"Φοβάμαι να πεθάνω": Πώς και γιατί οι Ουκρανοί άνδρες αποφεύγουν την στρατιωτική θητεία

RT
Freepen.gr - Απόσπασμα από το άρθρο ""Φοβάμαι να πεθάνω": Πώς και γιατί οι Ουκρανοί άνδρες αποφεύγουν την στρατιωτική θητεία" της Christina Sizova, δημοσιογράφου με έδρα τη Μόσχα που καλύπτει θέματα πολιτικής, κοινωνιολογίας και διεθνών σχέσεων για το Russia Today.

Πολλοί Ουκρανοί επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν την επιστράτευση. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι εύκολο εγχείρημα και πολλοί άνδρες επιλέγουν δύσκολες και ενίοτε επικίνδυνες διαδρομές για να βγουν από τη χώρα. Ο Guardian αφηγείται την ιστορία του Miroslav, ο οποίος εγκατέλειψε την Ουκρανία με τα πόδια τον Οκτώβριο του 2023. Πήρε μαζί του μόνο ένα μικρό σακίδιο και περπάτησε για μια μέρα μέσα από χωράφια και δάση μέχρι να φτάσει στην Ουγγαρία. Κάποια στιγμή, αντιλήφθηκε τους συνοριοφύλακες και κρύφτηκε στο γρασίδι για 40 λεπτά. Τελικά, σκαρφάλωσε μέσα από μια τρύπα στο συνοριακό φράχτη και πήγε σε ένα ουγγρικό αστυνομικό τμήμα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Βαρσοβία. "Δεν ήθελα να πολεμήσω. Φοβάμαι να πεθάνω", δήλωσε.

Μία από τις πολλές οδούς διαφυγής που χρησιμοποιούν οι διαφεύγοντες από την στράτευση είναι ο ποταμός Τίσα, ο οποίος χωρίζει την Ουκρανία από τη Ρουμανία. Τον Απρίλιο, οι ρουμανικές αρχές ισχυρίστηκαν πως από την αρχή του πολέμου, περισσότεροι από 6.000 άνδρες έχουν διασχίσει τον ποταμό, ενώ 22 έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους.

Η διαδρομή αυτή είναι επικίνδυνη. Το γεγονός ότι χιλιάδες Ουκρανοί προτιμούν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους διασχίζοντας τον ποταμό παρά να ενταχθούν στην AFU υπογραμμίζει τα προβλήματα του Κιέβου, σημειώνουν οι NYT.

Όπως δήλωσε στο RIA Novosti ο Sergey Lebedev, συντονιστής του Nikolaev underground, οι Ουκρανοί έχουν βρει μια νέα οδό διαφυγής μέσω της ζώνης διέλευσης της Μολδαβίας στον αυτοκινητόδρομο Οδησσού-Ρένι. Τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπεται να σταματήσουν στην περιοχή, οπότε οι άνθρωποι τα αφήνουν στον αυτοκινητόδρομο και τρέχουν προς το μολδαβικό χωριό Palanca. Ορισμένοι μάλιστα αγοράζουν φθηνά οχήματα για να διαφύγουν, τα οποία στη συνέχεια ανακτούν οι αρχές. Εγκαταλελειμμένα φορτηγά έχουν επίσης εντοπιστεί κατά μήκος του δρόμου.

Καταφεύγοντας στο λάδωμα

Η διάχυτη απροθυμία να καταταγεί κανείς έχει οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας διαφθορά στην Ουκρανία: η δωροδοκία για να αποφύγει κανείς την επιστράτευση κυμαίνεται από 10.000 έως 17.000 δολάρια, δήλωσαν στο RIA Novosti αντιστασιακοί ακτιβιστές από διάφορες περιοχές. Η τιμή εξαρτάται από τον αριθμό των μεσαζόντων που εμπλέκονται στο σχέδιο διαφθοράς, την περιοχή και την απόσταση από τα κρατικά σύνορα. Η διαφυγή από το Κίεβο ή τα περίχωρά του είναι πιο ακριβή.

Για το είδος των τελών που αναφέρθηκαν παραπάνω, ένα άτομο μπορεί να διαγραφεί από τη βάση δεδομένων της στρατολογίας, εάν είναι εγγεγραμμένο σε ένα γραφείο στρατολόγησης. Εάν ένα άτομο δεν είναι εγγεγραμμένο, η βοήθεια στη διέλευση των συνόρων κοστίζει περίπου 10.000 δολάρια.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι έχοντας πληρώσει για την ελευθερία του μια φορά, ένα άτομο θα αποφύγει να συλληφθεί από τους αξιωματικούς στράτευσης ή τις δυνάμεις ασφαλείας και να στρατολογηθεί αργότερα.

Σύμφωνα με τον Lebedev, στην περιοχή του Νικολάεφ η μέση δωροδοκία για την αποφυγή της στράτευσης ανέρχεται σε 12.000 δολάρια.

Σε ολόκληρη την Ουκρανία, οι δωροδοκίες για να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά τη γενική επιστράτευση του 2022. Τα προηγούμενα χρόνια, οι τιμές κυμαίνονταν από 2.000 έως 3.000 δολάρια και μέχρι την πρόσφατη αυστηροποίηση των νόμων περί επιστράτευσης, η τιμή παρέμενε σταθερή γύρω στα 5.000 δολάρια.

Και δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία, η τιμή πιθανότατα θα αυξηθεί κατά πολύ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail