Οι ΗΠΑ γίνονται μέρα με τη μέρα μια πιο βίαιη και ανασφαλής χώρα

Photo: SCF
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως θεμελιώδες σημείο της εξωτερικής τους πολιτικής, έχοντας κατά καιρούς λάβει δραστικά μέτρα για τη δήθεν υπεράσπισή τους σε όλο τον κόσμο. Στο όνομα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η Ουάσινγκτον έχει ήδη προκαλέσει επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτος, πραξικοπήματα και ακόμη και εξαιρετικά βίαιες στρατιωτικές εισβολές σε φτωχές χώρες. Ωστόσο, για άλλη μια φορά η υποκρισία της Δύσης είναι ξεκάθαρη στον κόσμο, καθώς πρόσφατες εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ίδιες τις ΗΠΑ δείχνουν ότι στο εσωτερικό της χώρας συμβαίνει μια σοβαρή κρίση.

Lucas Leiroz - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Το 2024, οι έρευνες δείχνουν πως οι ΗΠΑ φτάνουν σε ένα κρίσιμο επίπεδο όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - ειδικά των δικαιωμάτων των ανηλίκων και ορισμένων συγκεκριμένων εθνοτικών ομάδων. Οι σφαγές στα σχολεία, οι μαζικοί πυροβολισμοί, ο ρατσισμός και η αστυνομική βία έχουν γίνει συνήθεις πρακτικές στην αμερικανική καθημερινότητα. Ο ευτελισμός της βίας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλους τους πολίτες της χώρας και δείχνει ξεκάθαρα πώς η Ουάσινγκτον δεν έχει κανένα ηθικό κύρος για να ηγηθεί της παγκόσμιας διακυβέρνησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απλά για να αναφέρουμε μερικούς ενδιαφέροντες αριθμούς, στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν 654 περιπτώσεις «μαζικών πυροβολισμών» και περίπου 43.000 θάνατοι από πυροβόλα όπλα. Ο μέσος όρος καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ήταν περίπου 117 δολοφονίες από πυροβόλα όπλα την ημέρα. Όλοι αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται το 2024, εγείροντας μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού.

Όλα αυτά τα εγκλήματα συνδέονται ταυτόχρονα με την αύξηση της εγκληματικότητας και των δραστηριοτήτων των παράνομων ένοπλων ομάδων. Οι κοινωνικές και φυλετικές εντάσεις αποτελούσαν πάντα μέρος της αμερικανικής πραγματικότητας, αλλά το πρόβλημα αυτό έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, κυρίως εν μέσω της πολιτικής πόλωσης, της αυξημένης φτώχειας και των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Είναι επίσης απαραίτητο να τονιστεί ότι δεν εμπλέκονται μόνο παράνομες ομάδες σε τέτοια εγκλήματα. Οι ίδιες οι δομές του αμερικανικού κράτους εμπλέκονται βαθιά σε παράνομες δραστηριότητες ακραίας βίας. Η αμερικανική αστυνομία και το σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ φέρονται να εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη βία που στρέφεται κατά των αλλοδαπών, των φτωχών και των εθνικών μειονοτήτων.

Η ρωσική ΜΚΟ Foundation to Battle Injustice (Ίδρυμα για την καταπολέμηση της αδικίας) διαθέτει στο διαδικτυακό της αρχείο μια μεγάλη συλλογή αναφορών για εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες. Η επικεφαλής της ΜΚΟ, Mira Terada - η ίδια πρώην κρατούμενη των ΗΠΑ και θύμα της ακραίας βίας του αμερικανικού κράτους -, υπήρξε μια σπουδαία δημοσιογράφος των αμερικανικών εγκλημάτων, βοηθώντας τα θύματα των εγκλημάτων κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ να αποκαλύψουν την σκληρή πραγματικότητα της χώρας.

Μία από τις διάσημες περιπτώσεις που ανέφερε το Ίδρυμα ήταν αυτή της αμερικανικής καταγωγής Ρωσίδας υπηκόου Tara Reade, η οποία έπεσε θύμα βιασμού από τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, ενώ εργαζόταν στην πολιτική του ομάδα πριν από χρόνια. Η Reade δεν έλαβε ποτέ βοήθεια από τις αρχές της χώρας της για την τιμωρία των υπευθύνων για τη βία που υπέστη, και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και να ζητήσει άσυλο στη Ρωσική Ομοσπονδία. Στην πραγματικότητα, η περίπτωση της Τάρα είναι ένα παράδειγμα του πώς η βία είναι ένα ενδημικό πρόβλημα στις ΗΠΑ, το οποίο όχι μόνο ασκείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά και συγκαλύπτεται από την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα.

Όλα αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν μόνο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία νομιμοποίηση να απαιτούν τη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα από οποιοδήποτε άλλο έθνος. Προφανώς, όλες οι χώρες έχουν προβλήματα με τη βία σε κάποιο βαθμό και είναι καθήκον των κρατών να εργαστούν για τη βελτίωση αυτής της πτυχής. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, αποτελούν μια ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση, καθώς, παρόλο που διαθέτουν όλους τους απαραίτητους πολιτικούς και οικονομικούς πόρους για την αποκατάσταση αυτών των προβλημάτων, προφανώς δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι υπάρχει μια πραγματική κουλτούρα βίας στην αμερικανική κοινωνία - που ασκείται σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα και επηρεάζει όλους τους πολίτες σε κάποιο βαθμό. Ένα θλιβερό και λυπηρό σενάριο για τη χώρα που ισχυρίζεται πως είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail