Γερμανικό δικαστήριο αποφαίνεται για πρώτη φορά ότι η Συρία είναι ασφαλής χώρα ανοίγοντας το δρόμο για επαναπατρισμούς

Freepen.gr - Γερμανικό δικαστήριο έκρινε για πρώτη φορά ότι η Συρία είναι ασφαλής χώρα, μια κίνηση που θα ανοίξει το δρόμο για απελάσεις και θα μπορούσε να επηρεάσει το καθεστώς χιλιάδων Σύριων υπηκόων. Παρά την πρωτοποριακή απόφαση, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι Σύριοι που αντιμετωπίζουν εντολές απέλασης είναι απίθανο να απομακρυνθούν από τη χώρα σύντομα.

Από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2011, η πολιτική αριστερά και τα μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν πως οι Σύριοι είχαν δικαίωμα να εγκατασταθούν στη Γερμανία και δεν μπορούσαν να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους λόγω του πολέμου εκεί. Ο πόλεμος είδε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα, με ένα μεγάλο μέρος τους να κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Στη συνέχεια, εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια άλλοι μη Σύριοι μετανάστες ταξίδεψαν μέσω πολλών ασφαλών χωρών για να φτάσουν στη Γερμανία.

Η νέα απόφαση, η οποία εκδόθηκε από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (OVG) στο Μύνστερ, διαπίστωσε ότι η Συρία δεν είναι πλέον τόσο επικίνδυνη όσο ήταν κάποτε και πως οι Σύριοι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Αν και οι δικαστές διαπίστωσαν ότι οι μάχες συνεχίζονται ακόμη στη Συρία, οι μάχες αυτές «δεν έχουν πλέον φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε οι πολίτες να πρέπει να αναμένουν πως θα σκοτωθούν ή θα τραυματιστούν κατά τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων και επιθέσεων με σημαντική πιθανότητα». Επιπλέον, «για τους αμάχους στη Συρία, δεν υπάρχει πλέον σοβαρή, ατομική απειλή για τη ζωή ή τη σωματική τους ακεραιότητα....»

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τις απελάσεις, ενώ και άλλα δικαστήρια ενδέχεται να εκδώσουν παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον. Η απόφαση έρχεται αφού οι δανικές αρχές κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα το 2021. Η Σουηδία, με τη σειρά της, αποφάνθηκε το 2022 ότι ορισμένα μέρη της Συρίας είναι αρκετά ασφαλή ώστε να αρχίσει να απορρίπτει τις αιτήσεις ασύλου και να προχωρήσει σε απελάσεις. 

* Πληροφορίες rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail