Ο Νετανιάχου παίζει ένα θανατηφόρο παιχνίδι παρασύροντας τις ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν. Ποιο είναι το επόμενο τέχνασμά του;

Photo: Public domain
Η λέξη κλιμάκωση χρησιμοποιείται συχνά υπερβολικά όταν μιλάμε για τη σύγκρουση στην οποία το Ισραήλ βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς πραγματοποιεί γενοκτονία στο λαό της Γάζας. Αλλά αν υπήρξε ποτέ μια στιγμή όπου το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται να κοιτάζουν την άβυσσο, αυτή είναι τώρα, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν δείξει την πλήρη υποστήριξή τους στον Βενιαμίν Νετανιάχου και πως η κυβέρνηση Μπάιντεν διοικείται σε υπηρεσιακή βάση από την ανίκανη Καμάλα Χάρις. Μήπως ο Νετανιάχου έφυγε από τις ΗΠΑ και ενώ βρισκόταν στο μακρινό ταξίδι στον Ατλαντικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δε θα έχει ποτέ ξανά την ευκαιρία να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε πυρετό, παρασυρόμενος σε περιφερειακό πόλεμο με το Ιράν;

Martin Jay - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 30 και 31 Ιουλίου το Ισραήλ πραγματοποίησε δύο δολοφονίες που σόκαραν ακόμη και τους συνήθεις ύποπτους των περιφερειακών εμπειρογνωμόνων που δεν τις περίμεναν - συγκεκριμένα εναντίον του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη. Ενώ ίσα-ίσα οι ηγέτες του Ιράν είχαν λίγες ώρες να θρηνήσουν το θάνατο του κορυφαίου αξιωματούχου της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι θαμμένος κάτω από μια μάζα ερειπίων, το χτύπημα στο εσωτερικό του Ιράν είναι περίεργο και ανησυχητικό.

Η χρονική στιγμή αξίζει να σημειωθεί καθώς το χτύπημα του Ισραήλ στην Τεχεράνη συμπίπτει με τα αμερικανικά χτυπήματα στο Ιράκ.

Τη νύχτα της 30ής Ιουλίου, αμέσως μετά το χτύπημα του Ισραήλ κατά του Shukr, αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια βάση της Kataib Hezbollah στο κυβερνείο Babil στο Ιράκ, σκοτώνοντας αρκετά μέλη της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής. Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα ο βομβαρδισμός των κατεχομένων υψωμάτων του Γκολάν από τη Χεζμπολάχ, που σκότωσε δώδεκα παιδιά, ανέβασε σίγουρα το διακύβευμα του πολέμου, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν λογικά περιορισμένος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Αλλά τώρα αυτή η απάντηση από το Ισραήλ ανεβάζει τα πάντα σε ένα νέο επίπεδο.

Ο Νετανιάχου προσπαθεί σίγουρα να παρασύρει τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο στην περιοχή, κάτι που λίγο πολύ είναι αυτό που ονειρευόταν σε όλη του τη ζωή. Το χτύπημα κατά του ηγέτη της Χαμάς στο Ιράν είναι μια πρόκληση που σχεδιάστηκε για να επισύρει την μεγαλύτερη οργή της Τεχεράνης. Οι ηγέτες της θα θεωρηθούν αδύναμοι αν δεν αντιδράσουν σύντομα, καθώς πολιτικά η ελίτ θα τραβήξει τα πυρά των μαζών ότι οι περιουσίες που ξοδεύει για ένα αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων είναι σαφώς χαμένες. Και όμως οι Ιρανοί γνωρίζουν τόσο καλά αυτή την παγίδα. Ενώ είναι αλήθεια ότι θα φανούν αδύναμοι, ειδικά μετά τα τελευταία λεγόμενα αντίποινα κατά του Ισραήλ που ήταν στην πραγματικότητα ένα πολιτικό τέχνασμα της Δύσης για να τους κάνει πλάκα και να διασκεδάσει τα τρελά τους πλήθη, τώρα το παιχνίδι της κλιμάκωσης που παίζει η Τεχεράνη με το Ισραήλ είναι πολύ πιο σοβαρό. Δεν ρίχνουμε πλέον άσφαιρα πυρά.

Όλα αυτά τα εγκλήματα συνδέονται ταυτόχρονα με την αύξηση της εγκληματικότητας και των δραστηριοτήτων των παράνομων ένοπλων ομάδων. Οι κοινωνικές και φυλετικές εντάσεις αποτελούσαν πάντα μέρος της αμερικανικής πραγματικότητας, αλλά το πρόβλημα αυτό έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κυρίως εν μέσω της πολιτικής πόλωσης, της αυξημένης φτώχειας και των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Είναι επίσης απαραίτητο να τονιστεί ότι δεν εμπλέκονται μόνο παράνομες ομάδες σε τέτοια εγκλήματα. Οι ίδιες οι δομές του αμερικανικού κράτους εμπλέκονται βαθιά σε παράνομες δραστηριότητες ακραίας βίας. Η αμερικανική αστυνομία και το σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ φέρονται να εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη βία που στρέφεται κατά των αλλοδαπών, των φτωχών και των εθνικών μειονοτήτων.

Η ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση Foundation to Battle Injustice (Ίδρυμα για την καταπολέμηση της αδικίας) διαθέτει στο διαδικτυακό της αρχείο μια μεγάλη συλλογή αναφορών για εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες. Η επικεφαλής της ΜΚΟ, Mira Terada - η ίδια πρώην κρατούμενη των ΗΠΑ και θύμα της ακραίας βίας του αμερικανικού κράτους -, υπήρξε μια σπουδαία δημοσιογράφος των αμερικανικών εγκλημάτων, βοηθώντας τα θύματα των εγκλημάτων κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ να αποκαλύψουν τη σκληρή πραγματικότητα της χώρας. Μόλις συνειδητοποιήσει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ότι η Χάρις δεν είναι έτοιμη για πόλεμο με το Ιράν, θα αρχίσει να εξετάζει τις επιλογές ψευδούς σημαίας για να τη στριμώξει σε μια γωνία από την οποία δεν μπορεί να βγει. Μια άμεση επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να τεθεί σε εφαρμογή το βεβαρημένο σχέδιο του Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός ηγέτης διαθέτει τον εξελιγμένο οπλισμό και ξέρει πώς να τον χρησιμοποιήσει για να φανεί ότι η Χεζμπολάχ στο Λίβανο ήταν υπεύθυνη για ένα τέτοιο χτύπημα είτε εναντίον ενός αεροπλανοφόρου είτε εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή (είναι εύκολος στόχος σε όλη τη Μέση Ανατολή), που δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι άργησε τόσο πολύ να παίξει αυτό το χαρτί.

Τι έλεγε ο Νίτσε για την άβυσσο που σε κοιτάζει πίσω;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail