Ο χρυσός φτάνει σε υψηλά ρεκόρ αλλά η ανεργία στις ΗΠΑ αυξάνεται εν μέσω φόβων για ύφεση

Ο χρυσός υποχώρησε στις 5 Αυγούστου από τα πρόσφατα υψηλά ρεκόρ, ακολουθώντας τις μετοχές, το πετρέλαιο και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου που υποχωρούν εν μέσω της αύξησης της ανεργίας στις ΗΠΑ και των αυξανόμενων φόβων της αγοράς για ύφεση. Μάλιστα, ένας από τους πιο σεβαστούς οικονομολόγους στις ΗΠΑ δήλωσε κατηγορηματικά πως "αρχίζει να μυρίζει ότι πλησιάζει ύφεση".

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Στο κλείσιμο της 5ης Αυγούστου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς του αμερικανικού χρυσού για παράδοση Δεκεμβρίου διαμορφώνονταν στα 2.447,80 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 22 δολαρίων ή 0,9% την ημέρα. Το μέταλλο έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 2.522,20 δολαρίων την 1η Αυγούστου, προτού κλείσει την εβδομάδα με άνοδο 2,7%, τη μεγαλύτερη από το ράλι 3,3% την εβδομάδα που έληξε στις 5 Μαΐου. Η τιμή του χρυσού spot, η οποία αντικατοπτρίζει τις συναλλαγές ράβδων σε πραγματικό χρόνο, διατηρήθηκε σταθερά λίγο πάνω από τα 2.407 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 36 δολαρίων ή 1,5%.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν βουτιά καθώς οι μετοχές στη Wall Street συνέχισαν την ελεύθερη πτώση τους και οι τιμές του αργού έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους για το 2024, εν μέσω ανησυχιών για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στη μεγαλύτερη οικονομία και καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Αυγούστου, ο Nikkei, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Τόκιο, ο οποίος αντανακλά τη διακύμανση των τιμών των μετοχών 225 κορυφαίων εταιρειών στην Ιαπωνία, υποχώρησε κατά σχεδόν 4.000 μονάδες βάσης εν μέσω των ανησυχιών των επενδυτών για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ και την ενίσχυση του γεν έναντι του δολαρίου.

Η πτώση είχε φθάσει το 13%, αντιπροσωπεύοντας μείωση άνω των 4.000 μονάδων βάσης. Αυτό ξεπέρασε τη χειρότερη ιστορική πτώση της "Μαύρης Δευτέρας" του 1987, όταν η κατάρρευση ήταν 3.836,33 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Adam Button, οικονομολόγο και σχολιαστή της αγοράς στο ForexLive, οι διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές οφείλονται στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ, το οποίο αυξήθηκε στο 4,3% τον Ιούλιο και δεδομένης αυτής της κατάστασης, οι επενδυτές φοβούνται ότι αυτό υποδηλώνει τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Και πρόσθεσε: "Ο χρυσός τα πάει καλά όταν τα πράγματα είναι άσχημα, αλλά όχι όταν είναι πραγματικά άσχημα".

Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί από τότε που το υπουργείο Εργασίας ανέφερε τον Ιούλιο πως δημιουργήθηκαν μόνο 114.000 θέσεις εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα, ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησε η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID-19. Παρ' όλα αυτά, η ανεργία αυξήθηκε στο 4,3% τον Ιούλιο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2021, και με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Εργασίας.

Το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας ανέφερε πως "το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,3% τον Ιούλιο και ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 352.000 στα 7,2 εκατομμύρια. Τα μέτρα αυτά είναι υψηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 3,5% και ο αριθμός των ανέργων ήταν 5,9 εκατομμύρια".

Μεταξύ των κύριων ομάδων εργαζομένων, τα ποσοστά ανεργίας για τους ενήλικες άνδρες (4,0%) και τους λευκούς (3,8%) αυξήθηκαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού. Τα ποσοστά ανεργίας για τις ενήλικες γυναίκες (3,8%), τους εφήβους (12,4%), τους Αφροαμερικανούς (6,3%), τους Ασιάτες (3,7%) και τους ισπανόφωνους (5,3%) παρέμειναν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του μήνα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συνθήκες, δεν είναι να απορεί κανείς που ο John Lonski, οικονομολόγος των χρηματοπιστωτικών αγορών, δήλωσε στο Fox News πως οι συνθήκες είναι έτοιμες για οικονομική ύφεση στο εγγύς μέλλον.

"Αρχίζω να μυρίζομαι ότι έρχεται ύφεση", δήλωσε ο οικονομολόγος. "Αυτό το άλμα του ποσοστού ανεργίας, Θεέ μου, 4,3%, αυτό είναι απότομα αυξημένο σε σχέση με πριν από λίγο καιρό".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντέδρασε στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το BLS στις 2 Αυγούστου και αναγνώρισε πως τον Ιούλιο, η απασχόληση αυξάνεται πιο σταδιακά, παρά το γεγονός ότι από τότε που ανέλαβε την εξουσία, όπως είπε, έχουν δημιουργηθεί 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης εδώ και μισό αιώνα.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αμερικανική αγορά εργασίας έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου ήταν βρώμικη. Έρχεται ύφεση; Ήταν τόσο άσχημα [όσο] φαινόταν;  Ίσως όχι. Το μεγάλο μυστήριο ήταν η τεράστια αύξηση των ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω κακοκαιρίας. Περίεργο..." δήλωσε ο Jeffry Bartash, αναλυτής στην εξειδικευμένη εταιρεία MarketWatch.

Παρά την προπαγάνδα του Μπάιντεν για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη, όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια σοβαρή ύφεση. Αντιθέτως, θα τον θυμούνται ως τον πρόεδρο που δεν βελτίωσε την φθίνουσα οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ, καθώς αντ' αυτού έδωσε προτεραιότητα στον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας με σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail