Η Τουρκία διογκώνει τα εμπορικά στοιχεία για την Παλαιστίνη για να συγκαλύψει συνεχιζόμενες εξαγωγές προς το Ισραήλ;

pixabay
Freepen.gr - Τα πρόσφατα στοιχεία των εξαγωγών της Τουρκίας δείχνουν σημαντική αύξηση του εμπορίου με την Παλαιστίνη, γεγονός που οδηγεί σε εικασίες ότι η χώρα μπορεί να συγκαλύπτει το συνεχιζόμενο εμπόριο με το Ισραήλ με το πρόσχημα των εξαγωγών προς την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Συνέλευση Τούρκων Εξαγωγέων (TİM), οι εξαγωγές προς το Ισραήλ φέρονται να έχουν μηδενιστεί, ενώ οι εξαγωγές προς την Παλαιστίνη έχουν αυξηθεί κατά ένα εξαιρετικό ποσοστό 1.180% σε ετήσια βάση.

Το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τον Μάιο πως οι εξαγωγές προς το Ισραήλ σταμάτησαν μέχρι να εξασφαλιστεί ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Ωστόσο, αυτά τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Τουρκία μπορεί να ανακατευθύνει το εμπόριό της μέσω Παλαιστίνης για να διατηρήσει τις οικονομικές αλληλεπιδράσεις με το Ισραήλ, ενώ παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα στα επίσημα αρχεία.

Τον Ιούλιο του 2023 η Τουρκία εξήγαγε αγαθά αξίας 9,3 εκατομμυρίων δολαρίων στην Παλαιστίνη. Μέχρι τον Ιούλιο του 2024 ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε 119,5 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η δραματική αύξηση συμπίπτει με την αναφερόμενη πλήρη διακοπή των τουρκικών εξαγωγών προς το Ισραήλ, οι οποίες προηγουμένως είχαν ανέλθει σε 383,9 εκατ. δολάρια τον Ιούλιο του 2023.

Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στις εξαγωγές χάλυβα και τσιμέντου προς την Παλαιστίνη. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές χάλυβα έκαναν άλμα από 27.000 δολάρια τον Ιούλιο του 2023 σε 14,3 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2024 - μια αξιοσημείωτη αύξηση 51.756%. Οι εξαγωγές τσιμέντου αυξήθηκαν επίσης δραματικά από 1.000 δολάρια σε 4,7 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, προηγουμένως ανύπαρκτες κατηγορίες όπως κοσμήματα και έπιπλα κατέχουν πλέον εξέχουσα θέση στο εμπόριο με την Παλαιστίνη. Οι εξαγωγές κοσμημάτων εκτινάχθηκαν από μηδέν σε 170.000 δολάρια και οι εισαγωγές επίπλων εκτινάχθηκαν σε 12 εκατομμύρια δολάρια.

Αναλυτές και δημοσιογράφοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη γνησιότητα αυτών των εμπορικών στοιχείων. Ο Uğur Zengin από την εφημερίδα Evrensel ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια προσπάθεια να συσκοτιστούν οι εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι οι εξαγωγές αφορούν την Παλαιστίνη. Η υποψία αυτή ενισχύεται από τη σημαντική αύξηση σε προηγουμένως αμελητέες κατηγορίες εξαγωγών, όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail