Η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τα εδάφη που έχασε από τη Ρωσία - Τσέχος πρόεδρος

ukrinform.net
Freepen.gr - Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί στο μπλοκ χωρίς να χρειαστεί να ανακτήσει τα εδάφη που έχει χάσει από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ.

Ο Πάβελ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ από το 2015 έως το 2018, υποστήριξε ότι το Κίεβο μπορεί να μην χρειάζεται να επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο του να ανακτήσει όλα τα χαμένα εδάφη του από τη Ρωσία προκειμένου να ενταχθεί στο μπλοκ.

«Δεν νομίζω πως η πλήρης αποκατάσταση του ελέγχου ολόκληρης της επικράτειας αποτελεί προϋπόθεση. Εάν υπάρχει οριοθέτηση, ακόμη και διοικητικό σύνορο, τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το διοικητικό σύνορο ως προσωρινό και να δεχτούμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ με το έδαφος που θα ελέγχει εκείνη τη στιγμή», δήλωσε ο Πάβελ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Novinky.cz τη Δευτέρα.

Ως παράδειγμα, ο Πάβελ ανέφερε τη Δυτική Γερμανία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1955, όταν η «διαίρεση της Γερμανίας δεν έγινε αποδεκτή από τα δυτικά κράτη» και η Ανατολική Γερμανία «ήταν υπό κατοχή από τη Σοβιετική Ένωση». Η Γερμανία επανενώθηκε τελικά μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ.

«Έτσι, νομίζω πως υπάρχει μια λύση τόσο τεχνικά όσο και νομικά για να επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς να φέρει το ΝΑΤΟ σε σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία», υποστήριξε ο Τσέχος πρόεδρος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail