Η Παραγουάη διατάσσει την αποχώρηση του Αμερικανού πρεσβευτή μετά τις κυρώσεις κατά του πρώην προέδρου της

pixabay / DavidRockDesign
Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ να διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της παραγουανής εταιρείας Tabesa (Tabacalera del Este) για τις σχέσεις της με τον πρώην πρόεδρο της Παραγουάης Οράσιο Κάρτες (2013-2018) έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Σαντιάγο Πένια και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ασουνσιόν. Ενώ οι ιθύνοντες της Παραγουάης στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν προσπαθούν να αποφύγουν μια διπλωματική σύγκρουση, η Ουάσινγκτον έχει ενημερωθεί να "προχωρήσει" με την αποχώρηση του πρέσβη Marc Ostfield.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Στις 6 Αυγούστου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την επέκταση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον Κάρτες τον Ιανουάριο του 2023 στην Ταμπέσα και τον κατηγόρησε για "σημαντική διαφθορά". Παρόλο που ο Cartes αποεπένδυσε το μερίδιό του στην εταιρεία -το οποίο ανερχόταν σε τουλάχιστον 50%- η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την εταιρεία ότι φέρεται να πλήρωνε εκατομμύρια δολάρια στον πρώην πρόεδρο της Παραγουάης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τα μέτρα "ενισχύουν τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του πρώην προέδρου Cartes και καταδεικνύουν τη δέσμευση των ΗΠΑ να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των προγραμμάτων κυρώσεων και να εμποδίσουν τη δυνατότητα του Cartes να λαμβάνει οικονομικά οφέλη".

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Marc Ostfield εξέφρασε παρόμοιο συναίσθημα, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον "θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των σχετικών εργαλείων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις θεωρήσεις, των ορισμών, των οικονομικών κυρώσεων και της έκδοσης".

Η θέση της Ουάσινγκτον δεν έτυχε καλής υποδοχής από την κυβέρνηση Πένια, η οποία κάλεσε τον Όστφιλντ και εξέδωσε ανακοίνωση για το πώς η Ασουνσιόν "δέχθηκε με δυσαρέσκεια την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτικοποίηση των διοικητικών κυρώσεων".

"Από την αρχή αυτής της κυβέρνησης, περάσαμε μια περίοδο κατά την οποία οικοδομήθηκε εμπιστοσύνη, γι' αυτό και είμαστε δυσαρεστημένοι από την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτικοποίηση των διοικητικών κυρώσεων. Για το λόγο αυτό, ζητάμε από την αμερικανική κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία αποχώρησης του πρέσβη και να αποτρέψει έτσι την απώλεια εμπιστοσύνης προς ένα πρόσωπο από το να βλάψει τη σχέση που ιστορικά διατηρούμε", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Παραγουάης.

Η κυβέρνηση του Πένια δεν αγνοεί το υποκείμενο ζήτημα των κυρώσεων κατά του Κάρτες, αλλά επιδιώκει να υπογραμμίσει τη δυσαρέσκειά της επειδή η κατηγορία κατά του πρώην προέδρου έχει αναμφισβήτητα σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, το περιστατικό θα μπορούσε να καθυστερήσει την άφιξη του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Παραγουάη.

Το αίτημα προς την Ουάσινγκτον να επιταχύνει την αναχώρηση του Ostfield, του οποίου η αποστολή είχε ήδη λήξει, δεν αποτελεί συνηθισμένο μέτρο στη διεθνή διπλωματία, αλλά αποσαφηνίζει τη θέση της Ασουνσιόν. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση του Πένια επιδιώκει να διασφαλίσει πως το επεισόδιο δεν θα προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ, ιδίως όταν η κυβέρνηση του σημερινού προέδρου μόλις ανακοίνωσε ως επίτευγμα την ανάκαμψη της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα.

Η Ασουνσιόν έχει τροποποιήσει τον λόγο της, διατηρώντας μια ελεγχόμενη αντίδραση. Αυτό που αρχικά καταγγέλθηκε ως "ξένη ανάμειξη" έχει μετατραπεί σε μια πιο μετριοπαθή κριτική, η οποία επικεντρώνεται στις μορφές και τις μεθόδους που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης και επισημαίνει την περιττή πολιτικοποίηση και τη χρήση της ανακοίνωσης των κυρώσεων από τα μέσα ενημέρωσης.

Υπάρχει σαφής δυσαρέσκεια μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν τον Cartes, οι οποίοι είναι πιο αντιδραστικοί απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις. Η κατάσταση φέρνει τον Πένια σε δυσάρεστη θέση, καθώς οι υποστηρικτές του Κάρτες θέλουν να θέσει μεγαλύτερα όρια με την Ουάσινγκτον.

Παρά το περιστατικό, η κυβέρνηση του Πένια θα συνεχίσει να έχει την Ουάσινγκτον ως έναν από τους κύριους συμμάχους της. Η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής του Πένια είναι στενά συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ, οπότε πιθανότατα θα προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, η στρατηγική του θα είναι να αναζητήσει άλλες διεθνείς συμμαχίες που μπορούν να αντισταθμίσουν την επιρροή του Λευκού Οίκου στην πολιτική της Παραγουάης.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ κατά του Cartes αποτελούν μέρος αυτού που η Ουάσινγκτον αποκαλεί "νόμο Magnitsky", έναν νόμο εθνικής ασφάλειας για την προστασία των οικονομικών, πολιτικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 300 άτομα παγκοσμίως για παραβίαση των διατάξεων του νόμου Μαγκνίτσκι, οι οποίες αφορούν μη Αμερικανούς πολίτες που χρησιμοποιούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ χωρίς να τηρούν τα πρότυπα ασφαλείας του.

Η Ουάσινγκτον είχε επίσης προηγουμένως δικαιολογήσει τις κυρώσεις κατά του Cartes με βάση μια φερόμενη σχέση μεταξύ του πρώην προέδρου της Παραγουάης και του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν και επειδή φέρεται να παρενέβη σε μια διεθνή έρευνα για διεθνές έγκλημα.

Η κατάσταση του Cartes δεν επαναλαμβάνεται με άλλους νοτιοαμερικανούς πολιτικούς που έχουν ερευνηθεί για διαφθορά. Στην πραγματικότητα, η Παραγουάη είναι η μόνη χώρα στη Νότια Αμερική όπου οι ΗΠΑ ενεργούν ως παρατηρητής της εσωτερικής διαφθοράς και ενεργός φύλακας κατά των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Παρόμοιες περιπτώσεις συναντώνται μόνο στην Κεντρική Αμερική, όπου οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει ανάλογες κυρώσεις βάσει παρόμοιου νομικού πλαισίου. Από την άποψη αυτή, το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για τον Cartes δεν έχει τερματιστεί παρά την αποχώρησή του από την πολιτική.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail