Θα κάνουν οι Αμερικανοί την Καμάλα Χάρις την πρώτη γυναίκα πρόεδρό τους;

Photo: flickr.com by Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0
Θα γίνει η Καμάλα Χάρις η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ; Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για τους Ρεπουμπλικάνους; Ποιο είναι το μέλλον των αμερικανορωσικών σχέσεων; Το Pravda.Ru έθεσε αυτές και άλλες ερωτήσεις στην Alexandra Voitolovskaya, ερευνήτρια στον τομέα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στο Κέντρο Primakov για τις βορειοαμερικανικές μελέτες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
 
Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Σχετικά με την Καμάλα Χάρις

«Όταν ο Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα, κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. Πολλοί ειδικοί τη θεωρούν αδύναμη αντίπαλο για τον Τραμπ. Γιατί;»

«Πρώτα απ' όλα, είναι μια γυναίκα τζαμαϊκανής-ινδικής καταγωγής. Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στην παραδοσιακή κοινωνία της Αμερικής που εξακολουθεί να μην τους αρέσει η ιδέα μιας γυναίκας προέδρου, πόσο μάλλον μιας σκουρόχρωμης γυναίκας.

«Δεύτερον, ως αντιπρόεδρος, έχει δείξει τον εαυτό της υπό ένα μάλλον συγκεκριμένο πρίσμα, ίσως επίτηδες για να μην επισκιάσει τον Τζο Μπάιντεν. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει την εικόνα μιας έξυπνης, διορατικής και ανεξάρτητης πολιτικού».

«Έχει την εικόνα μιας πολιτικού που γελάει συνέχεια, πράγματι. Ωστόσο, πρόκειται να αποτελέσει ένα σοβαρό εμπόδιο που ο Ντόναλντ Τραμπ ίσως να μην μπορέσει καν να ξεπεράσει ή το αντίστροφο;»
«Ο Τραμπ είναι προφανώς επικεφαλής της κούρσας τώρα. Μπορεί κανείς να το δει στις δημοσκοπήσεις ακόμη και στις επτά πολιτείες των ΗΠΑ, που θα καθορίσουν πιθανότατα το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών φέτος. Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε τόσο άσχημα στο ντιμπέιτ, που τα ποσοστά του άρχισαν να πέφτουν και τελικά αποχώρησε από την κούρσα. Πιθανότατα αναγκάστηκε να το κάνει. Όσο για την Καμάλα, είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο αδύναμη είναι.

«Σε σύγκριση με τον Τραμπ, η Καμάλα Χάρις μπορεί να δείξει τη δύναμή της επειδή είναι πλέον η νέα υποψήφια, όχι ο Τραμπ. Επιπλέον, είναι μια γυναίκα με σχεδόν υπεραριστερές φιλελεύθερες αξίες που μοιράζονται τόσο το φιλελεύθερο κομμάτι των Αμερικανών πολιτών όσο και οι μετριοπαθείς Αμερικανοί.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο ποσοστό. Πρέπει να κερδίσει έναν αριθμό πολιτειών που ταλαντεύονται, και εδώ είναι που μπορεί να συναντήσει δυσκολίες, καθώς αυτές οι πολιτείες αντιπροσωπεύουν το εκλογικό σώμα του Τραμπ που τον έφερε στην εξουσία το 2016».

Σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν πιο προβλέψιμος ως πολιτικός εταίρος για τη Ρωσία. Πιστεύετε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας άβολος νικητής για τη Ρωσία;».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε στην προηγούμενη προεδρία του πως η ρητορική του διέφερε εντελώς από τη δράση του. Όπως θυμόμαστε, η ρητορική του ήταν αρκετά συμφιλιωτική, αλλά αν εξετάσουμε τις πράξεις του, τότε ο κατάλογος περιλαμβάνει:

- Νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων,
- Αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF),
- Αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη Open Skies.

«Αυτά ήταν σοβαρά δομικά στοιχεία τόσο για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις όσο και για την παγκόσμια ασφάλεια, τα οποία ο Τραμπ δεν δίστασε να καταστρέψει. Το διάταγμα CAATSA κατοχύρωσε νομικά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Τραμπ ήταν αυτός που το έκανε αυτό. Θα μπορούσε να είχε άρει όλες τις κυρώσεις που είχε επιβάλει πριν από αυτόν ο Μπαράκ Ομπάμα. Αντ' αυτού, πέρασε έναν νόμο μέσω του Κογκρέσου που τις κατοχύρωσε για πάντα και τώρα μόνο το Κογκρέσο μπορεί να τις άρει».

Σχετικά με τον J. D. Vance

«Ο αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ J. D. Vance φαίνεται να είναι μια πολύ περίπλοκη φιγούρα. Είναι η υποψηφιότητά του επωφελής για τη Ρωσία;»

«Πρέπει να καταλάβει κανείς εδώ πως ο αντιπρόεδρος είναι ένα πρόσωπο που δεν αποφασίζει ούτε διευθύνει τίποτα. Πρόκειται για το πρόσωπο που πρέπει να αντικαταστήσει τον πρόεδρο σε περίπτωση θανάτου ή παραίτησής του. Ο αντιπρόεδρος είναι επίσης ο επικεφαλής της Γερουσίας, μετράει τις ψήφους των εκλεκτόρων.

«Ο Τζον Άνταμς, ο πρώτος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αποκάλεσε την αντιπροεδρία «το πιο ασήμαντο αξίωμα που επινόησε ποτέ η εφεύρεση του ανθρώπου ή συνέλαβε η φαντασία του».

«Ως εκ τούτου, δεν μας ενδιαφέρει πόσο διαπραγματεύσιμος θα είναι ο Βανς αν κερδίσει ο Τραμπ. Μας ενδιαφέρει η γνώμη του για θέματα εξωτερικής πολιτικής γενικά. Ο Τραμπ χρειάζεται τον Βανς αποκλειστικά και μόνο για να κατακτήσει τις πολιτείες της «ζώνης της σκουριάς», να ανακτήσει εκεί το εκλογικό του σώμα και να προσελκύσει τον νεανικό πληθυσμό, διότι οι νέοι τον θεωρούν πλέον ως έναν ηλικιωμένο δρομέα. Δεν νομίζω ότι ο Τραμπ θα συμβουλευτεί τον Βανς για θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Προβλέψεις για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

«Ποια περίοδος των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες περιμένει τη Μόσχα αν ο Τραμπ έρθει στην εξουσία; Πιστεύετε πως η Ρωσία έχει πιθανότητες να επιτύχει ορισμένες συμφωνίες στο μέλλον σε θέματα παγκόσμιας τάξης;»

«Υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα που ονομάζεται Σχέδιο 2025, ανεπίσημα θεωρείται πρόγραμμα του Τραμπ, αλλά ο Τραμπ δεν συνδέει τον εαυτό του με αυτό. Έχει κρατήσει δημόσια αποστάσεις από αυτό. Το πρόγραμμα λέει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα βοηθήσει το Κίεβο μόνο εάν το Κίεβο συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τελεσίγραφο, αλλά όχι σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά σε σχέση με την Ουκρανία.

«Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Τραμπ, υποθέτω ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα καλό από αυτές. Η προηγούμενη πολιτική πορεία του Τραμπ έχει ήδη δείξει πόσο πραγματιστής μπορεί να είναι.

«Ο Τραμπ είναι απόλυτος πραγματιστής, τον ενδιαφέρουν περισσότερο τα οικονομικά οφέλη. Θα υπάρξει ισχυρή, απολύτως ασυμβίβαστη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στους τομείς όπου η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οικονομικές διασταυρώσεις.

«Όσον αφορά τις σχέσεις τα επόμενα χρόνια εν γένει, υποθέτω ότι όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν πόλεμο με τη Ρωσία μέσω των πληρεξουσίων τους, δεν υπάρχει τίποτα απολύτως να συζητήσουμε εδώ. Ωστόσο, η ρωσική ηγεσία παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις. Η μπάλα είναι στην πλευρά του αντιπάλου. Ας περιμένουμε να δούμε.

«Όσο για την Καμάλα Χάρις, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμά κανείς τα μέτρια άτομα. Μόλις έρθουν στην εξουσία μπορεί να ακολουθήσουν τις πιο ένθερμες, ασυμβίβαστες πολιτικές.

«Πιστεύω ότι θα δούμε την Ουάσινγκτον να δρα στον απόηχο της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες. Πρέπει ακόμη να περιμένουμε μέχρι ο Τζο Μπάιντεν να εκκενώσει τον Λευκό Οίκο, η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί μόλις τον Ιανουάριο του 2025».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail