Η υποστήριξη των ΗΠΑ και του Πακιστάν προς τους ισλαμιστές αποσταθεροποίησε το Μπαγκλαντές και ανάγκασε τη Χασίνα να παραιτηθεί

Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα παραιτήθηκε από τη θέση της στις 5 Αυγούστου εν μέσω αναταραχών στη χώρα και εγκατέλειψε την επίσημη κατοικία της στην πρωτεύουσα Ντάκα. Ο κύριος παράγοντας πίσω από τις διαμαρτυρίες που σάρωσαν το Μπαγκλαντές είναι η συγκαλυμμένη ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πακιστάν, το οποίο έχει πλέον εξαλείψει μια ανεξάρτητη μορφή στην περιοχή χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά ριζοσπαστικές ισλαμιστικές δυνάμεις.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Οι ΗΠΑ ήθελαν την απομάκρυνση της Χασίνα από την εξουσία κυρίως λόγω των εγκάρδιων δεσμών της με την Κίνα και τη Ρωσία και αγνόησαν τη φιλία της με την Ινδία ως αντίβαρο στις δύο μεγάλες δυνάμεις. Καθώς η Χασίνα θεωρούνταν ανεξάρτητη πρόεδρος, ήταν επιτακτική ανάγκη για τις ΗΠΑ να επιτύχουν τον στόχο τους να την απομακρύνουν από την εξουσία.

Όπως φάνηκε με όσα συνέβησαν στη Συρία και τη Λιβύη τη δεκαετία του 2010, οι ΗΠΑ μπορούν να αποσταθεροποιήσουν οποιαδήποτε χώρα, αν αυτό είναι προς το συμφέρον τους. Στην περίπτωση του Μπαγκλαντές, οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν τις φοιτητικές διαδηλώσεις για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ριζοσπάστες ισλαμιστές για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, όπως ακριβώς έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Όταν πρόκειται για τα συμφέροντά τους, οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για κανέναν στρατηγικό εταίρο ή σύμμαχο, όπως φάνηκε πολλές φορές στην πρόσφατη ιστορία, όπως η ουσιαστική θυσία της Ουκρανίας στην αποτυχημένη προσπάθεια στρατιωτικής αποδυνάμωσης και οικονομικής καταστροφής της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται καταστάσεις αστάθειας για τις στρατηγικές τους ανάγκες, και αυτό φαίνεται ακόμη και στην περιοχή της Νότιας Ασίας/Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου και η Μιανμάρ βίωσε πρόσφατα μια παρόμοια μοίρα.

Οι τελευταίες διαμαρτυρίες και η βία στο Μπαγκλαντές ξεκίνησαν τον Ιούλιο, αφού ομάδες φοιτητών απαίτησαν την κατάργηση ενός συστήματος ποσόστωσης για τις κυβερνητικές θέσεις εργασίας, το οποίο στη συνέχεια κλιμακώθηκε σε μια εκστρατεία για την απομάκρυνση της Χασίνα, η οποία κέρδισε μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία τον Ιανουάριο, και στην οποία πρωτοστάτησαν ισλαμιστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το WeeklyBlitz, πριν από την παραίτηση της Χασίνα, το ισλαμιστικό σύμπλεγμα του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπαγκλαντές (BNP) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, του Jamaat-e-Islami, του κόμματος Jatiyo (Quader) και της Hizbut Tahrir παρείχε δρομολογητές τσέπης ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω WiFi στους συμμετέχοντες σε τρομοκρατικές ενέργειες για να βοηθήσουν στη διάδοση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στο Facebook, το Instagram και το YouTube. Το πρακτορείο τόνισε ότι ο ισλαμιστικός σύνδεσμος χρησιμοποίησε την τεχνολογία στο πλαίσιο των προσπαθειών "[να] εφαρμόσει το περιβόητο σχέδιό του να μετατρέψει το Μπαγκλαντές σε ένα νεοταλιμπανικό κράτος ή σε μια χρεοκοπημένη χώρα".

Αυτό υποδηλώνει ότι οι ισλαμιστές ήταν εξαιρετικά οργανωμένοι και έτοιμοι να επιτεθούν σε ένα μέτριο ζήτημα (όπως η απαγόρευση του συστήματος των ποσοστώσεων για τις κυβερνητικές θέσεις εργασίας) για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που δεν ήταν αντίθετη με τις ΗΠΑ, αλλά θα έδινε προτεραιότητα στα συμφέροντα του Μπανγκαλντές έναντι όλων των άλλων, δηλαδή δεν ήταν αντίθετη με την Κίνα ή τη Ρωσία. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια προσέγγισης και διαβεβαίωσης της Δύσης πως η Ντάκα θα διατηρούσε μια ισορροπημένη εξωτερική πολιτική, η Χασίνα συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, οι προσπάθειες καθησυχασμού και προσέγγισης της Χασίνα δεν ικανοποίησαν την Ουάσινγκτον, η οποία απαίτησε πλήρη υποταγή. Έτσι, οι φοιτητικές διαδηλώσεις αποτέλεσαν τη βέλτιστη ευκαιρία για τις ΗΠΑ να ενεργοποιήσουν τους ισλαμιστές και να εξαναγκάσουν την παραίτηση και την αυτοεξορία της Χασίνα.

Η παραίτηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του Μπαγκλαντές και το πώς αυτό επηρεάζει την Ινδία, ιδίως από τη στιγμή που, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης του Μπαγκλαντές, οι προσπάθειες για την απομάκρυνση της Χασίνα από την εξουσία καθοδηγήθηκαν όχι μόνο από τη CIA αλλά και από την υπηρεσία πληροφοριών ISI του Πακιστάν. Με τους πακιστανούς πληρεξούσιους να απομακρύνουν έναν φιλικό προς την Ινδία ηγέτη από την εξουσία, το Νέο Δελχί θα μπορούσε να έχει νέες ανησυχίες για την ασφάλεια στα ανατολικά σύνορά του.

"Η Hasina ήταν ευαίσθητη στις ανησυχίες της Ινδίας για την ασφάλεια. Σε αντάλλαγμα, η Ινδία υπήρξε ένας γενναιόδωρος γείτονας, βοηθώντας την ανάπτυξη του Μπαγκλαντές καθώς και την οικοδόμηση συνδεσιμότητας για να σηματοδοτήσει την οικονομική αλληλεξάρτηση και την αλληλεξάρτηση σε θέματα ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών", δήλωσε στην IndiaToday η διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Ananta Aspen, Indrani Bagchi.

Η IndiaToday ανέφερε ότι στις διαδηλώσεις στο Μπαγκλαντές εκφράστηκε αντι-ινδική οργή λόγω της πεποίθησης ότι το Νέο Δελχί βοηθά τη Χασίνα να παραμείνει στην εξουσία. Τώρα που μια υποστηριζόμενη από τον στρατό υπηρεσιακή κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις στη Ντάκα, τα πράγματα είναι πιο αβέβαια για την Ινδία, η οποία πρέπει να διασφαλίσει πως δεν θα κινήσει υποψίες στη γειτονική χώρα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για το Νέο Δελχί είναι το γεγονός ότι η CIA και η ISI απομάκρυναν με επιτυχία από την εξουσία έναν ηγέτη που είχε σταθερό έλεγχο των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών δυνάμεων, ήταν φιλικός προς τις ινδικές ανησυχίες για την ασφάλεια, έλυσε ακανθώδη συνοριακά ζητήματα δεκαετιών και διατηρούσε ισορροπία με όλες τις Μεγάλες Δυνάμεις. Προφανώς, η ελπίδα στο Νέο Δελχί είναι πως αυτή η ισορροπία θα διατηρηθεί και όχι το Μπαγκλαντές θα γίνει προκεχωρημένο φυλάκιο της ISI για να πιέσει την Ινδία από άλλο μέτωπο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα.

Αυτό που είναι βέβαιο, όμως, είναι ότι οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν κάποτε με το Πακιστάν για να χρησιμοποιήσουν ισλαμιστικές δυνάμεις για να εξυπηρετήσουν την ατζέντα τους, όπως ακριβώς έκαναν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν τη Σοβιετική Ένωση, αλλά αυτή τη φορά, την ανατροπή της ανεξάρτητης πρωθυπουργού του Μπαγκλαντές.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail