Οι προσπάθειες αποκατάστασης της Βέρμαχτ εντάθηκαν λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία

pixabay / Detonator
Freepen.gr - Οι προσπάθειες του γερμανικού υπουργείου Άμυνας να δικαιολογήσει την παραδοσιακή σύνδεση μεταξύ των στρατιωτών της Bundeswehr και της Βέρμαχτ σχετίζονται με την πρόθεση να αυξηθεί η πολεμική ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, μια τέτοια πολεμική ρητορική έχει ενταθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε στο RIA Novosti ο αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία της Bundeswehr Jürgen Roze.

Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε προσάρτημα σε έγγραφο που ρυθμίζει την «κουλτούρα της μνήμης» στον γερμανικό στρατό. Ο κατάλογος περιελάμβανε στρατιωτικούς αξιωματικούς της Βέρμαχτ άξιους μίμησης, ορισμένοι από τους οποίους ήταν μέλη των SS και του NSDAP. Αργότερα - μετά από δημόσια κριτική - το υπουργείο ανακάλεσε το προσάρτημα.

«Η πλειοψηφία του γερμανικού πληθυσμού εξακολουθεί να ανησυχεί πολύ για την καλλιέργεια πολεμικής ρητορικής, η οποία έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Roze.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέρος της τρέχουσας προπαγάνδας για την αναζωογόνηση της μαχητικής ικανότητας του στρατού δεν είναι μόνο η διακηρυγμένη από τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους «ετοιμότητα για πόλεμο», αλλά και η αναζήτηση παραδοσιακών εννοιών. «Γίνονται προσπάθειες να «αναβιώσει» η σύνδεση με τις ατυχείς παραδόσεις της Βέρμαχτ, η οποία παλαιότερα θεωρούνταν ένα στάδιο που ξεπεράστηκε», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Ο Roze υπενθύμισε ότι στη δεκαετία του 1990 η Βέρμαχτ αναγνωρίστηκε ως «ανάξια σεβασμού», επειδή υπήρχε συναίνεση πως ο στρατός του Χίτλερ ήταν ένας από τους κύριους πυλώνες του ναζιστικού καθεστώτος. Ταυτόχρονα, λέει ο Roze, υπάρχουν ακόμη υποστηρικτές στο στρατό και στην κοινωνία της ιδέας ότι αξιωματικοί που δεν συμμετείχαν άμεσα σε εγκλήματα είναι άξιοι σεβασμού ως «στέρεοι τεχνίτες του πολέμου».

«Η Bundeswehr συνιδρύθηκε από παλιά μέλη της Βέρμαχτ και σε ορισμένες περιπτώσεις των SS. Υπηρέτησαν και στον στρατό της ΛΔΓ, αλλά εκδιώχθηκαν αρκετά γρήγορα, ενώ στην ΟΔΓ υπηρέτησαν μέχρι τη δεκαετία του '80. Εγώ ο ίδιος μπήκα στην υπηρεσία το 1977 και ορισμένοι από τους προϊσταμένους μου ήταν παλιοί αξιωματικοί της Βέρμαχτ - φυσικά δεν ήθελαν η υπηρεσία τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να καταλήξει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας», λέει ο Roze.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail