Πέντε τοποθεσίες στην Τουρκία μεταξύ των πιθανών ρωσικών στόχων σε μια πυρηνική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ: έκθεση

NΑΤΑLIA KOLESΝΙΚΟVA / ΑFΡ
Freepen.gr - Η Ρωσία έχει εκπαιδεύσει το ναυτικό της να στοχεύει πέντε τοποθεσίες στην Τουρκία, καθώς και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, με πυραύλους που διαθέτουν πυρηνικά σε μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή των Financial Times.

Τα αρχεία που διέρρευσαν, που χρονολογούνται μεταξύ 2008 και 2014, αποκαλύπτουν λεπτομερή σχέδια για πυραυλικές επιθέσεις εναντίον κρατών μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σε περίπτωση πολέμου. Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί του ναυτικού έχουν εκπαιδευτεί να εξαπολύουν συμβατικά ή τακτικά πυρηνικά πλήγματα νωρίς σε μια σύγκρουση, με στόχο να αποδυναμώσουν το στρατιωτικό και οικονομικό δυναμικό των αντιπάλων τους.

Οι χάρτες που περιλαμβάνονται στα αρχεία επισημαίνουν στόχους στην Τουρκία και συγκεκριμένα στις περιοχές του Μαρμαρά, της Μαύρης Θάλασσας και της Κεντρικής Ανατολίας. Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν τη ναυτική βάση Gölcük και το κοντινό διυλιστήριο, τις ναυτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στις βόρειες περιοχές, αρκετές βάσεις της αεροπορίας που είναι κρίσιμες για την αμυντική υποδομή της Τουρκίας και το αρχηγείο διοίκησης που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Άγκυρας.

Τα έγγραφα υπογραμμίζουν επίσης άλλους πιθανούς στόχους σε όλη την Ευρώπη, όπως η δυτική ακτή της Γαλλίας και η βρετανική πόλη Barrow-in-Furness, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατασκευής υποβρυχίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα προτείνει τη χρήση πυρηνικών χτυπημάτων στην αρχή μιας σύγκρουσης για τη μεγιστοποίηση του στρατηγικού πλεονεκτήματος. Η υψηλή ευελιξία και η ικανότητα του ρωσικού ναυτικού για ξαφνικά, προληπτικά χτυπήματα τονίζεται στο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο περιγράφει τη χρήση πυρηνικών και συμβατικών όπλων για την επίτευξη των στόχων της Ρωσίας.

Πρώην αξιωματούχοι και αναλυτές του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχία για τις επιπτώσεις αυτών των αποκαλύψεων. Ο William Alberque, πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των όπλων, προειδοποίησε ότι η στρατηγική της Ρωσίας φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να ενσταλάξει φόβο και να αναγκάσει τα δυτικά έθνη να υποταχθούν. Η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία θεωρούνται δυνητικά αποφασιστικά στον πόλεμο, υπογραμμίζει τους κινδύνους κλιμάκωσης σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν επίσης ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει την ικανότητα να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα σε πλοία επιφανείας, παρά τη συμφωνία του 1991 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης για την αφαίρεση τέτοιων όπλων από τα πλοία του πολεμικού ναυτικού. Αυτή η διατήρηση της πυρηνικής ικανότητας σε πλοία επιφανείας ενέχει σημαντικούς κινδύνους, ιδιαίτερα σε περίπτωση ατυχήματος ή κλιμάκωσης κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης. 

* Πληροφορίες turkishminute.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail