Photo: Public domain |
Erkin Oncan - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξέδωσε ένα νέο έγγραφο με τίτλο «Στρατηγική για την Αρκτική 2024».
Το έγγραφο εξηγεί πώς οι «περιβαλλοντικές αλλαγές» επηρεάζουν την περιοχή της Αρκτικής και τι σημαίνει αυτό για την «ασφάλεια των ΗΠΑ».
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Kathleen Hicks παρουσίασε το 28σέλιδο έγγραφο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο.
Παρόλο που η Hicks βασίστηκε στην ενημέρωσή της στην κλασική αμερικανική αφήγηση της «άμυνας» για τις ΗΠΑ και τις περιφερειακές χώρες, η ενημέρωση και η ίδια η έκθεση περιέχουν σημαντικές νύξεις για πιθανές ενέργειες των ΗΠΑ στην περιοχή.
«Η περιοχή της Αρκτικής των ΗΠΑ είναι κρίσιμη για την άμυνα της πατρίδας μας, την προστασία της εθνικής κυριαρχίας των ΗΠΑ και τη διατήρηση των αμυντικών μας συνθηκών», ξεκίνησε η Hicks. Σημείωσε ότι το λιώσιμο των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής ανοίγει νέους θαλάσσιους δρόμους, οι οποίοι, ενώ παρουσιάζουν «νέες ευκαιρίες» για τις εμπορικές διαδρομές, εγκυμονούν επίσης κινδύνους «για τα έθνη που προηγουμένως προστατεύονταν από το απροσπέλαστο της περιοχής».
Έμφαση στην Κίνα και τη Ρωσία
Ο Χικς υπογράμμισε επίσης την αυξημένη παρουσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) στην Αρκτική και τις επιχειρήσεις της με το ρωσικό ναυτικό.
Περιγράφοντας τη θέση της Κίνας ως «ανησυχητική», ο Hicks σχολίασε την παρουσία της Ρωσίας δηλώνοντας: «Θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα εδάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων».
Ο Χικς ανέφερε ότι η Ρωσία έχει ανοίξει εκ νέου στρατιωτικές εγκαταστάσεις της σοβιετικής εποχής στην Αρκτική, λέγοντας: «Η Ρωσία συνεχίζει να αποτελεί οξεία απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, αυξάνοντας τη στρατιωτική της υποδομή στην Αρκτική και προβάλλοντας υπερβολικές αξιώσεις για τα ύδατα της Αρκτικής».
Σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας, την οποία όρισε ως «απειλή», η Hicks πρόσθεσε:
«Έχουμε δει αυξανόμενη συνεργασία με την Κίνα να χρηματοδοτεί σημαντικά την ενεργειακή αξιοποίηση της Αρκτικής από τη Ρωσία και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες κατέστησαν δυνατές λόγω της ταχείας αύξησης της θερμοκρασίας και της αραίωσης των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν αυξηθεί».
Οι λύσεις που προτείνονται στο έγγραφο είναι «η ενίσχυση των δυνατοτήτων των κοινών δυνάμεων, η μεγαλύτερη συνεργασία με συμμάχους και εταίρους και η διατήρηση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Αρκτική».
Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ λένε: «Συνεχίστε την επέκταση και την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας».
Η προσέγγιση του Χικς, η οποία περιγράφεται ως «Παρατηρώ και απαντώ», θα εκδηλωθεί ως αυξημένες δραστηριότητες πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης, συνεργασίας με συμμάχους και προσπάθειες αποτροπής.
«Ο καθένας έχει ένα ρόλο»
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας για την Αρκτική και την Παγκόσμια Ανθεκτικότητα Iris Ferguson δήλωσε: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τη σωστή αρχιτεκτονική επικοινωνίας για ακριβή αντίληψη, διοίκηση και έλεγχο».
Η Ferguson τόνισε επίσης: «Η χρήση τακτικής και εξοπλισμού αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία αλλά και την επιβίωση στο μοναδικό περιβάλλον της Αρκτικής. Κατά συνέπεια, μία από τις προτεραιότητες του γραφείου μου είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κοινές δυνάμεις είναι εξοπλισμένες και προετοιμασμένες», τονίζοντας πως “όλοι έχουν ρόλο” απέναντι στην αυξανόμενη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η διασφάλιση της «σταθερότητας» στην Αρκτική, όπως ορίζεται με αμερικανικούς όρους, περιλαμβάνει την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, μαζί με κοινές ασκήσεις, πολεμικά παιχνίδια και στρατιωτική εκπαίδευση που θα διεξάγονται στην περιοχή.
Στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αρκτική και γύρω από αυτήν
Παρόλο που η αμερικανική πλευρά δίνει έμφαση στην «άμυνα» στην στρατηγική της για την Αρκτική, η στρατιωτική της δύναμη στην Αρκτική και γύρω από αυτήν είναι αρκετά σημαντική. Από τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις χώρες που αποκαλούν «συμμάχους» ως αποθήκες όπλων και στρατιωτικές βάσεις.
Ας θυμηθούμε τα γνωστά στρατιωτικά σημεία των ΗΠΑ στην Αρκτική και τις γύρω χώρες:
- Στη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προδιάθεσης Πεζοναυτών των ΗΠΑ, βαρέα όπλα και εξοπλισμός προ-αποθηκεύονται για ταχεία ανάπτυξη σε «περιόδους κρίσης».
- Η βάση Varanger στη Νορβηγία χρησιμεύει ως σημαντικό κέντρο εφοδιασμού και εκπαίδευσης για τους Αμερικανούς πεζοναύτες, ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν αποθήκες στρατιωτικού υλικού στο Trondheim. Τα σημεία αυτά είναι εξοπλισμένα με πεζοναύτες, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα πυροβολικού και συστήματα αεράμυνας.
- Η βάση Keflavik στην Ισλανδία χρησιμοποιείται από αποστολές του ΝΑΤΟ και την αμερικανική αεροπορία.
- Η αεροπορική βάση Thule στη Γροιλανδία, η οποία στεγάζει ένα αμερικανικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για βαλλιστικούς πυραύλους, χρησιμοποιείται επίσης για δραστηριότητες επιτήρησης του διαστήματος.
- Στην αεροπορική βάση Eielson στην Αλάσκα, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-35 βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ το Fort Greely διαθέτει συστήματα άμυνας βαλλιστικών πυραύλων.
- Επιπλέον, στην Αλάσκα διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με την ονομασία Northern Edge και Noble Defender, οι οποίες συνοδεύονται από την άσκηση Arctic Challenge Exercise που διεξάγεται με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Η δύναμη της Ρωσίας στην Αρκτική
Όπως οι ΗΠΑ, έτσι και η Ρωσία έχει επίσης μια ολοκληρωμένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Αρκτικής.
Μεταξύ των στρατιωτικών σημείων στην Αρκτική είναι το Βόρειο Κλόβερ, η βορειότερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στη νήσο Κότελνι, η οποία περιλαμβάνει συστήματα αεράμυνας και εγκαταστάσεις ραντάρ, το Ναγκούρσκογιε, η μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση στην Αρκτική, η αεροπορική βάση Ρογκάτσεβο στη Νόβαγια Ζέμλια, το Σεβερομόρσκ, η κύρια βάση του ρωσικού Βόρειου Στόλου, και η βάση του Μουρμάνσκ, το κέντρο του Βόρειου Στόλου. Επιπλέον, η αεροπορική βάση Tiksi, οι νεόκτιστες βάσεις Sabetta και Nagurskoye στη χερσόνησο Yamal είναι μεταξύ αυτών των στρατιωτικών σημείων.
Η Κίνα δεν είναι μέρος της Αρκτικής;
Η αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή της Αρκτικής αποτελείται κυρίως από πλοία του πολεμικού ναυτικού και επιστημονικά ερευνητικά σκάφη που επικεντρώνονται στην έρευνα.
Εκτός από αυτά τα πλοία που εξερευνούν θαλάσσιες διαδρομές και φυσικούς πόρους, τα διάσημα παγοθραυστικά πλοία της Κίνας που χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση στους παγετώνες της Αρκτικής συγκαταλέγονται στις «ανησυχίες» του ατλαντικού μετώπου.
Η Κίνα αναμένεται να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή της Αρκτικής με βάση την αναπτυσσόμενη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία.
Από την άλλη πλευρά, η Κίνα θεωρεί την περιοχή της Αρκτικής ως «κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας» και δραστηριοποιείται στην πολιτική της Αρκτικής εδώ και πολύ καιρό, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι «η Κίνα δεν είναι ενδιαφερόμενος στην περιοχή».
Η Κίνα πρότεινε το 2010 να συμπεριληφθούν στην κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας οι θαλάσσιες περιοχές πέραν των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ). Για την Κίνα, η περιοχή της Αρκτικής έχει επίσης οικονομική σημασία, όπως η διαδρομή του «Πολικού Δρόμου του Μεταξιού».
Αλλά μήπως η Κίνα, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, δεν είναι μέρος της Αρκτικής;
Ας παραθέσουμε κάποια διδακτικά ιστορικά δεδομένα σε αυτό το σημείο:
- Το 1925, η Κίνα προσχώρησε στη Συνθήκη του Σπιτσμπέργκεν, η οποία αναγνωρίζει την κυριαρχία της Νορβηγίας επί του αρκτικού αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ και ζητά την αποστρατιωτικοποίηση του αρχιπελάγους, αρχίζοντας έτσι να συμμετέχει στην επίλυση των ζητημάτων της Αρκτικής. Από τη δεκαετία του 1920, η Κίνα καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες για την εξερεύνηση της Αρκτικής, διευρύνοντας το πεδίο των δραστηριοτήτων της.
- Το 1996, η Κίνα έγινε μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής για την Αρκτική.
- Από το 1999, διεξάγει επιστημονικές έρευνες στην Αρκτική με το ερευνητικό σκάφος Xue Long (Snow Dragon).
- Το 2004, η Κίνα κατασκεύασε τον Αρκτικό Σταθμό Yellow River στο Ny Alesund στο αρχιπέλαγος Spitsbergen.
- Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο του 2018 που περιγράφει λεπτομερώς την στρατηγική της για την Αρκτική, μέχρι το τέλος του 2017, η Κίνα είχε πραγματοποιήσει οκτώ επιστημονικές αποστολές στον Αρκτικό Ωκεανό και διεξήγαγε έρευνα για 14 χρόνια με βάση τον Σταθμό Yellow River.
- Η Κίνα έγινε επίσης η πρώτη ασιατική χώρα που φιλοξένησε την Εβδομάδα Επιστημονικής Διάσκεψης Κορυφής για την Αρκτική, μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για θέματα της Αρκτικής, και έγινε διαπιστευμένος παρατηρητής του Αρκτικού Συμβουλίου το 2013.
Είναι το θέμα μόνο η Κίνα και η Ρωσία;
Αν και η στρατηγική των ΗΠΑ για την Αρκτική υποστηρίζει ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές και η γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή της Αρκτικής αυξάνουν τους κινδύνους για την ασφάλεια, οι ΗΠΑ δικαιολογούν τις προσπάθειες στρατιωτικοποίησής τους αποκλειστικά ως απάντηση σε «απειλητικές ενέργειες από αντίπαλες δυνάμεις», παρόμοια με άλλες περιοχές όπου έχουν εμπλακεί σε γεωπολιτική περικύκλωση.
Ωστόσο, οι στρατηγικές επενδύσεις των ΗΠΑ και η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής με «συμμαχικές δυνάμεις» δημιουργούν μια πολύ πιο έντονη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Αρκτικής.
Η απειλή που αναφέρουν οι ΗΠΑ είναι η αυξανόμενη στρατιωτικοοικονομική συνεργασία δύο μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή της Αρκτικής και η πιθανή ζημία που μπορεί να προκαλέσει αυτή η συνεργασία στην ηγεμονία των ΗΠΑ. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους αυτής της απειλής είναι οι πιθανές νέες εμπορικές διαδρομές που μπορεί να ανοίξουν.
Συνοψίζοντας, μπορεί να ειπωθεί ότι οι εξελίξεις ειδικά στην Αρκτική συμβαίνουν στο πλαίσιο της «μεγάλης αναμέτρησης» που πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται να ξεκινήσει.