ετήσιες εκθέσεις τους, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο έρευνα της Arize AI, μιας πλατφόρμας που παρακολουθεί τις δημόσιες γνωστοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων.
Το 2022, ο αριθμός αυτός ανερχόταν μόλις στο 9%, σημείωσαν οι FT. Η έρευνα επικεντρώθηκε στη λίστα Fortune 500, μια ετήσια κατάταξη των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών με βάση τα συνολικά έσοδα που καταρτίζει το περιοδικό Fortune.
Μεταξύ των κινδύνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη που αναφέρονται στις οικονομικές εκθέσεις είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός που τροφοδοτείται από τις ανησυχίες πως ορισμένες επιχειρήσεις θα είναι ταχύτερες στην αξιοποίηση της τεχνολογίας από άλλες. Επίσης, υψηλά στη λίστα ήταν τα ζητήματα φήμης ή λειτουργίας που απορρέουν από ηθικές ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της ΤΝ στα ανθρώπινα δικαιώματα, την απασχόληση και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην λειτουργεί πάντα όπως προβλέπεται και τα σύνολα δεδομένων μπορεί να είναι ανεπαρκή ή να περιέχουν παράνομες, προκατειλημμένες, επιβλαβείς ή προσβλητικές πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα κέρδη και τη φήμη μιας εταιρείας», δήλωσε ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Motorola.
Ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας αναδείχθηκε ως ο πιο ανήσυχος, με πάνω από το 90% των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Netflix και Disney, να βλέπουν τα ταχέως αναπτυσσόμενα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ως επιχειρηματικό κίνδυνο φέτος.
Ο αντίκτυπος της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, ενός τύπου τεχνητής νοημοσύνης που είναι ικανός να παράγει κείμενο, εικόνες και βίντεο, φέρεται ήδη να γίνεται αισθητός σε μια σειρά από βιομηχανίες, έγραψαν οι FT. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των εταιρειών που συζήτησαν για τον συγκεκριμένο τύπο ΤΝ τον αναγνώρισαν ως κίνδυνο, σημειώνει.
Σε μια από τις πρώτες μεγάλες εργατικές μάχες για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, σεναριογράφοι και ηθοποιοί του Χόλιγουντ πραγματοποίησαν πέρυσι πολύμηνη απεργία για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη συγγραφή σεναρίων και την υποκριτική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υιοθετηθούν κατευθυντήριες γραμμές για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα.