Sputnik/Ilya Pitalev |
Ο Valentin Gibalov, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, σε συνομιλία με τις ανταποκρίτριες της Kommersant Elena Chernenko και Polina Smertina - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr
Τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ έχει γίνει πιο περίπλοκη. Την περασμένη Πέμπτη, συντρίμμια και θραύσματα από καταρριφθέντες πυραύλους βρέθηκαν στο συγκρότημά του, μεταξύ άλλων στον χώρο επεξεργασίας ραδιενεργών αποβλήτων. Την Παρασκευή, ένας υποσταθμός τέθηκε εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα η πόλη Κουρτσάτοφ, η πλησιέστερη στον σταθμό, να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom προειδοποίησε το Σάββατο ότι «αυτή την στιγμή εξακολουθεί να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος χτυπημάτων και προκλήσεων από τον ουκρανικό στρατό στον πυρηνικό σταθμό».
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant μίλησε με τον Βαλεντίν Γκιμπάλοφ, έναν ανεξάρτητο πυρηνικό εμπειρογνώμονα που ειδικεύεται στον εξοπλισμό δοσιμετρίας, για διάφορα σενάρια για τα εργοστάσια.
- Πώς διαφέρει η κατάσταση ασφαλείας στον NPP Κουρσκ από εκείνη στον NPP Ζαπορόζιε (που κατέχει η Ρωσία σε πρώην ουκρανικό έδαφος); Καθένας από αυτούς βρίσκεται κοντά στη ζώνη σύγκρουσης, αλλά ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των αντιδραστήρων υψηλής ισχύος τύπου καναλιού (RBMK) στο Κουρσκ και των αντιδραστήρων ενέργειας νερού-νερού (VVER) στο Zaporozhye;
- Ναι, για δεύτερη φορά στην ιστορία κινδυνεύουμε να δούμε έναν μεγάλο πυρηνικό σταθμό σε εμπόλεμη ζώνη. Το Κουρσκ διαθέτει τέσσερις μονάδες με αντιδραστήρες RBMK-1000, ενώ άλλες δύο μονάδες με αντιδραστήρες VVER-TOI βρίσκονται υπό κατασκευή. Η κύρια διαφορά μεταξύ RBMK και VVER-1000 είναι η απουσία δοχείου συγκράτησης στους πρώτους - ένα παχύ κέλυφος από οπλισμένο σκυρόδεμα που έχει σχεδιαστεί για να κρατά τον ατμό μέσα στο θάλαμο του αντιδραστήρα σε περίπτωση εκδήλωσης αποσυμπίεσης. Οι RBMK δεν διαθέτουν τέτοια δομή. Αυτό αυξάνει την ευπάθεια ενός NPP με αντιδραστήρα αυτού του τύπου σε τυχαία ή μη τυχαία χτυπήματα από οβίδες, πυραύλους, βόμβες και παρόμοια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ατύχημα ακτινοβολίας με απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ακόμη και ένας «απροστάτευτος» RBMK είναι μια ογκώδης και μεγάλης κλίμακας βιομηχανική δομή, δηλαδή θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα βαρύτερα είδη όπλων για να προκληθεί βλάβη σε έναν πυρηνικό σταθμό με ατύχημα ακτινοβολίας. Επιπλέον, σε αντίθεση με τον NPP Ζαπορόζιε, ο NPP Κουρσκ είναι πιθανό να καλύπτεται από ισχυρό σύστημα αεράμυνας, γεγονός που καθιστά το σενάριο αυτό γενικά απίθανο.
- Ποια άλλα σενάρια είναι πιθανά σε περίπτωση βομβαρδισμού του εργοστασίου; Για παράδειγμα, αν δεν χτυπηθεί ο αντιδραστήρας αλλά το μηχανοστάσιο ή οι μετασχηματιστές;
- Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια τεράστια βιομηχανική εγκατάσταση και όλα όσα είναι επικίνδυνα από άποψη ακτινοβολίας (αντιδραστήρας, δεξαμενές αναλωμένων καυσίμων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών και υγρών ραδιενεργών αποβλήτων) καταλαμβάνουν ένα μικρό μέρος της επιφάνειάς του, λιγότερο από 5%. Σε περίπτωση τυχαίων χτυπημάτων με πυρομαχικά, είναι απίθανο οι ζημιές να οδηγήσουν ακόμη και σε διακοπή λειτουργίας της μονάδας, αν και, αν η κατάσταση παραταθεί, είναι πιθανό, για να μειωθεί ο κίνδυνος, να ληφθεί απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας των μονάδων με ψύξη του αντιδραστήρα. Ένα χτύπημα στην αίθουσα του στροβίλου ή στους μετασχηματιστές θα οδηγούσε, φυσικά, σε ένα ανθρωπογενές ατύχημα, ενδεχομένως σοβαρό, αλλά δεν θα κατέληγε σε απελευθέρωση ραδιενέργειας, επειδή ο ΑΗΣ έχει γενικά σχεδιαστεί με σταδιακή προστασία του αντιδραστήρα από υπερθέρμανση και απώλεια συγκράτησης, γεγονός που καθιστά δυνατή την επιβίωση ζημιών σε άλλα συστήματα, ακόμη και σε αυτά που είναι σημαντικά για τη συνεχιζόμενη ζωή του σταθμού.
— Δηλαδή, είναι αδύνατη η επανάληψη του ατυχήματος του Τσερνομπίλ το 1986; Το λέω γιατί οι αντιδραστήρες εκεί ήταν ίδιοι.
— Ναι, αυτό είναι αδύνατο. Η βασική αιτία του ατυχήματος στη Μονάδα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ ήταν σχεδιαστικά ελαττώματα στο RBMK-1000, τα οποία οδήγησαν στην ταχεία απελευθέρωση πυρηνικής ενέργειας ισοδύναμης με εκατοντάδες τόνους TNT. Αυτά τα σχεδιαστικά ελαττώματα διορθώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι αντιδραστήρες αναβαθμίστηκαν εκτενώς. Τώρα είναι αδύνατο να αναπαραχθεί η ίδια έκρηξη στα υπάρχοντα RBMK από οποιαδήποτε εξωτερική ή εσωτερική πρόσκρουση. Ακόμη και αν υποθέσουμε ένα μάλλον απίθανο σενάριο στρατιωτικής επίθεσης μεγάλης κλίμακας που οδηγεί στο άνοιγμα του αντιδραστήρα - η κλίμακα του ατυχήματος με ραδιενέργεια θα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στην περίπτωση του ατυχήματος του Τσερνομπίλ.
— Τον Ιούλιο, αναφέρθηκε ότι είχε παραδοθεί φρέσκο καύσιμο στην πρώτη μονάδα ισχύος του Κουρσκ NPP-2 και ότι οι προετοιμασίες ήταν σε εξέλιξη για «ψυχρή και θερμή λειτουργία του αντιδραστήρα». Υπάρχουν κίνδυνοι;
— Αυτό είναι ίσως το λιγότερο επικίνδυνο ζήτημα στα σενάρια επίθεσης του πυρηνικού πυρηνικού πυρός του Κουρσκ. Το φρέσκο καύσιμο έχει αμελητέα ραδιενέργεια, είναι εντελώς χημικά αδρανές και βρίσκεται σε ένα προστατευμένο συγκρότημα φρέσκου καυσίμου. Ο αντιδραστήρας NPP-2 Unit 1, ο οποίος είναι υπό κατασκευή, δεν έχει φορτωμένο ραδιενεργό ή σχάσιμο υλικό αυτή τη στιγμή, η μονάδα βρίσκεται σε λειτουργία, δηλαδή δεν είναι ακόμη λειτουργικός πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής.
— Πόσο κρίσιμη είναι η μείωση του προσωπικού στο εργοτάξιο του Κουρσκ NPP-2; Άλλωστε, αυτό είναι το μεγαλύτερο εργοτάξιο πυρηνικής κατασκευής στη Ρωσία αυτή τη στιγμή.
— Λοιπόν, από την άποψη των ευρύτερων προβλημάτων που συζητάμε, δεν είναι καθόλου κρίσιμο. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι η πρώτη μονάδα, που έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για το 2025, θα καθυστερήσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Στην καλύτερη περίπτωση, ούτε αυτό θα συμβεί.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από thn Kommersant,