Ποιος παρασύρει τα νησιά του Ειρηνικού σε «αχαλίνωτη στρατηγική αντιπαλότητα»;

Illustration: Chen Xia/GT
Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των ηγετών του Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού, μια δεξαμενή σκέψης εντείνει ήδη τη ρητορική της σχετικά με τη στρατηγική αντιπαλότητα μεταξύ της Δύσης και της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού.

globaltimes.cn / Παρουσίαση Freepen.gr

Η 53η συνάντηση των ηγετών του Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού θα φιλοξενηθεί στην Τόνγκα από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου.

Το Ινστιτούτο Lowy, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Αυστραλία, δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Το μεγάλο παιχνίδι στα νησιά του Ειρηνικού», στην οποία τονίζεται πως η περιοχή των νησιών του Ειρηνικού αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της «αχαλίνωτης στρατηγικής αντιπαλότητας».

Η έκθεση υποστηρίζει ότι «η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία ως πολιτικοί και αναπτυξιακοί εταίροι αμφισβητούνται άμεσα από την Κίνα». Αυτή η αφήγηση φαίνεται μάλλον «επίκαιρη» και εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν το «έντονο ενδιαφέρον» των δυτικών χωρών για τις υποθέσεις των Νήσων του Ειρηνικού είναι απλώς ένα στρατηγικό τέχνασμα.

Η έκθεση είναι γεμάτη μεροληψία, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως αντικειμενική ανάλυση των γεωπολιτικών επιπτώσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες των νησιών του Ειρηνικού εν μέσω του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. Η τρίτη πρόταση της έκθεσης, «Η προβολή και οι δραστηριότητες της Κίνας στην περιοχή φαίνονται ακούραστες», τοποθετεί την Κίνα ως «επιτιθέμενο». Όπως καταλήγει η έκθεση, «παραδοσιακοί εταίροι όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων αλλάζει και η επιρροή τους μειώνεται». Κατά συνέπεια, αισθάνονται υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν την Κίνα. Όμως αυτή η ανησυχία βασίζεται βασικά σε μια λανθασμένη παραδοχή δυτικής προέλευσης.

Η έκθεση αντικατοπτρίζει τη συνήθη προσέγγιση της Δύσης να αγνοεί την πραγματική συμβολή της Κίνας στις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, ενώ υπερβάλλει για τη δική της «συμβολή», γεγονός που επιβαρύνει τη σχέση μεταξύ της περιοχής και της Κίνας.

Αντί να παρουσιάζεται η Κίνα ως «επιτιθέμενη», θα ήταν πιο παραγωγικό να εξετάσουμε αν η λεγόμενη συνεργασία των δυτικών χωρών στην περιοχή είναι τόσο αλτρουιστική όσο ισχυρίζονται. Η αφήγηση περί «κινεζικής απειλής» είναι απλώς ένα κάλυμμα για τα δυτικά συμφέροντα και τους στρατηγικούς υπολογισμούς στην περιοχή. Με την υπερβολή της απειλής από την Κίνα, η Δύση αναγκάζει τα νησιά του Ειρηνικού σε μια δυαδική επιλογή, η οποία αναπόφευκτα φέρνει τις χώρες αυτές σε πιο επισφαλή θέση.

Οι χώρες των νησιών του Ειρηνικού είναι παγιδευμένες σε ένα σύνθετο δίλημμα, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο την πρόκληση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και εξωτερικές πολιτικές πιέσεις. Για τις χώρες αυτές, η πραγματική πρόκληση δεν ήταν ποτέ η «κινεζική απειλή», αλλά μάλλον η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης υπό τη σκιά του παγκόσμιου ανταγωνισμού που ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση.

«Η Κίνα είναι πάντα ευτυχής να βλέπει οποιαδήποτε ανάπτυξη που ωφελεί τις οικονομίες και τα μέσα διαβίωσης των νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού. Αντίθετα, οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της «στρατηγικής τους για τον Ινδο-Ειρηνικό», βλέπουν την περιοχή ως κρίσιμο στρατηγικό σημείο και επιδιώκουν να τη μετατρέψουν σε βάση για τον περιορισμό της Κίνας», δήλωσε ο Τσεν Χονγκ, διευθυντής του Κέντρου Αυστραλιανών Σπουδών στο Κανονικό Πανεπιστήμιο Ανατολικής Κίνας..

Όσο περισσότερο η Δύση κηλιδώνει την Κίνα, τόσο περισσότερο υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η συνεργασία της Κίνας στην περιοχή είναι ευρέως ευπρόσδεκτη. Η Κίνα προσελκύει παγκόσμιες χώρες του Νότου μέσω της δύναμης και των ενεργειών της, ενώ η Δύση το διαστρεβλώνει ως εξαναγκασμό ή χειραγώγηση.

Η ιστορία του εξαναγκασμού και της χειραγώγησης των δυτικών χωρών έχει περιορίσει την προοπτική τους. Δεν είναι περίεργο ότι δεν μπορούν να εκτιμήσουν την έκκληση της δέσμευσης της Κίνας για ειρηνική ανάπτυξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail